Τα μαντήλια

1271
tamilos diagrafi nd.jpg

Τον διέγραψε η ΝΔ τον πρώην βουλευτής της στο νομό Τρικάλων, Μιχάλη Ταμήλο, μετά τις δηλώσεις του για την τραγωδία των Τεμπών.

«Ξέρεις πόσοι Τρικαλινοί πέθαναν το 2023; 1977 Τρικαλινοί απεβίωσαν εντός του 2023. Μεταξύ των οποίων ήταν και τα τρία παιδιά. Δεν θα πάρουν μαντήλια να κλαίνε όλα τα Τρίκαλα, επειδή 1977 Τρικαλινοί πέθαναν και 800 γεννήθηκαν. Η ζωή συνεχίζεται. Ο καθένας έχει τα προβλήματά του. Ψάχνει να βρει δουλειά…

Του άλλου, του σκοτώνουν το παιδί, τη γυναίκα, θα πάει ο ίδιος στις αρμόδιες υπηρεσίες, στα δικαστήρια εκεί που πρέπει. Δεν μπορεί να επιβάλλεις στην κοινωνία να υποφέρει για σένα. Υπάρχει ζωή για τους άλλους, ο κόσμος έχει προβλήματα. Νομίζετε ότι όλα τα Τρίκαλα θα ασχολούνται με το θέμα αυτό;»

Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτός ο άνθρωπος είναι μια πραγματικότητα, στην Ελλάδα του 2024 και μεις είναι ώρα από καιρό να πάρουμε τα μαντήλια. Για να κλάψουμε; Τι να κλάψουμε; Τις επιλογές μας; Την αλήθεια της χώρας μας; Τα τόσα βλαστάρια που χάθηκαν εγκληματικά; Το μέλλον μας; Ή μήπως τελείωσε ο χρόνος του θρήνου και της παθητικότητας, και πρέπει να πάρουμε τα μαντήλια, όχι για τα δάκρυά μας, αλλά για να τα κουνήσουμε;

Να τα κουνήσουμε και να αποχαιρετήσουμε κάθε τι που έρπετε μέσα στη σαπίλα και στο σκοτάδι, στο βωμό του χρήματος και της εξουσίας. Να αποχαιρετήσουμε αυτή την Ελλάδα, της διαπλοκής και των συμφερόντων. Να αποχαιρετήσουμε όσα σκοτώνουν το μέλλον μας και τα ίδια μας τα παιδιά. Θα τα πάρουμε λοιπόν τα μαντήλια για να αποχαιρετήσουμε την αρρωστημένη αντίληψη που φώλιασε σε αυτή τη χώρα από το 1977 έως σήμερα (φοβερός συμβολισμός για τους Τρικαλινούς που απεβίωσαν το 2023). Τότε που ο δικομματισμός επιβλήθηκε ως η λύση για την σταθερότητα σε αυτή τη χώρα, αλλά κατέληξε να είναι ο εκτελεστής της.

Για την ιστορία στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 20ης Νοεμβρίου 1977, η ΝΔ με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή παίρνει την εξουσία με 171 έδρες, χάνοντας όμως 49, με τον Ανδρέα Παπανδρέου με μεγάλη ανοδική πορεία, που καταλαμβάνει 81 νέες έδρες και από τις 12 που είχε, για να γίνει η δεύτερη πολιτική δύναμη και η μείζονα αντιπολίτευση, με 93 συνολικά έδρες. Θα ακολουθήσουν οι σχεδόν δύο δεκαετίες παντοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ και όλα τα υπόλοιπα που είναι ιστορία… Σήμερα δεν έχουμε ανάγκη η ιστορία να επαναληφθεί, αλλά έχουμε ανάγκη να αποχαιρετήσουμε όλο αυτό το προβληματικό παρελθόν, που δημιούργησε πολλούς ‘Ταμήλους’ για να έχουμε σήμερα αυτή την κατάντια. Ας πάρουμε λοιπόν τα μαντήλια και ας τους τα κουνήσουμε!