Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Πρόστιμο 415 εκατ. ευρώ από την Κομισιόν

347
opekepe

Πολιτική καταιγίδα για τα ‘χρυσά βοσκοτόπια’ στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς

Τι γίνεται στην Ευρυτανία

Με πρόστιμο-ρεκόρ ύψους 415.051.036,74 ευρώ τιμωρείται η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξαιτίας σοβαρών παραβάσεων στη διαχείριση των αγροτικών ενισχύσεων κατά την περίοδο 2016–2023. Το πρόστιμο προέκυψε έπειτα από ελέγχους της Κομισιόν που αποκάλυψαν ανεπαρκείς ελεγκτικούς μηχανισμούς από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και παραβίαση βασικών ευρωπαϊκών κανονισμών.

Σύμφωνα με την απόφαση με αριθμό 2025/1147 της 11ης Ιουνίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε οριζόντια διόρθωση 5% στις επιδοτήσεις, και ειδική διόρθωση 10% για τις ενισχύσεις νέων αγροτών κατά την τριετία 2018–2020. Η υπόθεση έχει ήδη προκαλέσει πολιτικές και θεσμικές αντιδράσεις και στη Στερεά Ελλάδα, όπου η υπόθεση φαίνεται να έχει έντονο γεωγραφικό αποτύπωμα.

 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας στη σκιά του σκανδάλου

Καμία εμπλοκή της Περιφέρειας δηλώνει η περιφερειακή αρχή

Κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, οι τοποθετήσεις ανέδειξαν τη σοβαρότητα του ζητήματος και τις διαφωνίες γύρω από το βαθμό ευθύνης της Περιφέρειας, με τον Περιφερειάρχη Φάνη Σπανό να επισημαίνει ότι: «Η Πολιτεία οφείλει να ελέγξει όσα έγιναν, αλλά και να αλλάξει εκείνες τις διαδικασίες, που δίνουν χώρο σε παραβατικές συμπεριφορές!», ενώ πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια παρακολουθεί τις έρευνες για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να συνδράμει με τις υπηρεσίες της υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.

Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνοτροφίας &  Αλιείας Κώστας Αποστολόπουλος

Ο αρμόδιος για θέματα αγροτικής οικονομίας και κτηνοτροφίας αντιπεριφερειάρχης, Κώστας Αποστολόπουλος τόνισε στη συνεδρίαση ότι η Περιφέρεια δεν έχει καμία ανάμειξη στην υπόθεση: «Το θέμα αφορά αποκλειστικά τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τον τεχνικό του σύμβουλο. Περιμένουμε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Εμείς έχουμε διενεργήσει 100.000 ελέγχους και έχουμε επιβάλει τα ανάλογα πρόστιμα όπου υπήρξαν παραβάσεις.»

Ο κ. Αποστολόπουλος μίλησε στον Ευρυτανικό Παλμό για το θέμα και απαντώντας στην ερώτηση αν υπάρχουν περιπτώσεις εξαπάτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Ευρυτανία, δήλωσε:

«Αυτό δεν μπορώ να το γνωρίζω γιατί εμείς ως Περιφέρεια, όπως και όλες οι Περιφέρειες, δεν εμπλεκόμαστε στην κατανομή βοσκοτόπων, δηλαδή αυτό το περιβόητο σκάνδαλο τώρα, είναι κάτι μεταξύ του πολίτη, του οποιουδήποτε πολίτη, και του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ως γνωστόν, όλα αυτά τα ΑΦΜ έχουν δοθεί στον εισαγγελέα και εξετάζονται περιπτώσεις. Εμείς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν υπάρχει εξαπάτηση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η Περιφέρειά μας και καμία Περιφέρεια δεν εμπλέκεται πουθενά και αυτό το τονίζω, γιατί κάθε φορά που υπάρχει ένα σκάνδαλο, στην ουσία κλονίζεται η εμπιστοσύνη του πολίτη προς τους θεσμούς. Αυτό που μας ενδιαφέρει και νομίζω πως όλοι συμφωνούμε είναι πως, η εμπιστοσύνη του αγρότη  και κτηνοτρόφου δεν θα πρέπει να κλονιστεί, τουλάχιστον όσο αφορά την σχέση του με την Περιφέρεια, εφόσον η Περιφέρεια δεν έχει καμία μα καμία εμπλοκή σε αυτό αλλά δεν μπορούμε να απαντήσουμε και στο ερώτημα, δεν γνωρίζουμε εμείς αν υπάρχουν εξαπατημένοι. Είναι κάτι ιδιωτικό μεταξύ του ενδιαφερομένου πολίτη, που δηλώνει στο ΟΣΔΕ και του ΟΠΕΚΕΠΕ. Δεν εμπλέκεται πουθενά η Περιφέρεια».

Στην ερώτηση αν έχει κάνει, παρόλα αυτά, η περιφέρεια έλεγχο σε εικονικά βοσκοτόπια και πλαστά μισθωτήρια κι αν έχουν γίνει καταγγελίες προς την Περιφέρεια, απαντά:

«Όχι, ούτε το ένα ούτε το άλλο γιατί απλά δεν εμπλεκόμαστε σε αυτή την διαδικασία, είναι δηλαδή κάτι το οποίο δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα, κανένα λόγο να το κάνουμε, ούτε μπορούμε να το κάνουμε. Είναι τόσο ξεκάθαρο. Εφόσον δεν εμπλεκόμαστε σε κανέναν κρίκο της αλυσίδας δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, ούτε έχουμε και την αρμοδιότητα. Αυτό που με ενδιαφέρει εμένα ως Αντιπεριφεριάρχη και ως αγρότης ο ίδιος, πέρα από το ότι προφανώς και φύγανε κάποια χρήματα από τις τσέπες των πραγματικών δικαιούχων και πήγανε σε τσέπες επιτήδειων –που είναι  μεγάλο θέμα- αλλά για μένα το μείζον είναι να μην κλονιστεί περαιτέρω η εμπιστοσύνη των πολιτών και εν προκειμένω των αγροτών  και κτηνοτρόφων σε θεσμούς, οι οποίοι δεν εμπλέκονται και στην συγκεκριμένη περίπτωση την Περιφέρεια. Τα είπα και στο Περιφερειακό Συμβούλιο και το ξαναλέω και πάλι αυτό είναι το μείζον».

‘Δώστε μας’ αναλυτικά στοιχεία ζητά η αντιπολίτευση

Η συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, παρόλο που η περιφερειακή αρχή τονίζει ότι δεν έχει καμία εμπλοκή η Περιφέρεια, ξεσήκωσε αντιδράσεις από την αντιπολίτευση που ζητά αναλυτικά τα στοιχεία για το θέμα, τη στιγμή που υπάρχουν εξαπατήσεις σε περιοχές της Φθιώτιδας, όπως ο Δομοκός και η Υπάτη, αλλά και σε ολόκληρη τη Στερεά.

‘ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΚΙΝΗΣΗ’

Ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης του Απόστολου Γκλέτσου, Αποστόλης Αγγελακόπουλος στην τοποθέτησή του μίλησε για:

«Το σκάνδαλο του αιώνα για τους αγρότες. Στον Δομοκό, στη Λαμία και σε άλλες περιοχές της Περιφέρειας, εμπλέκονται δεκάδες άτομα. Η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνούν από το 2019 παρατυπίες που αφορούν πληρωμές για βοσκοτόπια που δεν ανήκαν ή δεν είχαν μισθωθεί νόμιμα. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ διαχειρίζεται 2 δισ. ευρώ ετησίως, αλλά υπάρχουν καθυστερήσεις στο ΟΣΔΕ, ανεπαρκή πληροφοριακά συστήματα, ματαιώσεις διαγωνισμών, απευθείας αναθέσεις και – το σοβαρότερο – δραματική υποστελέχωση».

‘ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ Η ΣΤΕΡΕΑ’

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ  Η ΣΤΕΡΕΑ, Δημήτρης Κατσούλης τόνισε ότι «το κλειδί είναι η αποσύνδεση των επιδοτήσεων από την παραγωγή. Οι επιδοτήσεις θα πρέπει να υπάρχουν ως κίνητρο και επιβράβευση της παραγωγής και  όχι όπως είναι τώρα που δηλώνεις στρέμματα».Αναφέρθηκε δε σε δημοσιεύματα σχετικά με τη σχέση πολιτικών προσώπων της Φθιώτιδας με τον ΟΠΕΚΕΠΕ τονίζοντας ότι δεν μπορούμε να σφυρίζουμε αδιάφορα. Παράλληλα σε ανακοίνωσή της η παράταξη αναφέρει για το θέμα:

«στο θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ η εισήγηση του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη εκτός από συνοπτική και γενικόλογη δεν απάντησε στο καίριο ερώτημα: Εμπλέκεται η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας; Υπάρχει εικόνα των διαθέσιμων βοσκοτόπων, οι αρμόδιες Διευθύνσεις παρακολουθούν την διαχείριση των βοσκοτόπων; Η απάντηση ήταν ότι δεν έχουμε ακόμη Διαχειριστικό Σχέδιο γιατί περιμένουμε να μας το δώσει το Υπουργείο!!! Επιβεβαιώνοντας ότι στα ζητήματα του πρωτογενή τομέα η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι απλός θεατής, διεκπεραιωτής αιτημάτων χωρίς σχέδιο και προγραμματισμό με επίκεντρο τα συμφέροντα των αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής μας.

Υπενθυμίσαμε ότι δεν δικαιούται να «σφυρίζει αμέριμνα» όταν ήδη βρίσκεται σε δικαστική διαδικασία ένα άλλο παρόμοιο σκάνδαλο επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ, που αφορά την περιοχή του Δομοκού  και στην οποία εμπλέκονται τοπικά πολιτικά στελέχη, συγγενείς υπηρεσιακών παραγόντων κ.α.».

‘ΣΤΕΡΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ’

Ο επικεφαλής της παράταξης ‘Στερεά Περιφέρεια’ Κώστας Μαρκόπουλος ανέφερε:

«Ζητάμε να μάθουμε πόσα βοσκοτόπια υπάρχουν, σε πόσα ζώα αντιστοιχούν, γιατί υπάρχουν 14 κατηγορούμενοι στον Δομοκό, ανάμεσά τους και πρόεδρος κοινότητας που φέρεται να εμπλέκεται σε πλαστογραφίες. Αν κάνετε ελέγχους, όπως λέτε, γιατί δεν αποτρέψατε την κατάσταση στην Εύβοια και αλλού; Η “κομπίνα” έχει τεκμηριωθεί με ποσό 283 εκατομμυρίων ευρώ για τα έτη 2014–2016 από την Ε.Ε. και για το διάστημα 2024–2026 το πρόστιμο ενδέχεται να αγγίξει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.» Ενώ σε δελτίο τύπου της παράταξης αναφέρει:  «Ο κ. Αποστολόπουλος αντίστοιχος Περιφερειάρχης εμφανίστηκε ολιγόλογος και χωρίς στοιχεία. Δεν είχε καμία πληροφόρηση πόσα βοσκοτόπια έχουμε. Δεν ήξερε αν υπάρχουν δικαστικές διεκδικήσεις έναντι κτηνοτρόφων (ενώ υπάρχουν) και δήλωσε ότι η Στερεά δεν φαίνεται να έχει επίπτωση. Ωστόσο ο κ. Μαρκόπουλος αποκάλυψε ότι υπάρχει ζήτημα παράνομων επιδοτήσεων και σε κτηνοτρόφους αλλά και σε αγρότες. Ότι μετά τον έλεγχο όλων των παρανομιών ανά την Ελλάδα αν το 2016 μέχρι και το 2024 οι παράνομες επιδοτήσεις θα φθάσουν το 1 δις ευρώ. Το ποσό αυτό δεν μπορεί να το επιστρέψει η χώρα με καμία δύναμη οπότε υπάρχει ενδεχόμενο να ζητηθεί από όσους εισέπραξαν».

‘ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ’

Ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Στερεάς Ελλάδας» Κώστας Μπασδέκης είπε μεταξύ άλλων: «Στην πράξη ο ΟΠΕΚΕΠΕ υλοποιεί τις κοινές αγροτικές πολιτικές, όχι για τη διατροφή αλλά ποιες ανάγκες έχει η βιομηχανία σε πρώτες ύλες. Ανεξάρτητα από την παραγωγή μπορείς να είσαι κτηνοτρόφος, να μην έχεις ζώα και να παίρνεις επιδότηση για το βοσκότοπο. Το πάρτι προκύπτει ακριβώς από τον κανονισμό της ευρωπαϊκής ένωσης. Το ότι βρήκαν κάποιοι την ευκαιρία είναι φυσικό. Οι επιδοτήσεις δίνονται όχι στην παραγωγή αλλά στην έκταση. Έτσι δημιουργείς όλες τις προϋποθέσεις για τους επιτήδειους».

 

 

 

Διασυρμός με ευρωπαϊκή σφραγίδα – Τι γίνεται στην Ευρυτανία

Η απόφαση της Επιτροπής αφορά και άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε., όπως Γαλλία, Δανία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Ισπανία, Ρουμανία και άλλα, αλλά η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση, αποκαλύπτοντας ένα σύστημα που φαίνεται να νοσεί διαχρονικά και σε πολλαπλά επίπεδα.

Η σκληρή αυτή καταγγελία, με διεθνείς διαστάσεις, αναδεικνύει την ανάγκη ριζικής μεταρρύθμισης του πλαισίου διαχείρισης των αγροτικών ενισχύσεων στη χώρα. Οι πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις αναμένονται βαρύτατες, ιδιαίτερα για τον ευάλωτο αγροτικό πληθυσμό.

Όσο για την Ευρυτανία, παρόλο που δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας κάποια καταγγελία για την συγκεκριμένη υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, τηρούμε τις επιφυλάξεις μας μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας. Μπορεί να μην γνωρίζει η περιφέρεια αν υπάρχουν καταγγελίες για την περιοχή, όπως μας δήλωσε ο κ. Αποστολόπουλος, υπάρχουν όμως οι διάφορες φήμες για κτηνοτρόφους που δηλώνουν άλλο ζωικό κεφάλαιο (για το οποίο επιδοτείται) και στην πραγματικότητα έχει πολύ μικρότερο, ίσως και λιγότερα από τα μισά ζώα ή σε άλλη περίπτωση ειδικά βοοειδών, να επιδοτούνται ζώα που δεν βρίσκονται καν υπό τον έλεγχο του ιδιοκτήτη τους, ο οποίος όμως καρπώνεται τις επιχορηγήσεις. Ακόμη, δηλαδή, και να μην εμπλέκονται στο συγκεκριμένο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ –γεγονός που πρέπει να εξετασθεί – θα πρέπει να πραγματοποιούνται έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας για όλες τις υπόλοιπες πιθανές εξαπατήσεις.