Ομαδικός ψεκασμός

144
shutterstock 1910773699 scaled

Η AstraZeneca παραδέχτηκε για πρώτη φορά σε δικαστικά έγγραφα πως το εμβόλιο της φαρμακευτικής εταιρείας, που παρασκευάστηκε για τον κορωνοϊό, μπορεί να προκαλέσει σπάνιες παρενέργειες, μια παραδοχή που αναμένεται να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για τεράστιες αποζημιώσεις.

Κατά του φαρμακευτικού «γίγαντα» με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο έχει κατατεθεί ομαδική αγωγή στη Βρετανία από 51 οικογένειες, που καταγγέλλουν πως το εμβόλιο που παρασκεύασε η βρετανοσουηδική πολυεθνική εταιρεία AstraZeneca σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, προκάλεσε τον θάνατο ή επέφερε σοβαρές παρενέργειες σε συγγενικά τους πρόσωπα. Δεκάδες οικογένειες αναμένεται να απαιτήσουν αποζημιώσεις πολλών εκατομμυρίων λιρών, αναφέρει σε σχετικό άρθρο η Daily Mail. Η εφημερίδα τονίζει πως οι δικηγόροι που εκπροσωπούν κάποιες από τις οικογένειες θεωρούν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι αποζημιώσεις μπορεί να φτάσουν και να ξεπεράσουν τις 20 εκατ. λίρες.

Η πρώτη αγωγή, για την οποία έχει ειδικό αφιέρωμα η Telegraph, αφορά τον Βρετανό Τζέιμι Σκοτ, μηχανικό ηλεκτρονικών υπολογιστών και πατέρα δύο παιδιών, ο οποίος μετά τη χορήγηση του εμβολίου, παρουσίασε μόνιμη βλάβη στον εγκέφαλο μετά τη δημιουργία θρόμβωσης και εγκεφαλικής αιμορραγίας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί πλέον να εργαστεί. Ο Σκοτ έκανε το εμβόλιο της AstraZeneca για τον κορωνοϊό τον Απρίλιο του 2021 και μετά τις επιπλοκές τηλεφώνησαν από το νοσοκομείο όπου είχε κάνει το εμβόλιο τρεις φορές στην σύζυγό του για να της πουν πως επρόκειτο να πεθάνει.

Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο, η φαρμακευτική εταιρεία προτίθεται να αντιμετωπίσει στο δικαστήριο τις εις βάρος της κατηγορίες αλλά έχει παραδεχτεί σε νομικό έγγραφο, το οποίο κατατέθηκε στο δικαστήριο τον Φεβρουάριο, πως το εμβόλιο που παρασκεύασε για τη νόσο Covid – 19 «ενδέχεται σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις να προκαλέσει TTS – θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοκυτταροπενίας». Πρόκειται για μια σοβαρή πάθηση, κατά την οποία παρουσιάζονται θρόμβοι αίματος στον εγκέφαλο ή σε άλλα μέρη του σώματος ενώ συνδέεται και με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων.

Η παραπάνω παραδοχή του φαρμακευτικού κολοσσού έγινε κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της περίπτωσης του Τζέιμι Σκοτ στο Ανώτατο Δικαστήριο. Αν τελικά η φαρμακευτική εταιρεία αποδεχτεί πως το εμβόλιό της ήταν η αιτία για σοβαρή ασθένεια και θανάτους σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, τότε θα κληθεί να πληρώσει μεγάλες αποζημιώσεις στις οικογένειες όσων υπέστησαν μεγάλη βλάβη στην υγεία τους ή έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του εμβολίου.

Το εμβόλιο της AstraZeneca δεν κυκλοφορεί πλέον στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν και ανεξάρτητες έρευνες έδειξαν αποτελεσματικότητα στη μάχη κατά της πανδημίας, οι καταγγελίες για σπάνιες παρενέργειες, οδήγησαν τον φαρμακευτικό κολοσσό στις δικαστικές αίθουσες. Αν τελικά το δικαστήριο αποφασίσει να αποζημιωθούν οι οικογένειες όσων επλήγησαν από τις παρενέργειες του εμβολίου, οι αποζημιώσεις θα πληρωθούν από την κυβέρνηση, δηλαδή από τους Βρετανούς φορολογούμενους.’’

*LIFO, με πληροφορίες από Daily Mail, Telegraph