Νεραϊδοβούνι Μυρίκης: Διαμαρτυρία για την ακύρωση γιγαντιαίου φωτοβολταϊκού

369
evritania

Κάτοικοι της κοινότητας Μυρίκης και του Καρπενησίου οργάνωσαν την Κυριακή 2 Ιουνίου 2024 πορεία διαμαρτυρίας για τα σχεδιαζόμενα φωτοβολταϊκά πάρκα στους ορεινούς βοσκότοπους του Δήμου Καρπενησίου. Οι κάτοικοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο χωριό και συνυπέγραψαν αίτημα προς το Δημοτικό Συμβούλιο με το οποίο ζητάνε την ακύρωση του έργου.

Στο πλαίσιο αυτό, η «Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Ευρυτανικού Περιβάλλοντος», ο «Πεζοπορικός & Φυσιοδιφικός Σύλλογος Καρπενησίου» και το «Ελληνικό Σχολείο Προυσού» δηλώνουν από κοινού την αντίθεσή τους στη σχεδιαζόμενη αλλαγή χρήσεων γηςστα εν λόγω βοσκοτόπια στην τοποθεσία ΝΕΡΑΪΔΟΒΟΥΝΙ Μυρίκης και σε κάθε βοσκότοπο, που αποτελεί αγροτική κτηνοτροφική πολιτιστική κληρονομιά και ως τέτοια προστατεύεται από την κείμενη νομοθεσία και τη νομολογία του ανώτατου νομικού οργάνου του ελληνικού κράτους.

Οι σύλλογοι μεταξύ άλλων αναφέρουν:

“Σχετική νομική αναφορά καταγράφεται και στον Περιφερειακό Χωροταξικό Στερεάς Ελλάδας, όπου προσδιορίζονται οι βασικοί στόχοι για την αειφόρο ανάπτυξη του Δήμου Καρπενησίου. Η πρωτογενής οικονομία της κτηνοτροφίας, υπήρξε και θα είναι πάντα, η βάση της βιωσιμότητας στους ορεινούς τόπους και τις κοινότητές τους.

Για τον λόγο αυτό, ο Διεθνής Οργανισμός Για τα Τρόφιμα και την Υγεία των Ηνωμένων Εθνών, έχει ανακηρύξει ήδη το 2026 ως Διεθνές Έτος Βοσκών και Βοσκοτόπων. Τα κέρδη από τη δραστηριότητα και τη διαχείριση των βοσκοτόπων είναι πολλαπλών αξιών και δυστυχώς, ο Δήμος μας, δεν έχει αναδείξει το οικονομικό και κοινωνικό όφελος από αυτή τη διαχείριση, καθώς εξακολουθεί να μην διαθέτει Διαχειριστικά Σχέδια Βοσκοτόπων στις μέρες μας, όπως και όλη η Ελλάδα!

Τα ορεινά βοσκοτόπια με παραδοσιακή διαχείριση αιώνων, αποτελούν οικοτόπους μεγάλης οικολογικής αξίας καθώς φιλοξενούν βιοποικιλότητα σπάνιων και απειλούμενων ειδών, που προστατεύονται από διεθνή και εθνική νομοθεσία. Συγκεκριμένα το Νεραϊδοβούνι, αποτελεί περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και η θέαση από το ύψωμα αυτό προς τη λεκάνη απορροής του Καρπενησιώτη και τις γύρω οροσειρές, το κατατάσσει στα πλέον σημαντικότερα σημεία θέασης από αισθητική και τουριστική άποψη. Δεν είναι τυχαίο ότι από την περιοχή διέρχονται πεζοπορικά μονοπάτια που έχει επιλεγεί για τη διέλευση από και προς το Κρίκελλο. Η νομοθεσία προστασίας τοπίου σύμφωνα με τη Συνθήκη της Φλωρεντίας, περιβάλλει και τα φυσικά τοπία ως πολιτιστικά αγαθά, πολύ δε περισσότερο στις μέρες μας που η ανάγκη των αστικών πληθυσμών για επαφή  με τη φύση, ορίζει την τουριστική αγορά σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο. Επιπλέον η περιοχή του Νεραϊδοβουνίου, ως βοσκότοπος, αποτελεί:

1. Πεδίο μελέτης του Εργαστηρίου Αγροδασοπονίας και Δασικής Εδαφολογίας του Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος ενταγμένα στα ερευνητικά του προγράμματα που υποστηρίζονται από δύο διδακτορικές εργασίες για τις οικοσυστημικές υπηρεσίες (ecosystemservices) της παραδοσιακής βόσκησης και των βοσκοτόπων της Ευρυτανίας (ρύθμιση υδρολογικών δεδομένων, ενίσχυση βιοποικιλότητας, δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα στα εδάφη, κ.λπ.)

2. Ερευνητικό πεδίο του Εργαστηρίου Διατήρησης Βιοποικιλότητας του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων. […]

Καταγγέλλουμε έλλειμμα δημόσιας ενημέρωσης για τις στρατηγικές και οικονομικοτεχνικές μελέτες κάθε επιχειρουμένου έργου επενδύσεων σε έργα ΑΠΕ στο Δήμο, που στο σύνολό τους αθροιστικά αλλοιώνουν αμετάκλητα το φυσικό χώρο και το τοπίο του, παραβιάζοντας την συνθήκη του Άαχεν, σύμφωνα με την οποία κανένα έργο τέτοιου μεγέθους, δεν μπορεί να εκτελεσθεί, χωρίς  τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών.

Η γη των κτηνοτρόφων και των μελισσοκόμων, είναι και θα παραμείνει γη παραγωγική της ορεινής οικονομίας και όχι της ενεργειακής βιομηχανίας. Ο προσανατολισμός του Δήμου μας στην ήπια παραγωγική και τουριστική ανάπτυξη των ορεινών όγκων, έρχεται σε αντίφαση και σύγκρουση με τα επιχειρούμενα σχέδια αλλαγών χρήσεων που υπονομεύουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων.”