
Ο καταξιωμένος Έλληνας γιατρός που πήγε στη Γάζα
«Ο Χρήστος Γεωργαλάς είναι ένας καταξιωμένος χειρουργός κεφαλής και τραχήλου, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας και γιατρός σε μεγάλο ιδιωτικό νοσοκομείο της Αθήνας. Είναι ένας από τους ελάχιστους Έλληνες γιατρούς που εργάστηκαν εθελοντικά στη Γάζα τους τελευταίους μήνες. Βρέθηκε στο Νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα, για έναν μήνα, στο πλαίσιο αποστολής της βρετανικής οργάνωσης Medical Aid for Palestinians, από τις 21 Απριλίου 2025 έως τις 21 Μαΐου, μαζί με έναν αγγειοχειρουργό και έναν πλαστικό χειρουργό.
Πώς πήρατε την απόφαση να πάτε; Δεν σκέφτεται ένας άνθρωπος ότι εκεί «κινδυνεύω άμεσα»;
«Νομίζω ότι θα είναι κάποιος χαζός να μην το σκεφτεί. Εχουν μέχρι τώρα σκοτωθεί 1.400 υγειονομικοί. Το σκέφτεσαι, αλλά επίσης σκέφτεσαι ότι στη γενιά μας είναι το σημαντικότερο πράγμα που έχει συμβεί. Η πρώτη γενοκτονία που… ζούμε ζωντανά σε live streaming. Νομίζω ότι πιο δύσκολο είναι να αποφασίσει κανείς ότι αυτό δεν τον αφορά. Ή τον αφορά αλλά από απόσταση. Δεν ξέρω, είναι ότι είμαι και γιατρός. Η ιατρική έχει να κάνει με το να βλέπεις ανθρώπους που σε έχουν ανάγκη. Θεωρούσα ότι είναι υποχρέωσή μου. Είναι και ένας τρόπος να καταλάβουν και οι άνθρωποι στην Παλαιστίνη ότι δεν συμμερίζεται η πλειονότητα των ανθρώπων τις αποφάσεις των κυβερνήσεών τους. Σκέφτηκα ότι αν δεν μπορώ να αλλάξω την πολιτική της κυβέρνησής μου στην Ελλάδα, μπορώ τουλάχιστον να δείξω έμπρακτα ότι δεν συμφωνώ με αυτήν.
-Επιστρέψατε πριν από λίγες ώρες. Ποιες σκέψεις επικρατούν;
Δύο πράγματα. Το πρώτο –που θα φανεί κάπως παράξενο– είναι ότι γυρνάω με μια πιο αισιόδοξη άποψη από ό,τι είχα πριν πάω. Αυτό που δεν περιμένει κανένας είναι στην πράξη ότι οι Παλαιστίνιοι δεν είναι μόνο θύματα. Είναι μια απίστευτα ενεργή, ζωντανή, αλληλέγγυα, μορφωμένη κοινωνία, για την οποία, αν ο σκοπός ήταν να διαλυθεί ο κοινωνικός ιστός της, δεν το έχουν καταφέρει. Με πολλούς τρόπους και από πολλές πλευρές είναι ισχυρότερος από αυτό που έχουμε τώρα στην Ελλάδα.
Το δεύτερο πράγμα είναι η αίσθησή μου ότι πρόκειται για έναν πόλεμο κυρίως εναντίον των παιδιών, που δεν μπορεί να εξηγηθεί με το γνωστό επιχείρημα «είναι μεγάλο το ποσοστό των παιδιών στη Γάζα, άρα στατιστικά θα έχουν πολλά παιδιά θύματα». Θεωρώ ότι σε μεγάλο βαθμό έχει να κάνει με μια στοχευμένη επίθεση, το έχει πει και ένας βουλευτής των Ισραηλινών ότι «τα παιδιά είναι το μέλλον τους, άρα είναι διπλά σημαντικό να τα χτυπάμε σε σχέση με τους ενηλίκους». Ωστόσο, αυτήν την πολιτική δεν φανταζόμουν ότι θα μπορούσα να τη δω τόσο έντονα. […]»
(Πηγή: efsyn.gr)