Οι Έλληνες αναπολούν

910
andreas

‘‘Οι Έλληνες αναπολούν το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου’’ είναι ο τίτλος του άρθρου της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ για την έρευνα και τα συμπεράσματα της πανελλαδικής δημοσκόπησης για τα πενήντα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Ο Ανδρέας Παπανδρέου φαίνεται ότι είναι η προσωπικότητα γύρω απ’ την οποία δομούνται τα αποτελέσματα της έρευνας και μια νοσταλγική διάθεση-θέση των Ελλήνων για την προσωπικότητα που σημάδεψε περισσότερο την Μεταπολίτευση της χώρας. Το ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με την έρευνα, με ποσοστό 63% έναντι του 24% της ΝΔ, σφράγισε την ιστορική μας διαδρομή, ενώ ο Ανδρέας Παπανδρέου με ποσοστό 64% αξιολογείται ότι επηρέασε θετικά την χώρα μας.

Με μια μονάδα διαφορά, με ποσοστό 63% και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θεωρείται ότι είχε θετική συνεισφορά στο έθνος, ποσοστό που σίγουρα επηρεάζεται καθοριστικά από την θετική αποδοχή που θεωρείται ότι είχε η ένταξη στην ΕΟΚ το 1980, με ποσοστό 71%, και το Δημοψήφισμα του 1974, με ποσοστό 69%, στην ερώτηση για τα γεγονότα που να επηρέασαν θετικά την ιστορία μας. Τα δύο αυτά είναι τα πρώτα στη λίστα και είναι η ιστορική παρακαταθήκη του Κωσταντίνου Καραμανλή και φαίνεται ότι επηρεάζουν την υψηλή δημοφιλία του, μια αναπνοή δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου.

‘‘Εξηγώντας τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στο αποτύπωμα του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τη διαφορά αντίληψης των πρώτων κυβερνήσεων 1981-1989 σε σχέση με την επόμενη περίοδο, ο Στράτος Φαναράς σχολίασε στη χθεσινή παρουσίαση πως ο Παπανδρέου «είχε εγγράψει στην ατζέντα του το μισό κομμάτι του θεσμικού εκσυγχρονισμού της χώρας και σχεδόν όλον τον κοινωνικό εκσυγχρονισμό της» – δεδομένο που ακόμα και σήμερα του αναγνωρίζεται παρότι μεταρρυθμίσεις που ήρθαν αργότερα, όπως η είσοδος στο ευρώ, έχουν μεγαλύτερη σημασία για την είσοδο της Ελλάδας στον 21ο αιώνα.’’, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα.

Και το ‘κερασάκι στην τούρτα’ της έρευνας είναι ότι οι γενιές των νέων μιλένιαλς και gen Z, που έζησαν σε διαμορφωτική ηλικία την οικονομική κρίση του 2010, θεωρούν πως ζουν χειρότερα από τους γονείς τους, με ποσοστό 48%, ενώ στην ερώτηση, αν έπρεπε να επιλέξουν μεταξύ της ελευθερίας και της ασφάλειας, το 57% απάντησε την ελευθερία.

Οι Έλληνες, λοιπόν, αναπολούν, γιατί είναι στο DNA τους πάντα να αναπολούν το παρελθόν και πιθανά να αναπολούν την απαρχή της κατάντιας αυτής της χώρας. Γιατί η Μεταπολίτευση έφερε πολλά καλά στη χώρα μας, αλλά έφερε και εγκαθίδρυσε το πελατειακό κράτος, την δημοσιο – υπαλληλίστικη νοοτροπία, το ιδεοπολιτιστικό μας μπέρδεμα, τον μαρασμό της παραγωγικής μας ικανότητας, την εθνική μας ταυτότητα υπό κηδεμονία κτλ.

Το ερώτημα είναι, αν θα μπορούσε αυτή η χώρα να κυβερνηθεί καλύτερα, με εμάς τους Έλληνες να ψηφίζουμε.

Γιατί οι Έλληνες αναπολούν, αλλά ποτέ δεν παίρνουν την ευθύνη της τύχης τους.