«Τσαλαφούτι Π.Ο.Π. Καρπενησίου»:

38
fbd919e6 d42e 4160 9d57 c9ac6250f7ee copy

Πιστοποιήθηκε Επίσημα το Προϊόν του Τυροκομείου Κουτρομάνος

Αυστηρές προδιαγραφές για το όνομα «Τσαλαφούτι»

Μια σημαντική αλλαγή για τον γαστρονομικό χάρτη της Ρούμελης φέρνει η επίσημη αναγνώριση του Τσαλαφουτιού Καρπενησίου ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.). Με την πρόσφατη πιστοποίηση του Τυροκομείου Κουτρομάνος στο Καρπενήσι, ο παραδοσιακός αυτός τυροκομικός θησαυρός αποκτά πλέον νομική κατοχύρωση, αυστηρές προδιαγραφές παραγωγής και προστασία από την καταχρηστική χρήση του ονόματός του.

Ο παραγωγός Ηλίας Κουτρομάνος είναι ανάμεσα στους πρώτους που πιστοποιούνται για τη χρήση της ονομασίας «Τσαλαφούτι Π.Ο.Π. Καρπενησίου», ανοίγοντας τον δρόμο για μια νέα εποχή ποιότητας, διαφάνειας και εξωστρέφειας στην τοπική παραγωγή και συνεχίζοντας με αφοσίωση την οικογενειακή παράδοση και χρησιμοποιώντας αποκλειστικά 100% ελληνικό αιγοπρόβειο γάλα, σύμφωνα με τις αυθεντικές, παραδοσιακές μεθόδους της περιοχής.

Η αναγνώριση αυτή δεν είναι απλώς μία προσωπική επιτυχία για τον παραγωγό, αλλά και ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της γαστρονομικής ταυτότητας του Καρπενησίου και την ανάδειξη των ποιοτικών, τοπικών προϊόντων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Η πιστοποίηση δεν αφορά απλώς το προϊόν, αλλά κατοχυρώνει νομικά το όνομα, τοποθετώντας αυστηρά όρια: δεν μπορούν πλέον όλοι να χρησιμοποιούν τον όρο “Τσαλαφούτι”, εάν δεν πληρούν τις επίσημες προδιαγραφές.

Η Σημασία της Πιστοποίησης

Η διαδικασία για την αναγνώριση ως Π.Ο.Π. είναι επίπονη και ιδιαίτερα απαιτητική. Προϋποθέτει λεπτομερή τεκμηρίωση, αυστηρούς ελέγχους, διαρκή συμμόρφωση με οριοθετημένες προδιαγραφές παραγωγής και, κυρίως, πιστή σύνδεση με τον γεωγραφικό τόπο προέλευσης.

Η χρήση του όρου «Τσαλαφούτι» περιορίζεται πλέον αποκλειστικά στους πιστοποιημένους παραγωγούς της περιοχής του Καρπενησίου που ακολουθούν την καθορισμένη παραδοσιακή διαδικασία παρασκευής και χρησιμοποιούν αιγοπρόβειο γάλα τοπικής προέλευσης.

Η δήλωση του Ηλία Κουτρομάνου στον Ευρυτανικό Παλμό

Ο βραβευμένος παραγωγός Τυροκόμος Ηλίας Κουτρομάνος, μετά την επισημοποίηση δήλωσε αποκλειστικά στον Ευρυτανικό Παλμό:

«Η επίσημη πιστοποίηση, ΤΣΑΛΑΦΟΥΤΙ Π.Ο.Π. ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ αποτελεί για μένα μία από τις πιο σημαντικές στιγμές στην πορεία μου ως παραγωγός. Όχι μόνο γιατί αναγνωρίζεται η ποιότητα του προϊόντος μας, αλλά γιατί μέσα από αυτήν αναδεικνύεται και ο τόπος μου, ο τρόπος ζωής μας, ο καθημερινός μας αγώνας.

Η διαδικασία της πιστοποίησης ήταν απαιτητική. Προϋπόθετε πλήρη τεκμηρίωση, αυστηρούς ελέγχους και διαρκή συμμόρφωση με υψηλά πρότυπα. Όμως δεν με φόβισε. Εργάζομαι με διαφάνεια και πίστη στις αρχές μου. Και όταν πιστεύεις βαθιά σε αυτό που παράγεις, αργά ή γρήγορα έρχεται η δικαίωση.

Το Τσαλαφούτι δεν είναι απλά ένα τυρί. Είναι η συνέχεια μιας τοπικής παράδοσης που αξίζει να κρατηθεί ζωντανή. Με τη στήριξη της οικογένειάς μου και με σεβασμό στους ανθρώπους που μας εμπιστεύονται, κατάφερα να φτάσω σε ένα αποτέλεσμα που με γεμίζει υπερηφάνεια.

Είμαι από τους πρώτους παραγωγούς που πιστοποιήθηκαν και το θεωρώ τιμή, αλλά και ευθύνη. Να παραμείνω σταθερός στην ποιότητα, να προστατεύσω το όνομα του προϊόντος και να συμβάλω στην ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας.

Η αναγνώριση αυτή ξεπερνά το ίδιο το προϊόν. Είναι μια επιβεβαίωση ότι ο κόπος, η πίστη στην παράδοση και ο σεβασμός στον τόπο μπορούν να ανοίξουν δρόμους. Και είμαι περήφανος που είμαι μέρος αυτής της ιστορίας – της ιστορίας του Καρπενησίου, που γράφεται με γεύση, αλήθεια και ψυχή.»

Π.Ο.Π. σημαίνει ευθύνη

Η πιστοποίηση Π.Ο.Π. του Τσαλαφουτιού Καρπενησίου δεν είναι μόνο τίτλος τιμής – είναι εργαλείο προστασίας της αυθεντικότητας και της ιστορικής συνέχειας ενός τοπικού προϊόντος. Οι καταναλωτές γνωρίζουν πλέον ότι, αγοράζοντας πιστοποιημένο Τσαλαφούτι Π.Ο.Π., επιλέγουν ένα προϊόν αυθεντικό, ασφαλές και μοναδικό, που δεν μπορεί να παραχθεί αυθαίρετα ή μαζικά.

Αυτό σημαίνει ότι το “Τσαλαφούτι” δεν είναι απλώς λέξη – είναι πλέον κατοχυρωμένο όνομα, με γεωγραφικό και ποιοτικό υπόβαθρο.

Με αυτή την εξέλιξη, το Καρπενήσι και η Ευρυτανία κάνουν ένα αποφασιστικό βήμα προς την εδραίωση τους στον γαστρονομικό χάρτη της χώρας, ενισχύοντας την τοπική οικονομία και αναδεικνύοντας τον σεβασμό στην παράδοση ως κινητήρια δύναμη της καινοτομίας.

791cc811 131f 44a8 b136 30412fb32123 copy