Ο Ευρυτάνας της εβδομάδας: Δημήτριος Ιατρίδης

822
προφίλ

Όνομα: Δημήτριος Ιατρίδης

Ιδιότητα: Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου

Τόπος καταγωγής: Καρπενήσι

Τόπος διαμονής: Αθήνα

ΕΠ. κ. Ιατρίδη, κατάγεστε από μία από τις πιο ιστορικές για την πόλη του Καρπενησίου οικογένειες. Η οικογένεια Ιατρίδη προσέφερε πολεμιστές σε όλους τους εθνικούς αγώνες, τρεις Δημάρχους Καρπενησίου, λόγιους και σημαντικούς επιστήμονες. Πείτε μας λίγα λόγια για τη σύνδεσή σας με την πόλη και την παρακαταθήκη που άφησε η οικογένειά σας.

ΔΙ. Για εμένα το Καρπενήσι είναι ο τόπος καταγωγής των προγόνων μου. Είναι συνυφασμένο με πολλές ευχάριστες αναμνήσεις από την παιδική μου ηλικία. Είναι οι πλατείες, οι εκκλησίες, το παιχνίδι στο Γυμνάσιο, το Κεφαλόβρυσο, οι εκδρομές στον Προυσσό και τον Άγιο Αθανάσιο, είναι το Πάσχα και το καλοκαίρι.  Είναι οι διηγήσεις του πατέρα μου Μιχάλη Ιατρίδη για κάθε γωνιά της πόλης, για τη ζωή της, για τις δυσκολίες, για την Ελληνική Επανάσταση και την Κατοχή για τους αγώνες αλλά και τις επιτυχίες. Για την οικογένεια Ιατρίδη, τη δραστηριοποίησή της στον τόπο και την προσφορά της. Για αυτά που είναι παρελθόν αλλά συνάμα αποτελούν και δυναμικό παρόν. Και το πιο σημαντικό, είναι η αγάπη που μετέδωσε σε εμένα και στην αδελφή μου, Κρυσταλλία, για την πόλη και τους ανθρώπους της.  

ΕΠ. Διαθέτετε ένα ιδιαίτερα πλούσιο βιογραφικό, με προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στους τομείς των Οικονομικών, στα Νομικά και τη Διοίκηση Επιχειρήσεων στις ΗΠΑ, στο Εδιμβούργο και την Ελλάδα. Ποιο προσωπικό σας όραμα σάς οδήγησε στη συγκεκριμένη ακαδημαϊκή πορεία;

ΔΙ. Το ταξίδι της γνώσης για εμένα έχει τόσο χαρακτηριστικά αυτοβελτίωσης, όσο και προσφοράς στην κοινωνία. Είχα την τύχη να σπουδάσω σε εξαιρετικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και να γνωρίσω μεγάλες προσωπικότητες, τόσο στον ακαδημαϊκό όσο και στο πολιτικό και κοινωνικό στερέωμα. Είναι, όμως, κομβικής σημασίας για την εξέλιξή όλων μας και η αλληλεπίδραση με συμμαθητές και συμφοιτητές. Και από αυτή την διαλεκτική σχέση, την ανταλλαγή απόψεων και ιδεών ωφελήθηκα πολύ. Όμως ήμουν και άριστος μαθητής και αυτό με βοήθησε τελικά στην καριέρα μου.

3

ΕΠ. Στο παρελθόν διατελέσατε Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Με αφορμή όσα συνέβησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Θεσσαλία, ποια είναι η άποψή σας για την ανάκαμψη της αγροτικής ζωής της περιοχής και της χώρας εν γένει;

ΔΙ. Πράγματι έχω υπηρετήσει την αγροτική οικονομία και παραγωγή, την γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία την περίοδο 2013-2015 με σημαντικά αποτελέσματα τόσο στην απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων όσο και στην προώθηση εγγειοβελτιωτικών και άλλων έργων. Επισκέφτηκα τη Θεσσαλία πολύ πρόσφατα και πήγα στη δομή φιλοξενίας μας στο Κουτσόχερο Λάρισας που διατέθηκε, άμεσα, τον περασμένο Σεπτέμβριο και φιλοξενεί και πλημμυροπαθείς. Μίλησα με τους ανθρώπους και πληροφορήθηκα για τις ζημίες που έχουν υποστεί σπίτια και καλλιέργειες. Όμως, η Κυβέρνηση έχει κινηθεί αποφασιστικά και στηρίζει πολλαπλά τους πληγέντες, εξασφαλίζοντας παράλληλα σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια. Η ανάκαμψη της Θεσσαλίας είναι μία μεγάλη πρόκληση, ένα στοίχημα που πιστεύουμε ότι θα κερδηθεί. Και βέβαια ‘τρέχουν’ σειρά προγραμμάτων που ενισχύουν τις αγροτικές δραστηριότητες σε όλη τη χώρα, όπως οι νέοι αγρότες, τα σχέδια βελτίωσης και πολλά άλλα.

ΕΠ. Ας περάσουμε τώρα στην τρέχουσα θέση σας ως Γενικός Γραμματέας Αιτούντων Άσυλο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Ποιες είναι οι αρμοδιότητές σας και ποιοι είναι οι προσωπικοί σας στόχοι μέσα από αυτή τη θέση;

ΔΙ. Έχω την ευθύνη για την αποτελεσματική λειτουργία 33 δομών φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών σε όλη την Ελλάδα, τόσο στα νησιά όσο και στην ενδοχώρα. Στους αιτούντες άσυλο παρέχουμε στέγαση, σίτιση και ιατρική περίθαλψη με βάση τις προβλέψεις της εθνικής νομοθεσίας, αλλά και τις διεθνείς μας υποχρεώσεις. Όμως, για να λειτουργήσει μία δομή φιλοξενίας χρειαζόμαστε πάνω απ’ όλα ανθρώπους. Τους εργαζόμενους του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, αλλά και το προσωπικό φύλαξης, καθαριότητας, συντήρησης, τους γιατρούς, τους δασκάλους και τους νηπιαγωγούς, τους νοσηλευτές και τους διερμηνείς. Μέσα στις δομές μας δραστηριοποιούνται και παρέχουν υπηρεσίες, επίσης, και εργαζόμενοι του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασύλου, της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης αλλά και αδειοδοτημένων από το Υπουργείο μας Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Είναι μία δυναμική κοινότητα ανθρώπων που υποστηρίζουν την καθημερινή διαχείριση του ιδιαίτερα σύνθετου μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος. Και, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, προέρχονται από τις τοπικές κοινωνίες. Γιατί η λειτουργία των δομών μας προσφέρει ευκαιρίες απασχόλησης τόσο σε νέους όσο και μεγαλύτερους συμπολίτες μας, σε όλη τη χώρα. 

Στόχος μας είναι η παροχή των καλύτερων δυνατών συνθηκών υποδοχής στους πολίτες τρίτων χωρών, αλλά και η παροχή των βέλτιστων δυνατών συνθηκών απασχόλησης για τους εργαζόμενους. Επίσης, στηρίζουμε τις τοπικές κοινωνίες με την απόδοση δημοτικών τελών αλλά και την χρηματοδότηση σειράς έργων που σχετίζονται με το μεταναστευτικό ζήτημα μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης του Υπουργείου μας.

ΕΠ. Έχετε άμεση επαφή με τις κοινωνικές μειονότητες ή η θέση σας περιορίζεται στο γραφειοκρατικό κομμάτι της διαχείρισης του προσφυγικού προβλήματος;

ΔΙ. Πολύ συχνά επισκέπτομαι το πεδίο, τις δομές μας και συνομιλώ τόσο με τους εργαζομένους μας, όσο και με τους φιλοξενούμενους. Κινούμαι σε ολόκληρη τη χώρα, με σκοπό την προώθηση και την εφαρμογή λύσεων στα σημαντικά θέματα που μας απασχολούν. Στη Σάμο, στη Λέσβο, στην Κω, στον Έβρο, στα Γιάννενα, στην Φιλιππιάδα, στην Κόρινθο, στην Κυλλήνη, στον Πύργο, στη Λάρισα, στις Θερμοπύλες, στα Διαβατά, στα Λαγκαδίκια και στο Βαγιοχώρι κοντά στη Θεσσαλονίκη αλλά και στις δομές γύρω από την Αθήνα. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για τα ζητήματά μας, γιατί αφορούν ανθρώπους και τις συνθήκες διαβίωσής τους. Η κατάσταση, όμως, δεν έχει καμία σχέση με την περίοδο 2015-2019. Είναι πολύ καλύτερη. Γιατί έχουμε την εμπειρία, την τεχνογνωσία, τις εγκαταστάσεις, τις συνεργασίες, τις πολιτικές και πάνω απ’ όλα τους ανθρώπους για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά όλες τις προκλήσεις. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει θωρακίσει τα σύνορα της χώρας και έχει πετύχει πολλά σε όλες τις διαστάσεις του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος. Η επιτυχία στην θέση που μου εμπιστεύθηκε ο Πρωθυπουργός αποτελεί προσωπική πρόκληση.  

1
2