
Όνομα: Βαγγέλης Μαγγίνας
Ιδιότητα: μάγειρας, ιδιοκτήτης ‘‘Με ζήλο Στο Μουζίλο’’
Τόπος διαμονής: Μουζίλο


ΕΠ. Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να αφήσετε την Αθήνα και να αποκατασταθείτε μόνιμα στην Ευρυτανία πριν από έναν χρόνο;
ΒΜ. Μεγάλωσα στο Καρπενήσι και έκανα τα πρώτα σχολικά μου χρόνια στο 1ο δημοτικό σχολείο στην Λαγκαδιά. Ο πατέρας μου ήταν οδοντοτεχνίτης και ζήσαμε στην πόλη ως το 1971 όπου έφυγε ξαφνικά απ’ την ζωή. Επιστρέψαμε στην Αθήνα όπου ήταν το πατρικό μας σπίτι. Ήταν σε βόρειο προάστιο της Αττικής, η αλήθεια είναι σε μια πολύ καλή περιοχή με πολύ πράσινο και αλάνες που έδιναν την απόλυτη ελευθερία για γυρουλιά και παιχνίδι. Άλλες εποχές, βέβαια. Με τα χρόνια ο πληθυσμός αυξανόταν συνεχώς και οι αλάνες μας άρχισαν να εξαφανίζονται κάτω από τόνους τσιμέντων. Η καθημερινότητα μας γινόταν όλο και πιο πιεστική. Η ποιότητα της ζωής μας έφθινε μέρα με την μέρα ώσπου δεν έμενε χρόνος για το οτιδήποτε. Έτσι αποφάσισα ότι κάποια στιγμή θα έφευγα. Το πρόβλημα ήταν το που θα πήγαινα μιας και δεν είχα χωριό. Ούτε από μητέρα, ούτε από πατέρα. Θα έφευγα. Θα έβρισκα τον τρόπο…
ΕΠ. Ποια ήταν η επαγγελματική σας πορεία πριν πάρετε την απόφαση να μετακομίσετε και να ανοίξετε το δικό σας χώρο εστίασης;
ΒΜ. Η βασική μου απασχόληση ήταν πωλητής χονδρικής σε δυο μεγάλα Brand Name της ένδυσης για περίπου είκοσι πέντε χρόνια, που μου έδωσε την δυνατότητα να γνωρίσω την Ελλάδα αλλά και αρκετές ακόμη χώρες. Ταξίδεψα αρκετά, πράγμα που βοήθησε να ανοίξουν οι ορίζοντες μου. Μετά το 2003-2004 όταν στον κλάδο της ένδυσης έρχονταν αλλαγές με την έλευση της Κίνας που εισήλθε δυναμικά στον χώρο προσφέροντας χαμηλά κόστη με κέρδισε η μαγειρική. Ένα πάθος που βγήκε εντελώς τυχαία, αλλά και ήταν η νέα μου ευκαιρία για επιβίωση. Έκτοτε δούλεψα σε διάφορα μαγαζιά εστίασης στην Αθήνα και στα νησιά σεζόν.
ΕΠ. Γιατί επιλέξατε ειδικά το Μουζίλο; Τι σας «κέρδισε» σε αυτό το μικρό, όμορφο χωριό του Καρπενησίου;
ΒΜ. Στο Μουζίλο ήρθα πρώτη φορά το 2024. Το χωριό το είχα ακούσει, μα δεν είχα έρθει ποτέ. Τον Οκτώβριο του ΄24 είχαμε έρθει εκδρομή με την σύντροφο μου στο Καρπενήσι και πάνω σε μια συζήτηση με φίλους μου είπαν για το καφενείο του χωριού. Δεν υπήρξε δεύτερη σκέψη. Σε μια ώρα όλα είχαν τελειώσει. Το μόνο που έμενε ήταν να γυρίσω στην Αθήνα να φορτώσω τα πράγματα μου και να ακολουθήσω το όνειρο μου. Δεν σκεφτόμουν τίποτε πέρα από αυτό. Ήρθα σε ένα πανέμορφο χωριό μέσα στο πράσινο, την ηρεμία και την ησυχία. Μακριά και κοντά. Δέκα λεπτά απ’ το Καρπενήσι.

ΕΠ. Πώς είναι η καθημερινότητα στο Μουζίλο; Πώς σας υποδέχθηκε η τοπική κοινότητα και τι άλλαξε στη ζωή σας στο χωριό;
ΒΜ. Ερχόμενος εδώ συνάντησα ανθρώπους χαμογελαστούς, πρόθυμους να βοηθήσουν σε ότι χρειαζόμουν για να στηθεί το μαγαζί και όλο χαρά που επιτέλους θα είχαν ένα μαγαζί για να μαζεύονται να πίνουν τον καφέ τους και να συζητούν. Τώρα μετά από ένα χρόνο είμαστε όλοι εδώ απολαμβάνοντας τον καφέ μας στην ησυχία, την γαλήνη και τον καθαρό αέρα.
ΕΠ. Τι θα δοκιμάσει ο επισκέπτης στο “Με Ζήλο στο Μουζίλο”; Ποιες είναι οι γαστρονομικές σας προτάσεις;
ΒΜ. Η σκέψη μου για το τι θα προσφέρει το μαγαζάκι μου ήταν εξαρχής ξεκάθαρη στο μυαλό μου. Με δυο λέξεις, απλά και νόστιμα. Το πρώτο είναι τα μεζεδάκια για το τσιπουράκι που μπορεί να απολαύσει όποιος επισκεφθεί το χωριό και το μαγαζί. Μεζεδάκια για αυτούς που προτιμούν το κρέας αλλά και γι’ αυτούς που είναι vegetarian. Ότι υπάρχει στο μαγαζί είναι χειροποίητα φτιαγμένο από εμένα. Απαγορεύεται κάθε είδους έτοιμο παρασκεύασμα. Έχω χειροποίητο όπως προ είπα πεϊνιρλί και χειροποίητο ζυμάρι Pinsa. [είδος πίτσας]. Τέλος μπορεί να υπάρξει μαγειρευτό φαγητό συνήθως τα Σαββατοκύριακα.
ΕΠ. Ποια φιλοσοφία ή εμπειρία θέλετε να προσφέρετε σε όσους το επισκέπτονται; Τι θα βρούμε στο μενού σας τα Χριστούγεννα;
ΒΜ. Ο δικός μου σκοπός είναι να κρατάω το φως αναμμένο σ’ έναν τόπο που συνεχώς ερημώνει. Και θέλω αυτό το φως να φωτίζει τα πρόσωπα των ανθρώπων κάνοντας τους χαρούμενους, αισιόδοξους για την ζωή, κατανόηση και ενσυναίσθηση. Με την επίσκεψη τους εδώ να νιώσουν την απλότητα και την ηρεμία.
Όσο για τις ημέρες των Χριστουγέννων, είναι ευπρόσδεκτοι όλοι να έρθουν να ζήσουν πρώτα το ζεστό οικογενειακό περιβάλλον και να γευτούν ζεστή βελουτέ σούπα, χειροποίητο stromboli τυριών, εορταστική σαλάτα με ρόδι, moyo χοιρινή σπάλα με πατάτες baby και το αποδομημένο μιλφέιγ μας!
































