Βιβλιοπαρουσίαση με την εισήγηση της κ. Μ. Παναγιωτοπούλου

Την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 6 μ.μ. στην Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη στον Πειραιά, θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου ‘‘Αγανίκη Αινιάνος Μαζαράκη. Το Τρισεύοσμον άνθος της Οίτης’’ του Γιώργου Καλλιώρα. Η εισήγηση του βιβλίου θα γίνει από την κ. Μαρία Παναγιωτοπούλου, Διδάκτορα Φιλολογίας και Προϊσταμένη στα ΓΑΚ Ευρυτανίας, ενώ απαγγελίες ποιημάτων θα κάνουν οι κ.κ Σωτηριάδου Σόνια, Γάκη Γιώτα, Καλλέργη Γεωργία και Τσιάμη Εύα.

Την εκδήλωση θα χαιρετήσει ο Κωνσταντίνος Μαζαράκης- Αινιάν, Αντιναύαρχος (εα) και τρισέγγονος της ποιήτριας και ο Αθανάσιος Αδάμος, διευθυντής του περιοδικού ‘Υπάτη’. Συντονιστής εκδήλωσης θα είναι ο εκπαιδευτικός  Γιώργος Αναγνώστου. Την παρουσίαση διοργανώνουν το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και ο Σύνδεσμος Υπαταίων και Φίλων Υπάτης  ‘Ο Άγιος Ηρωδίων’.

Ω! Μια μόνη επί της γης είχα φιλοδοξίαν

να καταπαύω δάκρια , να σβήνω την οδύνη …

να χύνω βάλσαμον γλυκύ εις την απελπισίαν …

να φέρω πάντοτε χαράν … των πόνων την γαλήνην!

Αγανίκη Αινιάνος Μαζαράκη

Η Αγανίκη Αινιάνος ήταν η πρώτη ποιήτρια της Φθιώτιδος. Γεννήθηκε το 1838 στην Υπάτη, στην πόλη των θρύλων, των μύθων και των παραδόσεων. Ήταν κόρη του Γερουσιαστή Φθιώτιδος Γεωργίου Αινιάνος, πρωτεργάτη της Φιλικής Εταιρείας, ήρωα της επανάστασης και λόγιου και της Ελένης Χατζοπούλου, εγγονής από μητέρα του άρχοντα του Μαυρίλου Χατζή Δημάκη.