Ο Ευρυτάνας της εβδομάδας

260
profile

Όνομα: Γιάννης Βονόρτας

Ιδιότητα: Προπονητής στον Παναθηναϊκό

Τόπος καταγωγής: Μεγάλο Χωριό

Τόπος διαμονής: Αθήνα

Ο Γιάννης Βονόρτας είναι Ευρυτάνας πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και νυν προπονητής. Γεννημένος στις 25 Ιουνίου 1960, αγωνίστηκε ως κεντρικός αμυντικός και έκανε σημαντική καριέρα κυρίως στον Παναθηναϊκό, όπου έπαιξε από το 1978 έως το 1986. Εκτός από τον Παναθηναϊκό, αγωνίστηκε και σε άλλες ελληνικές ομάδες, όπως ο Λεβαδειακός και η Παναχαϊκή.

2 4

Η Πολωνία, η Αθήνα και το Μεγάλο Χωριό

Κατάγεται από το Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας, αλλά γεννήθηκε στο Βρότσλαβ της Πολωνίας, όπου και είχαν καταφύγει οι γονείς του ως πολιτικοί πρόσφυγες. Εκεί έμεινε μέχρι την ηλικία των 4 ετών ενώ στην πορεία επέστρεψε με όλη του την οικογένεια στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα, στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα. Στη νέα του γειτονιά ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με το ποδόσφαιρο. Η αυλή της εκκλησίας ήταν η δική του αλάνα, ενώ τα καλοκαίρια στο Μεγάλο Χωριό συνέχιζε παρέα με τους φίλους του.

Η αφετηρία της ποδοσφαιρικής καριέρας

Οι γονείς του δεν είχαν καμία σχέση με το ποδόσφαιρο και γι’ αυτόν τον λόγο ξεκίνησε μεγάλος την ενασχόλησή του οργανωμένα σε ομάδα. Παρά το γεγονός ότι είχαν ζήσει στην Πολωνία, οι γονείς του δεν είχαν σχέση με το άθλημα και ο πατέρας του είχε μια ροπή προς τα δυναμικά αθλήματα και την πάλη. Για τον λόγο αυτό, κι εκείνος ασχολήθηκε με διάφορα αθλήματα πριν το ποδόσφαιρο. Έπαιζε και βόλεϊ στον Πανελλήνιο και μπάσκετ για ένα μικρό διάστημα στον Τρίτωνα.

Η επαφή με τον Παναθηναϊκό

Βρέθηκε στις Ακαδημίες του Παναθηναϊκού σε ηλικία 17 ετών, αξιοποίησε την εκεί του τετραετή παρουσία με τον καλύτερο τρόπο και το 1981 υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με τους «πράσινους». Για τέσσερα χρόνια ήταν μεταξύ πρώτης και δεύτερης ομάδας. Ήταν ερασιτέχνης και κατόπιν ημιεπαγγελματίας. Έπαιζε στο πρωτάθλημα νέων και έκανε προπονήσεις με την πρώτη ομάδα. Όλα αυτά με προπονητές, τον Σενέκοβιτς, τον Πεζάολα, τον Ράμσεϊ που είχε έρθει για να οργανώσει την ομάδα και έτσι κάποια στιγμή το 1982 έγινε και ο ίδιος επαγγελματίας.

Η ιστορία με τον Παναθηναϊκό ξεκίνησε όταν ένας θείος του που έμενε στην Πολωνία και ήταν «τρελός» με το ποδόσφαιρο συνάντησε σε ένα αεροδρόμιο τον Γκόρσκι και του μίλησε για τον Γιάννη, γιατί κάτι είχε δει σε εκείνον. Του ζήτησε λοιπόν να τον δει και έτσι πήγε στον Παναθηναϊκό για έναν μήνα δοκιμαστικά. Έτσι εντάχθηκε και στην ομάδα νέων το 1977, τη χρονιά που τελείωσε το λύκειο. Στην πρώτη ομάδα, γενικός αρχηγός τότε ήταν ο Φραγκίσκος Σούρπης και παρακολουθούσε τις ακαδημίες. Ο Γιάννης μετά από 4 μήνες περίπου, όταν προπονητής ήταν πλέον ο Λάκης Πετρόπουλος, έφτασε να προπονείται με την πρώτη ομάδα. Αποτέλεσε, λοιπόν, πολύτιμο «στρατιώτη» του Γιάτσεκ Γκμοχ στο ιστορικό πρώτο επαγγελματικό πρωτάθλημα του Παναθηναϊκού, έζησε φορώντας τη φανέλα βασικού την ονειρεμένη πορεία του 1985 προς τα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και ποτέ του δεν ξέχασε ανθρώπους που τον βοήθησαν να εκπληρώσει τα παιδικά του όνειρα, πριν ακόμη ενηλικιωθεί. Ενδεχομένως να ήταν κι αυτός ένας λόγος που ως προπονητής λατρεύει να βοηθάει νεαρούς σε ηλικία ποδοσφαιριστές να κυνηγούν τα δικά τους όνειρα!

Γιατί φεύγει από τον Παναθηναϊκό

Αν και η είδηση της απομάκρυνσης του Γιάννη Βονόρτα από την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού Β’ ήρθε σε ένα χρονικό σημείο που προκάλεσε έκπληξη σε αρκετό κόσμο, η απόφαση των Πράσινων για το μέλλον του Έλληνα προπονητή είχε ληφθεί εδώ και καιρό.Οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού θέλησαν να αλλάξουν “μοντέλο” στη δεύτερη ομάδα και να στραφούν σε μια περίπτωση νεότερου τεχνικού με πιο σύγχρονα στοιχεία στην ποδοσφαιρική του φιλοσοφία. Άλλωστε ο Παναθηναϊκός Β’ είναι πλέον ο “προθάλαμος” της πρώτης ομάδας και οι Πράσινοι επιθυμούν να είναι έτοιμοι οι παίκτες – ανά πάσα στιγμή – για τη μετάβαση τους στο υψηλότερο επίπεδο.

Μετά από μπόλικη σκέψη και αναζήτηση στην ποδοσφαιρική αγορά, ο Παναθηναϊκός βρήκε τον προπονητή που ταιριάζει πιο πολύ στα “θέλω” της διοίκησης και από τη στιγμή που υπήρξε συμφωνία, έγινε και η λύση της συνεργασίας με τον Γιάννη Βονόρτα.

Πάντως οι Πράσινοι λένε τα καλύτερα για τον Βονόρτα, εκτιμούν το γεγονός ότι βοήθησε τοn σύλλογο στα πρώτα βήματα του Παναθηναϊκού Β’.

3 νεανικά χρόνια

Το τέλος της ποδοσφαιρικής καριέρας και η αφετηρία της προπονητικής

Έναν χρόνο μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής σταδιοδρομίας, o Γιάννης Βονόρτας ξεκίνησε να εργάζεται ως προπονητής στις ακαδημίες ποδοσφαίρου του Χουάν Ραμόν Ρότσα. Από το 2005 έως και σήμερα, εργάζεται ως προπονητής στις ακαδημίες του Παναθηναϊκού. Στις 14 Νοεμβρίου του 2012 ανακοινώθηκε η πρόσληψή του ως βοηθού προπονητή της ομάδας. Στις 31 Μαρτίου του 2013 ανέλαβε την θέση του πρώτου προπονητή στον σύλλογο. Από τις 14 Μαΐου του 2013, είναι βοηθός προπονητή του Γιάννη Αναστασίου στον Παναθηναϊκό. Τον Ιούλιο του 2021 ανέλαβε την θέση του πρώτου προπονητή της δεύτερης ομάδας του Παναθηναϊκού.

1 3

Πηγή: Sportday, Βικιπαίδεια, Trifilara