Ράφα

399
ap24128020312504

Ώρα μηδέν για τη Ράφα: “Η μεγαλύτερη γενοκτονία θα λάβει χώρα εδώ”, αναφέρουν από χθες τα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Ο ΟΗΕ μιλάει ανοιχτά για πρώτη φορά για γενοκτονία των Παλαιστινίων, όπως και όλες οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, που βρίσκονται στην περιοχή. ‘‘Ζήτημα λίγων ημερών φαίνεται πως είναι πλέον η χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Ράφα καθώς, σύμφωνα με τις Ένοπλες Δυνάμεις, δόθηκε εντολή εκκένωσης της πόλης που αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες μέσα στη Λωρίδα της Γάζας.

Όπως μεταδίδει το BBC, ο στρατός αναφέρει ότι η εκκένωση είναι προς το παρόν περιορισμένη, αφορά περίπου 100.000 ανθρώπους και θα γίνει σταδιακά. Διεθνή δίκτυα, πάντως, ερμηνεύουν την κίνηση αυτή ως προάγγελο της ολοκληρωτικής επιχείρησης του Ισραήλ στην περιοχή, με διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ να κρούουν για ακόμη μια φορά καμπανάκι για την τύχη των Παλαιστινίων.

“Δεν ξέρουμε πού να πάμε”

Πιο συγκεκριμένα, με φυλλάδια, τηλεφωνικά μηνύματα και δημόσιες ανακοινώσεις, ο ισραηλινός στρατός προτρέπει τους αμάχους που βρίσκονται στη Ράφα να απομακρυνθούν από την περιοχή και να κατευθυνθούν προς τους καταυλισμούς στη Χαν Γιούνις και την Αλ Μουγουάσι.

Ήδη, εικόνες με Παλαιστίνιους να φεύγουν άρον-άρον από την πόλη κάνουν τον γύρο των διεθνών ΜΜΕ. Ένας Παλαιστίνιος μίλησε στο Reuters λέγοντας: «Έχει βρέξει πολύ και δεν ξέρουμε πού να πάμε. Ανησυχούσα ότι μπορεί να έρθει αυτή η μέρα, πρέπει τώρα να δω πού μπορώ να πάω την οικογένειά μου».

Στο ίδιο πνεύμα, η Ghada El Kurd, μητέρα δύο παιδιών που έχει εκτοπιστεί έξι φορές τους τελευταίους τέσσερις μήνες. «Είμαι τόσο μπερδεμένη, για να είμαι ειλικρινής. Δεν έχω πού να πάω. Αυτό ήταν το τελευταίο μέρος.» λέει. Το Ισραήλ κατευθύνει τους Παλαιστίνιους να πάνε σε πόλεις με σκηνές, ωστόσο η ίδια εκφράζει τις επιφυλάξεις της σχετικά με την ασφάλεια σε αυτές τις τοποθεσίες.’’

Άμαχοι, νεκρά παιδιά, βόμβες, λιμός, ορφανά, μανάδες και πατεράδες που θρηνούν, συντρίμμια, πρόσφυγες, θάνατος. Οι φίλοι μας από το Ισραήλ δε θέλουν λέει καμιά σχέση μαζί μας, γιατί αναφέραμε τη λέξη “γενοκτονία” και μεις απλά τσουγκρίσαμε τα κόκκινα αυγά και ψάλαμε το ‘‘Χριστός Ανέστη!’’. Έτσι προχωράει η ζωή, κι έτσι προχωρούσε πάντα… Και η ιστορία θα γράψει για άλλη μια φορά, για άλλη μια γενοκτονία, για άλλη μια εθνοκάθαρση, για άλλο ένα ολοκαύτωμα… και θα περιμένει για τη Ράφα, για την επόμενη Ράφα, μέχρι ο Θεός και η Πλάση να μας ξεβράσει για να καθαρθεί από τα ματωμένα χέρια μας και τις σάπιες υπάρξεις μας. Γιατί η Ράφα ετοιμάζεται να πλημμυρίσει με αίμα και μαζί μ’ αυτή και οι συνειδήσεις μας.