Στις 29/6/2020 μου επιδόθηκε εξώδικο διαμαρτυρίας από τον Βουλευτή Ευρυτανίας κ. Κοντογεώργο σχετικό με ανάρτηση μου στο Facebook στις 16 Οκτωβρίου 2019 με τίτλο “Το μεγάλο ΌΧΙ του Βουλευτή Ευρυτανίας”.  

Στο άρθρο ασκούσα έντονη κριτική για την εναντίωσή του στο ενδεχόμενο εγκατάστασης προσφύγων και στον Νομό μας, όπως και σε πολλά άλλα μέρη της ηπειρωτικής Ελλάδας, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νησιά μας, σύμφωνα άλλωστε και με την πολιτική της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.  

 Ο κ. Κοντογεώργος απαιτεί να ζητήσω δημόσια συγγνώμη και να ανακαλέσω από την προσωπική μου σελίδα στο Facebook, “τις δυσφημιστικές εκφράσεις”, απειλώντας με  μηνύσεις. Όμως οι εκφράσεις αυτές είναι αξιολογικές κρίσεις στις πολιτικές του απόψεις και θέσεις για κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα και όχι χαρακτηρισμοί στο  πρόσωπό του. Όπως εξ άλλου και ο ίδιος ομολογεί (σελ. 3 παράγ.. 4 του εξωδίκου) οι εκφράσεις που τον ενόχλησαν, αφορούν τις απόψεις και τις θέσεις του. 

Όμως οι δηλώσεις στο δημόσιο λόγο του, βρίθουν από απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς  προς τους πρόσφυγες και την υπόστασή τους σαν ανθρώπους. 

Βέβαια στο εξώδικο του στρογγυλεύει τα λόγια του, αποφεύγει όλους αυτούς τους χαρακτηρισμούς και παρουσιάζει την αντίθεσή του σαν κύριο μέλημα του για το κάλο των προσφύγων φοβούμενος μήπως και “δεν θα μπορούσαν εύκολα να εγκλιματιστούν και να διαβιούν στο δύσκολο και τραχύ κλίμα της Ευρυτανίας”….,     (ενώ η Μόρια και τα υπόλοιπα κέντρα υποδοχής με τον ασφυκτικό αριθμό προσφύγων θα τους ταίριαζε καλύτερα…).  

Ξέχασε όμως τις δημόσιες δηλώσεις του περί “λαθροεισβολέων” “λαθρομεταναστών”, ότι η παρουσία τους στο τόπο μας απειλεί τον τουρισμό, τα χρηστά ήθη, τις παραδόσεις, την χριστιανική θρησκεία και πολλά άλλα.  

Η άποψη μου ότι οι δηλώσεις αυτές διαπνέονται από ρατσιστικά, ξενοφοβικά αισθήματα και στερεότυπα τον εξεγείρει και θεωρεί ότι τον δυσφημεί. 

Εκπλήσσομαι και λυπάμαι που η επίκληση της κοινής λογικής και ανθρωπιάς απέναντι σε κατατρεγμένους ανθρώπους, ερμηνεύεται από τον κ. Κοντογεώργο σαν ύβρη και ότι τον ταυτίζω του με “εγκληματία του κοινού ποινικού δικαίου”!!    

Μου καταλογίζει ακόμη ότι του έθιξα το θρησκευτικό του συναίσθημα, επειδή  ισχυρίστηκα ότι δεν φτάνουν οι εκδηλώσεις θρησκευτικής πίστης, αλλά χρειάζονται και πράξεις αγάπης προς τον συνάνθρωπο που υποφέρει, επικαλούμενος ρήση του Ευαγγελίου. Δεν καταλαβαίνω που είδε τον  εαυτό του σε αυτό τον ισχυρισμό μου, πάντως εγώ, ούτε τον κατονομάζω ούτε υπαινίσσομαι κάτι τέτοιο. 

Αφού όμως ο κ.  βουλευτής, επέλεξε τον δρόμο των εξωδίκων και την ποινικοποίηση των απόψεων, ας μην εφαρμόζει δυο μέτρα και δυο σταθμά, θυμίζοντας την παροιμία “εκεί που μας χρωστούν μας παίρνουν και το βόδι”.  

Μετά από τη δημοσίευση του εν λόγω άρθρο μου  στις 19 Οκτωβρίου 2019,  ο κ. Κοντογεώργος απαντώντας στο Facebook,  ξεκινά με την φράση “Την 16η Οκτωβρίου 2019, ο πρώην Βουλευτής Ευρυτανίας του Σύριζα, βολεμένος και υψηλόμισθος, στα ΕΛΠΕ, νυν συνταξιούχος και πρώην άεργος επαγγελματίας συνδικαλιστής και κατά δήλωσή του «αριστερός προοδευτικός»”, και άλλα ανάξια σχολιασμού. 

Τι είναι όλα αυτά;  

Είναι κρίσεις σε απόψεις ή ψευδέστατοι προσωπικοί χαρακτηρισμοί και συκοφαντίες; 

Εγώ δεν επέλεξα να στείλω εξώδικα και να απειλώ με μηνύσεις, όχι μόνο γιατί ο κ. βουλευτής μπορεί να κρυφτεί πίσω από τη βουλευτική του ασυλία, αλλά γιατί απλά δεν είμαστε ίδιοι. 

Επέλεξα όμως να του στείλω δημοσιευμένο άρθρο, του 2008, με τις απόψεις μου για τον συνδικαλισμό που πίστευα και υπηρέτησα με συνέπεια, τον εργασιακό μου βίο ξεκινώντας από τις γαλαρίες των Κρεμαστών, στα γιαπιά και στις ταβέρνες της Αθήνας, καταλήγοντας στα ΕΛ.ΠΕ., καθώς και το αποχαιρετιστήριο μήνυμά μου στους συναδέλφους που μοιράστηκα μαζί τους 32 χρόνια δουλειάς σε βάρδια, μέχρι την τελευταία ημέρα που συνταξιοδοτήθηκα, κλείνοντας συνολικά 39 χρόνια δουλειάς με όλα τα ένσημά μου στα βαρά και ανθυγιεινά επαγγέλματα. 

Έτσι είναι οι βολεμένοι και οι άεργοι;  

Γνωρίζοντας όλα αυτά, πόσες συγνώμες πρέπει να ζητήσει; 

Μπορεί να μην λένε τίποτα στον κ. Κοντογεώργο οι αλήθειες αυτές, λένε όμως σε εμένα, στους πρώην συναδέλφους μου  στα ΕΛΠΕ και στους Ευρυτάνες  που  με έστειλαν στην Βουλή των Ελλήνων, εκεί που βρίσκεται  σήμερα αυτός και που όταν οι πολιτικές εξελίξεις το επέβαλαν, αποποιήθηκα την βουλευτική ιδιότητα για να μην προδώσω τις προσδοκίες των ανθρώπων που με τίμησαν με την ψήφο τους, συνεπής με ό,τι έλεγα προεκλογικά, κάτι που θα ήταν αδιανόητο για ανθρώπους και συνδικαλιστές με τους οποίους με ταυτίζει. Όμως για μένα η εξαιρετική αυτή τιμή, ήταν μέσο για να υπηρετήσω ένα και μοναδικό σκοπό, το καλό του τόπου και όχι να υπηρετήσω τον εαυτό μου. Το ίδιο  ακριβώς έκανα και σαν συνδικαλιστής.   

Την δήλωση αυτή επιλέγω να την κάνω δημόσια, χωρίς να απειλώ με δικαστικές προσφυγές και με ποινικοποίηση των πολιτικών διαφορών.       

* (Η άσκηση της εξουσίας αποκαλύπτει τον πραγματικό χαρακτήρα ενός ανθρώπου)