‘‘Γίνε για ένα μήνα χορτοφάγος’’ είναι το σύνθημα του νέου αυτού κινήματος που ξεκινά τον πρώτο μήνα κάθε χρόνου και κερδίζει όλο και περισσότερους οπαδούς. Από την έναρξη της εκδήλωσης το 2014, η συμμετοχή υπερδιπλασιάστηκε κάθε χρόνο. Μετά τις διατροφικές ατασθαλίες και υπερβολές που μας παρασύρουν οι γιορτές των Χριστουγέννων, το Veganuary μας προσκαλεί/ προκαλεί να αλλάξουμε έστω για ένα μήνα τις διατροφικές μας συνήθειες και να κάνουμε καλό στην υγεία μας. Ο όρος Veganuary προέρχεται από την σύνθεση των δύο αγγλικών λέξεων: January (Ιανουάριος) και Vegan (διατροφική επιλογή αποφυγής του κρέατος και των ζωικών προϊόντων).

Όποια και να είναι η διατροφή που ακολουθούμε, το κίνημα του Veganuary μας καλεί να γίνουμε χορτοφάγοι για το μήνα Ιανουάριο. Η διατροφική συνήθεια να αποφύγουμε τα ζωικά προϊόντα για 31 ημέρες, όχι μόνο για να προσφέρουμε στο σώμα μας μία υγιεινή διατροφή αλλά και για να συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος και των ζώων από τις συνέπειες της αλόγιστης κατανάλωσης κρέατος που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Είτε ως αφορμή για αποτοξίνωση από τη μεγάλη κατανάλωση των γιορτών, είτε ως ευκαιρία για να ακολουθήσουν ένα διαφορετικό τρόπο ζωής, αυτό το κίνημα το οποίο ξεκίνησε με 3.300 υποστηρικτές πλέον μετρά πάνω 250.000 μέλη σε 193 χώρες.

Διατροφικά προτείνεται από τους ειδικούς ο  κατάλληλους συνδυασμούς τροφών, για πρόσληψη όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών που περιέχονται στις φυτικές τροφές, προκειμένου να καλυφθούν όλες οι ανάγκες του οργανισμού σε θρεπτικά συστατικά και την πρόσληψη μη ζωικών πρωτεϊνών. Σημαντικά αποτελέσματα ερευνών σε χορτοφάγους έχουν δείξει ότι παρουσιάζουν πτώση της χοληστερίνης, της αρτηριακής πίεσης, του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων, παχυσαρκίας και χρόνιων φλεγμονών. Εξάλλου η Μεσογειακή διατροφή είναι μια απολύτως συμβατή επιλογή με το Veganuary, με την επιλογή υψηλής κατανάλωσης ελαιόλαδου, λαχανικών, οσπρίων, φρούτων και ανεπεξέργαστων δημητριακών. Αν ο Veganuary συνδυαστεί και με την Ελληνική παράδοση της Σαρακοστής, που φέτος ξεκινάει στις 27 Φεβρουαρίου, τότε έχουμε την απόλυτη διατροφική μεταμόρφωση έως την ερχόμενη άνοιξη.