Τηλεϊατρική στα Άγραφα

159
agrafa nero

Με συντονιστή το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ξεκινά η πιλοτική χρήση της Τηλεϊατρικής στο Δήμο Αγράφων, ενημερώνει με ανάρτησή του ο Δήμαρχος Αγράφων, Αλέξης Καρδαμπίκης.

Ο Δήμαρχος Αγράφων και ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Ψηφιακών Καινοτομιών στη Δημόσια Υγεία, μίλησαν στο skai.gr και στη Μαρίνα Χαραλάμπους για το εγχείρημα και τις προκλήσεις του.

Ο Δήμος Αγράφων, σε συνεργασία με το εργαστήριο Ψηφιακών Καινοτομιών στη Δημόσια Υγεία δημιουργεί μια σύγχρονη υπηρεσία τηλεϊατρικής που φιλοδοξεί να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών που ζουν μακριά από δομές υγείας, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της νέας τεχνολογίας. 

Ο Δήμαρχος Αγράφων Αλέξης Καρδαμπίκης και ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Ψηφιακών Καινοτομιών στη Δημόσια Υγεία κ. Γιάννης Κουμπούρος, μίλησαν στο skai.gr για το όραμα, τις προκλήσεις και τις προοπτικές αυτού του εγχειρήματος, που στοχεύει να αλλάξει ριζικά τον τρόπο πρόσβασης στις ιατρικές υπηρεσίες και να ενισχύσει την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Οι κύριοι στόχοι της πρωτοβουλίας είναι:

•Η βελτίωση της πρόσβασης σε ιατρικές υπηρεσίες για όλους τους δημότες.

•Η Ενίσχυση της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης ασθενειών.

•Η μείωση της ανάγκης για μετακινήσεις προς τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας.

•Η αναβάθμιση της υγειονομικής φροντίδας στον Δήμο Αγράφων μέσω της χρήσης σύγχρονων τεχνολογιών.

Η υλοποίηση του προγράμματος ξεκινά πιλοτικά από το χωριό της Γρανίτσας, με στόχο να επεκταθεί σύντομα και σε άλλα χωριά του Δήμου. Παράλληλα, επιδιώκουμε να εντάξουμε και τη δομή “Βοήθεια στο Σπίτι” στη λειτουργία της τηλεϊατρικής, ώστε να μπορούν να συνδράμουν σε όσους χρειάζονται βοήθεια, διευκολύνοντας την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους και τα άτομα με κινητικές δυσκολίες.

Αναμένεται ότι η τηλεϊατρική θα συμβάλει στη βελτίωση της υγείας των κατοίκων, θα μειώσει το κόστος και το χρόνο μετακινήσεων και θα ενισχύσει την αίσθηση ασφάλειας στην τοπική κοινωνία.

Μέσω της πλατφόρμας, θα παρέχονται υπηρεσίες από διάφορες ιατρικές ειδικότητες, όπως:

Παθολόγοι και γενικοί ιατροί.

Καρδιολόγοι, Πνευμονολόγοι, Ενδοκρινολόγοι, Δερματολόγοι, Ψυχολόγοι και ψυχίατροι, Παιδίατροι

Ανάλογα με τις ανάγκες της κοινότητας, η λίστα των ειδικοτήτων μπορεί να προσαρμοστεί και να επεκταθεί.

Ο κ. Γιάννης Κουμπούρος, Διευθυντής Εργαστηρίου Ψηφιακών Καινοτομιών Δημ.Υγείας είπε μεταξύ άλλων:

«Αν και η τηλεϊατρική χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια, συνήθως περιορίζεται σε μια απλή συνομιλία με τον ιατρό μέσω οθόνης, σαν μια απλή βιντεοκλήση, χωρίς τη δυνατότητα φυσικής εξέτασης. Το αποτέλεσμα είναι περιορισμένη αξιοπιστία, χαμηλή αποτελεσματικότητα και ελάχιστη αξιοποίηση στην πράξη. Αυτό ακριβώς έρχεται να αλλάξει η καινοτόμος λύση που εφαρμόζουμε στον Δήμο Αγράφων, επαναπροσδιορίζοντας την έννοια της εξ αποστάσεως φροντίδας: Μια πραγματική κλινική εξέταση, χωρίς την ανάγκη για εξειδικευμένο προσωπικό στο σημείο της ανάγκης. Ο ασθενής, με απλή καθοδήγηση από τον ιατρό μέσω βιντεοκλήσης, μπορεί να πραγματοποιήσει ολόκληρη την εξέταση μόνος του, από όπου κι αν βρίσκεται απλά ακουμπώντας τη συσκευή στο σημείο που θέλει να εξετάσει ο ιατρός. Μέσω μιας εφαρμογής σε κινητό ή υπολογιστή και με τη χρήση της φορητής συσκευής TytoCare, εκτελεί σημαντικές βασικές εξετάσεις, όπως:

Παθολογικές/Καρδιολογικές: ακρόαση πνευμόνων και καρδιάς, μέτρηση θερμοκρασίας, σφίξεων, ΩΡΛ: έλεγχος αυτιών, λαιμού, Δερματολογικές: απεικόνιση εξανθημάτων, σπίλων, αλλοιώσεων δέρματος.

Όλα τα δεδομένα μεταδίδονται ζωντανά στον ιατρό, ο οποίος αξιολογεί την κατάσταση και παρέχει στοχευμένη ιατρική καθοδήγηση, με ακρίβεια που προσομοιάζει φυσική παρουσία. Η διαδικασία δεν απαιτεί καμία ειδική γνώση από τον ασθενή. Είναι εύχρηστη, φιλική προς τον χρήστη και ιδανική για ηλικιωμένους, χρόνιους ασθενείς, άτομα με δυσκολία μετακίνησης και κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών. Η ίδια η συσκευή καθοδηγεί τον χρήστη με εικόνες και οδηγίες, ενώ ο ιατρός εποπτεύει και παρεμβαίνει ζωντανά. Σκεφτείτε το εξής: ο γιατρός μπορεί να ακροαστεί τους πνεύμονες για πιθανή πνευμονία, να εξετάσει το λαιμό και αυτιά για φαρυγγίτιδα, ωτίτιδα, αμυγδαλίτιδα, ή να αξιολογήσει εξανθήματα και σπίλους με λεπτομέρεια σαν να βρισκόταν στο ιατρείο. Με αυτή τη λύση, η τηλεϊατρική γίνεται επιτέλους αυτό που υποσχόταν: αξιόπιστη, προσβάσιμη, ανθρώπινη και πραγματικά χρήσιμη».

Για την καινοτόμα πρωτοβουλία που φέρνει την υγεία πιο κοντά στους κατοίκους των απομακρυσμένων περιοχών, ο Δήμαρχος Aγράφων  και ο καθηγητής Γιάννης Κουμπούρος μίλησαν και στην εκπομπή “Όπου Υπάρχει Ελλάδα”. (με πληροφορίες: skai.gr)