
Η Βουλευτής Ευρυτανίας της Νέας Δημοκρατίας, Θωμαΐς (Τζίνα) Οικονόμου, μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων, τοποθετήθηκε στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για το Κλίμα και την Ενέργεια της Πολωνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία διεξήχθη στη Βαρσοβία στις 14 Απριλίου 2025. Το κεντρικό θέμα της Διάσκεψης αφορούσε την παραγωγή ενέργειας μηδενικών εκπομπών για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας.
Στην ομιλία της, η κα Οικονόμου αναφέρθηκε στον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στις ευρωπαϊκές ενεργειακές πολιτικές, προωθώντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις τεχνολογίες μηδενικών εκπομπών. Όπως επεσήμανε, ο στόχος είναι η σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και η εξασφάλιση προσιτής ενέργειας για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη σημασία της ενεργειακής ασφάλειας εντός της Ε.Ε., αναδεικνύοντας τις επιπτώσεις της ενεργειακής αστάθειας που προκάλεσε η ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία και η ανάγκη για σταθερές, προβλέψιμες και διαφοροποιημένες ενεργειακές πηγές. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας, η οποία βρίσκεται στο σταυροδρόμι ενεργειακών ροών από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, καθιστώντας τη χώρα μας βασικό πυλώνα εναλλακτικού εφοδιασμού για την Ε.Ε.
Αναφερόμενη στην πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη δημιουργία της πολιτικής «GreenPool», η κα Οικονόμου πρότεινε την επανεξέτασή της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως εργαλείο μείωσης του ενεργειακού κόστους της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, ενόψει και των διεθνών εξελίξεων που πλήττουν την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών προϊόντων.
Τέλος, υπογράμμισε τη σταθερή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στην πράσινη μετάβαση, με στόχο την παραγωγή του 75% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030. Η Ελλάδα, όπως δήλωσε, θα συνεχίσει να αποτελεί έναν αξιόπιστο εταίρο για την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης, επενδύοντας σε διασυνοριακές διασυνδέσεις, LNG υποδομές και νέα έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.