Πάσχα ακρίβειας και κερδοσκόπων

139

Άσχετα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες για καλάθια του ‘’νονού και του ‘’Πάσχα’’ το καταναλωτικό κοινό βρίσκεται σε αδιέξοδο καθώς η αχαλίνωτη και η ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία κτυπά και το πασχαλινό τραπέζι. Τα πρώτα δείγματα της αγοράς περιγράφουν αυξήσεις  σε όλα τα παραδοσιακά είδη, με το αρνί, τα τυροκομικά, τα σοκολατοειδή, αλλά και τα καύσιμα να ακουμπούν τιμές ρεκόρ.

Το θέμα των αυξήσεων έρχεται από μακριά και δεν παρουσιάστηκε ξαφνικά παραμονές του φετινού Πάσχα. Οι τιμές των βασικών προϊόντων με αυξήσεις 45% μέσα σε ένα όργιο κερδοσκοπίας με τις μεγάλες αλυσίδες πολυεθνικών να τσακίζουν με την ακρίβεια το πενιχρό εισόδημα μισθών και συνταξιούχων. Οι εκτός ελέγχου ανατιμήσεις στα τρόφιμα φέρνουν σε αδιέξοδο τα ελληνικά νοικοκυριά τα τελευταία χρόνια. Η αύξηση του ελαιόλαδου και των τυροκομικών προϊόντων έχουν καθιερωθεί στα υψηλότερα σημεία. Η ελεύθερη αγορά κινείται ασύδοτη εκτός από τα τρόφιμα, μέχρι την ένδυση, την υπόδεση, στο νοίκι στα ενεργειακά και τα καύσιμα. Είμαστε οι φτωχότεροι Ευρωπαίοι μετά τους γείτονες Βούλγαρους, αν και οι τελευταίοι ανακάμπτουν σταδιακά οικονομικά.

Σύμφωνα με την Eurostat ο πληθωρισμός μόνο στην Ελλάδα αυξήθηκε σε εθνικό επίπεδο και σε ετήσια βάση, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη έχει υποχωρήσει. Τα αριθμητικά στοιχεία αποδεικνύουν πως την ώρα που ο δείκτης τιμών καταναλωτή πέφτει στην υπόλοιπη Ευρώπη, στη χώρα μας οι τιμές εκτοξεύονται συνεχώς.

Αδιάψευστη απόδειξη, πως εξαγόμενα ελληνικά τυροκομικά προϊόντα  στις αγορές της Ελβετίας και της Γερμανίας πωλούνται πολύ φτηνότερα από την ελληνική αγορά.

Λένε πως γίνονται έλεγχοι στην αγορά, με ποιους και με πόσους ελεγκτές; Μόνο σε δεκάδες υπολογίζονται σε όλη τη χώρα. Διατείνονται οι εκάστοτε υπουργοί ανάπτυξης ότι γίνονται έλεγχοι κι επιβάλλονται πρόστιμα. Ποια πρόστιμα; Όσα από τα λίγα που επιβλήθηκαν πολύ πιο ελάχιστα εισπράχτηκαν, αφού στο τέλος παραπέμπονται στις καλένδες των …ενστάσεων κι εφέσεων. Το μόνο μέτρο που σίγουρα θα σωφρόνιζε τους μαυραγορίτες και παραβάτες είναι το κλείσιμο για μερικές μέρες της επιχείρησης και στους υπότροπους την οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας.  

Εστιάζοντας στο παραδοσιακό πασχαλινό αρνί, όπως δηλώνει ο πρόεδρος  κρεατοεμπόρων της Βαρβακείου , ‘’η τιμή των αμνοεριφίων θα κυμανθεί στα 14-15 ευρώ.’’ Ο ίδιος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για αισχροκέρδεια και παράνομες ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων. Λόγω του πρόωρου Καθολικού Πάσχα, οι εξαγωγές της Ελλάδας προς τις άλλες χώρες είναι αυξημένες. Όσο για τα εισαγόμενα, πρέπει οι καταναλωτές να γνωρίζουν ότι αν η σφαγή τους γίνει στην Ελλάδα τότε θεωρούνται ελληνικής εκτροφής. Αντίθετα αν έρθει σφαγμένο θεωρείται εξωτερικού. Φαύλος κύκλος δηλαδή! Γι’ αυτό αν δεν γίνουν έλεγχοι σε όλα τα σημεία της αγοράς, στις εθνικές οδούς και στις πύλες εισόδου της χώρας, η αισχροκέρδεια θα βασιλέψει. Οι τιμές θα ανεβαίνουν και η ποιότητα θα πέφτει. Έτσι, άλλο ένα Πάσχα ελληνικό υπό καθεστώς ασυδοσίας με άφαντους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Από υπολογισμούς το φετινό πασχαλινό τραπέζι θα είναι ακριβότερο κατά 20% από πέρυσι. Όπως και να ‘χει, υπομονή και καλή Ανάσταση σε όλους!