
ΣΤΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ
Ο Εκπαιδευτικός και Πολιτιστικός Κοινωφελής Οργανισμός «Φίλοι Βυζαντινών Μνημείων» με την έγκριση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής πραγματοποίησε την Τετάρτη 30 Απριλίου 2025 στην πόλη του Καρπενησίου Μαθητικό Συνέδριο με θέμα: Βυζαντινά Μνημεία.
Στο Συνέδριο αυτό συμμετείχαν μαθητές Γυμνασίων της πόλης μας αλλά και μαθητές από την Αθήνα. Ο Συνεδριακός χώρος του ξενοδοχείου ΜΟΝΤΑΝΑ γέμισε με ζωηρούς εφήβους και χαρούμενες φωνές, που ήρθαν να καταθέσουν τις εισηγήσεις τους για τις έρευνές τους σχετικά με βυζαντινά μνημεία της περιοχής τους.
Αυτό το Μαθητικό Συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος, που έχει αποδείξει ότι είναι πάντα κοντά στη μαθητιώσα νεολαία, ο πρωτοπρεσβύτερος π. Παναγιώτης Κούκουνας, Υπεύθυνος Ε.Ν.Ε. Ι. Ναού Αγίου Νικολάου Ηλιούπολης, ο Προϊστάμενος Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ευρυτανίας κ. Ιωάννης Οικονομίδης, ο Σύμβουλος Εκπαίδευσης Φιλολόγων Δ/νσης Β/θμιας Εκπ/σης Ευρυτανίας κ. Γεώργιος Σωτηρόπουλος, η Διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Καρπενησίου Κα Βασιλική Σιούτα, οι εκπαιδευτικοί κ. Κων/νος Παπαϊωάννου από το 1ο Γυμνάσιο Καρπενησίου και κ.κ. Ευμορφία Ξανθιώτου και Ευαγγελία Τσίντζου από το 2ο Γυμνάσιο Καρπενησίου, οι οποίοι συνόδευαν τους μαθητές των σχολείων τους, και η κα Ελένη Σιαξαμπάνη, ως εκπρόσωπος του ΕΠΑΛ Καρπενησίου. Την παρουσίαση του Συνεδρίου έκανε ο κος Παναγιώτης Ανυφαντής, Εκπαιδευτικός και Συνεργάτης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Τα σχολεία της Αθήνας εκπροσωπήθηκαν από το 1ο Γυμνάσιο Παιανίας. Οι μαθητές της Β’ τάξης του σχολείου παρουσίασαν δύο Εισηγήσεις: Αρχικά για τη βασιλική του Αγίου Αθανασίου, παλαιοχριστιανική βασιλική του 6ου αιώνα – μεταβυζαντινός ναός από το 16ο αιώνα και εξής και στη συνέχεια για το σταυροειδή με τρούλο ναό της Ζωοδόχου Πηγής και τον αγιογράφο Φώτη Κόντογλου, που την αγιογράφησε. Οι μαθητές συνοδεύονταν από τους καθηγητές τους κ.κ. Ελένη Πανάρα, Θεολόγο-Φιλόλογο, Μαγδαληνή Γρίβα, Φιλόλογο και Κωνσταντίνο Σφρίντζερη, Μαθηματικό.
Οι μαθητές γνωρίστηκαν μεταξύ τους, οι καθηγητές τους πρότειναν αδελφοποίηση των σχολείων τους και έναρξη μιας σειράς νέων δράσεων για ανάδειξη των πολιτιστικών στοιχείων και της ιστορικότητας των περιοχών μας.
Οι επισκέπτες μαθητές παρέμειναν για τέσσερις ημέρες και περιηγήθηκαν επίσης στην πόλη του Καρπενησίου (Ι. Ν. Αγίας Τριάδος, Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Ευρυτανίας, Βελούχι, Δρακολίμνη, στάνες Σαρακατσαναίων), στο Κλαυσί στην παλαιοχριστιανική Βασιλική του Αγίου Λεωνίδη, στο Κεφαλόβρυσο, τόπο θυσίας του Μάρκου Μπότσαρη, στην Ιερά Μονή Προυσού.

