Λουκέτο επ’ αόριστον στα μικροβιολογικά εργαστήρια Καρπενησίου

345
mikroviologos 740x420

Γιάννης Παπαδόπουλος: «κρατάμε όλο το σύστημα υγείας βάζοντας λεφτά από την τσέπη μας…»

Λουκέτο αποφάσισαν να τοποθετήσουν τα βιοπαθολογικά – μικροβιολογικά εργαστήρια Καρπενησίου εξαιτίας των μη βιώσιμων συνθηκών (clawback–rebate) στον χώρο της υγείας και της αδιαλλαξίας του ΕΟΠΥΥ, όπως αναφέρουν.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα ιδιωτικά βιοπαθολογικά –μικροβιολογικά εργαστήρια Καρπενησίου: 1. J.P.Biopathology: Παπαδόπουλος Ιωάννης, 2. Μικροβιολογικό εργαστήριο: Κωτσή Σπυριδούλα και 3. Ταξιάρχης Πανορμίτης: Παπανικολάου Νικόλαος, λόγω δυσβάσταχτων οικονομικών βαρών αναγκάζονται να κλείσουν από την Τετάρτη 15 Μαΐου 2024, όπως ενημέρωσαν το κοινό με κοινή ανακοίνωσή τους. Η επαναλειτουργία τους θα κριθεί από πολλούς παράγοντες και θα ανακοινωθεί από τους εποπτεύοντες ιατρούς.

Ιατρικός Σύλλογος Ευρυτανίας «Η ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΗ ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ»

Παράλληλα, ο Ιατρικός Σύλλογος Ευρυτανίας, συμμετέχοντας στην κοινή κινητοποίηση των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας για το θέμα, αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Είναι γνωστή σε όλους πια η λαίλαπα που περνά και καταστρέφει τον κόπο των ιδιωτών εργαστηριακών συναδέλφων μας. Είναι γνωστές οι μη βιώσιμες συνθήκες (clawback – rebate), στις οποίες αναγκάζονται να εκτελέσουν το ιατρικό τους έργο. Δώδεκα χρόνια είναι πολλά, για να υπάρξει υπομονή και ανοχή. Είναι, όμως, λίγα για να μετρηθεί το ειδικό βάρος της προσφοράς του ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥ ΙΑΤΡΟΥ στην κοινωνία μας. Ένα ειδικό βάρος που κανείς δεν έχει το δικαίωμα να υπονομεύει και να υποβαθμίζει.

Ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός οργανισμός της χώρας (ΕΟΠΥΥ), εν μέσω κινητοποιήσεων, αποφάσισε να υπενθυμίσει στους εργαστηριακούς ιατρούς τους όρους λύσης των συμβάσεών τους. Δείχνοντας περαιτέρω αδιαλλαξία, προτρέπει τους πολίτες να καταδώσουν τον ιδιώτη εργαστηριακό ιατρό που δεν θα τους εξυπηρετήσει. Από την άλλη ο ΕΟΠΥΥ δε δέχεται την εφαρμογή των Διεθνών Κατευθυντήριων οδηγιών ορθής κλινικής συνταγογράφησης και διαγνωστικών πρωτοκόλλων, αποδεικνύοντας πως δεν επιθυμεί ο ίδιος την καλή και επιστημονική πρακτική για την υγεία των πολιτών, δείχνοντας παράλληλα την αμετανόητη αλαζονεία του.

Στον αγώνα των ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ οι Ιατρικοί Σύλλογοι σχηματίζουν ασπίδα προάσπισης των δικαιωμάτων τους. Επιβάλλεται να μπει ένα τέλος σε αυτόν τον εμπαιγμό, με τρόπο ουσιαστικό και υπερκομματικό. Οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας, καλούν τον Υπουργό Υγείας και τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, να σταθούν μαζί τους στη σωστή πλευρά της ιστορίας και ζητούν άμεση συνάντηση μαζί τους».

Το κοινό δελτίο τύπου υπογράφουν οι Ιατρικοί Σύλλογοι:

ΙΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, ΙΣ ΕΥΒΟΙΑΣ, ΙΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, ΙΣ ΛΕΣΒΟΥ, ΙΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ, ΙΣ ΑΘΗΝΩΝ, ΙΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ, ΙΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΙΣ ΛΗΜΝΟΥ, ΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ, ΙΣ ΑΙΤΩΛ/ΝΑΝΙΑΣ, ΙΣ ΗΜΑΘΙΑΣ, ΙΣ ΚΟΖΑΝΗΣ, ΙΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ, ΙΣ ΡΟΔΟΠΗΣ, ΙΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ, ΙΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΙΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ, ΙΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ, ΙΣ ΡΟΔΟΥ, ΙΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ, ΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΙΣ ΚΙΛΚΙΣ, ΙΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, ΙΣ ΣΑΜΟΥ, ΙΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ, ΙΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ, ΙΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ, ΙΣ ΞΑΝΘΗΣ, ΙΣ ΣΕΡΡΩΝ, ΙΣ ΑΡΤΑΣ, ΙΣ ΘΗΒΩΝ, ΙΣ ΚΩ, ΙΣ ΠΑΤΡΑΣ, ΙΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΙΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ, ΙΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, ΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ, ΙΣ ΠΕΙΡΑΙΑ, ΙΣ ΦΩΚΙΔΑΣ, ΙΣ ΔΡΑΜΑΣ, ΙΣ ΕΠ.ΚΑΛΥΜΝΟΥ, ΙΣ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΙΣ ΠΕΛΛΑΣ, ΙΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ, ΙΣ ΕΒΡΟΥ, ΙΣ ΚΑΒΑΛΑΣ, ΙΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ, ΙΣ ΠΙΕΡΙΑΣ, ΙΣ ΧΑΝΙΩΝ, ΙΣ ΧΙΟΥ.

Τι ζητούν οι γιατροί της Ευρυτανίας                                                                                                

Ο κ. Παπαδόπουλος Ιωάννης, ιατρός και ιδιοκτήτης του εργαστηρίου J.P Biopathology, μίλησε στον Ευρυτανικό Παλμό για τους λόγους της συγκεκριμένης απόφασης αλλά και για τα αιτήματα του Ιατρικού Συλλόγου Ευρυτανίας, ως ακολούθως:

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

“Αποφασίσαμε από την Τετάρτη 15 Μαϊου να κλείσουμε τα ιατρεία μας, γιατί οι τιμές που αναγράφονται στα παραπεμπτικά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Εάν γράφει το παραπεμπτικό 100, σε εμάς δε μένει 100 αλλά γύρω στο 55, γιατί παρακρατείται αμέσως το 41-45%. Το επόμενο που συμβαίνει είναι πως, όταν υποβάλλουμε τα χαρτιά μας, να μας βγάζουν ένα rebate. Το rebate είναι γύρω στο 5 με 10 % ανάλογα με το πόσα χρήματα διαθέτει το δημόσιο. Αυτό κατεβάζει το ποσοστό μας ακόμα πιο κάτω. Τέλος, έρχεται το περίφημο clawback, μας παίρνει όσα λεφτά χρειάζεται δηλαδή το δημόσιο, γιατί δεν μπορεί να πληρώσει όσα υποβάλλουν ανά την Ελλάδα όλοι οι γιατροί και τα διαγνωστικά κέντρα. Αυτό για εμάς σημαίνει ότι κρατάμε όλο το σύστημα υγείας βάζοντας λεφτά από την τσέπη μας. Γι’ αυτό ζητάμε ορθή και ελεγχόμενη συνταγογράφηση των διαγνωστικών εξετάσεων από τους κλινικούς ιατρούς, για να μη δεχόμαστε παραπεμπτικά από τον ΕΟΠΥΥ, τα οποία δεν μπορεί να πληρώσει το κράτος. Επίσης, στην περίπτωση που παραμείνει το rebate και το clawback για κάποιο χρονικό διάστημα, αυτό να μην ξεπερνάει το 5% του συνολικού. Έτσι, εμείς θα πληρωνόμαστε περίπου στο ακέραιο. Τρίτον, να υπάρχει υπογραφή συλλογικής σύμβασης με το όργανό μας, δηλαδή με τους συλλόγους μας, και όχι ατομικές με τον καθένα. Αυτά τα αιτήματα τα έχουμε καταθέσει στο Υπουργείο. Την Παρασκευή μία επιτροπή από το συντονιστικό όργανο που έχει εκλεγεί από τα επαρχιακά διαγνωστικά κέντρα έχει συνάντηση με τον Υπουργό και θα δούμε τι μέλλει γενέσθαι.”