Με ‘κενά’, μέτρα και selftests η έναρξη

Ταλαιπωρία τα rapid tests για τους εκπαιδευτικούς της Δυτ. Ευρυτανίας

Τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος αγιασμός στα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της χώρας. Οι αποστάσεις, τα selftests και οι μάσκες ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά του φετινού αγιασμού, μαζί με τις παιδικές φωνές των παιδιών που γέμισαν ξανά τα σχολεία.

Αναφορικά με την Ευρυτανία, η οποία βρίσκεται σε μίνι lockdown, οι αγιασμοί στα δημοτικά, τα γυμνάσια και λύκεια πραγματοποιήθηκαν ομαλά δίχως απρόοπτα, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα, εκπαιδευτικοί, μαθητές και εκπρόσωποι του Δήμου και της εκπαίδευσης. Οι γονείς των παιδιών δεν επιτρέπονταν να εισέλθουν στον προαύλιο χώρο των σχολείων, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας για λόγους αποφυγής συνωστισμού και διάδοσης του ιού. Παράλληλα οι μαθητές με την είσοδό τους στο χώρο του σχολείου επεδείκνυαν βεβαίωση για την πραγματοποίηση self test ή βεβαίωση εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης.

Ειδικότερα στο γυμνάσιο και λύκειο επετράπη μόνο σε τέσσερις (4) μαθητές από κάθε τάξη να παρευρεθούν στον αγιασμό, με τους υπόλοιπους μαθητές να βρίσκονται στις αίθουσες. Τα σχολεία να τονίσουμε ότι έχουν ήδη εξοπλιστεί με το απαραίτητο υγειονομικό υλικό, αλλά και με καθαρίστριες. Στον αγιασμό παρευρέθηκαν οι αρχές του τόπου και συγκεκριμένα στο 3οδημοτικό σχολείο Καρπενησίου και στο σχολείο της Δάφνης παρούσα ήταν η Διευθύντρια της Α/θμιας εκπαίδευσης κα. Ρόγκα Ευαγγελία, ενώ στο 1ο και 2ο γυμνάσιο, λύκειο και ΕΠΑΛ παρούσα ήταν η Διευθύντρια της Β/θμιας εκπαίδευσης κα. Ηλιοπούλου Βασιλική. Στο Καρπενήσι παρόντες ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Άρης Τασιός, ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Νίκος Σουλιώτης και η Αντιδήμαρχος Σοφία Ζαλοκώστα, ενώ στα Άγραφα ο Δήμαρχος κ. Καρδαμπίκης Αλέξης και ο αντιδήμαρχος κ. Μάκκας Ηλίας παραβρέθηκαν στο σχολείο της Δάφνης, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Παπαθανάσης Γρηγόρης παραβρέθηκε στον αγιασμό του Δημ. Σχολείου και Νηπιαγωγείου Παλαιοκατούνας καθώς και ο πρόεδρος τοπικής κοινότητας  κ. Διώτης Γεώργιος. Ο αντιδήμαρχος κ. Μάκκας Ηλίας και ο πρόεδρος τοπικής κοινότητας κ. Κοσμάς Χρήστος παραβρέθηκαν στον αγιασμό του Νηπιαγωγείου και Δημ. Σχολείου Κρέντης, στον αγιασμό του Γυμνασίου και Λυκείου Κερασοχωρίου. Ο αντιδήμαρχος κ. Μπράζιας Παναγιώτης, ο Δημ. Σύμβουλος κ. Ζαχαράκης Παναγιώτης και ο πρόεδρος τοπικής κοινότητας κ. Τριαντάφυλλος Σεραφείμ παραβρέθηκαν στον αγιασμό του Γυμνασίου και Λυκείου Ραπτοπούλου. Η αντιδήμαρχος κ. Κοτρώνα Αννέτα και ο κ. Παπαζέκος Ιωάννης μέλος του τοπικού Συμβουλίου παραβρέθηκαν στον αγιασμό του Γυμνασίου και Λυκείου Γρανίτσας. Η αντιδήμαρχος κ. Νταλαφούρα Ηρώ παραβρέθηκε στον αγιασμό του Νηπιαγωγείου, Δημ. Σχολείου, Γυμνασίου και Λυκείου Δ. Φραγκίστας. Στο Δημ. Σχολείο Δαφνούλας παραβρέθηκαν ο αντιδήμαρχος κ. Δημητρόπουλος Χρήστος και ο πρόεδρος τοπικής κοινότητας κ. Κολοκούρας Θεοφάνης. Στο Δημ. Σχολείο Βαλαώρας παραβρέθηκε ο Δημ. Σύμβουλος κ. Νταβαρίνος Σεραφείμ και ο πρόεδρος τοπικής κοινότητας κ. Ζαρμακούπης Αλκιβιάδης. Όλοι τους ευχήθηκαν στους μαθητές καλή σχολική χρονιά, με υγεία και πρόοδο.

Rapid tests και εκπαιδευτικοί

Στο 80% περίπου ανέρχεται το ποσοστό των εμβολιασμένων εκπαιδευτικών στην Ευρυτανία, συμπεριλαμβανομένου και αυτών που νόσησαν, όμως οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί σύμφωνα με τα νέα μέτρα καλούνται να υποβάλλονται σε δύο rapid tests την εβδομάδα, τα οποία θα διεξάγονται από ιδιωτικούς φορείς και θα ανέρχονται στο κόστος των 20 ευρώ συνολικά. Πρόβλημα όμως αποτελεί το μέτρο αυτό στους εκπαιδευτικούς που διαμένουν στα χωριά της Δυτικής Ευρυτανίας και των απομακρυσμένων χωριών του Δήμου Καρπενησίου, καθώς είναι αναγκασμένοι να επισκέπτονται δύο φορές την εβδομάδα το Καρπενήσι για να πραγματοποιούν τα τεστ σε ιδιωτικά κέντρα. Ύστερα από επικοινωνία μας με τη Διευθύντρια της Β/θμιας εκπαίδευσης για το θέμα αυτό μας ανέφερε: «Το Υπουργείο δεν μπόρεσε να βρει λύση για το θέμα, καθώς δέχεται rapidtest ή εμβολιασμό, είτε να τεθούν σε αναστολή οι εκπαιδευτικοί. Τελικά βρέθηκε λύση, όπως ενημερώθηκα από τους συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς, καθώς θα μεταβαίνουν στα χωριά εργαζόμενοι από ιδιωτικό εργαστήριο του Καρπενησίου, το οποίο θα διεξάγει τεστ στους εκπαιδευτικούς».

Ο Δήμαρχος Καρπενησίου Νίκος Σουλιώτης για τη νέα σχολική χρονιά

«Για μια ακόμη χρονιά υποχρεούμαστε όλοι να τηρούμε τα μέτρα προστασίας και να αποδεικνύουμε ότι είμαστε υπεύθυνοι τόσο για τον εαυτό μας όσο και για τον διπλανό μας. Εύχομαι σε όλους να είστε γεροί και να τελειώσει η σχολική χρονιά με καθημερινή παρουσία στα σχολεία. Ο Δήμος Καρπενησίου θα είναι στο πλευρό σας. Καλή σχολική και δημιουργική χρονιά!»

Μήνυμα Δημάρχου Αγράφων Αλέξη Καρδαμπίκη

Αγαπητοί μαθητές, μαθήτριες, εκπαιδευτικοί και γονείς,

η νέα σχολική χρονιά αποτελεί πάντα μια αφετηρία προσδοκιών, στόχων αλλά και μια προσπάθεια για ένα καλύτερο αύριο. Κοινός στόχος όλων σας είναι ένα νέο ταξίδι στη γνώση, μια νέα εμπειρία ζωής σε ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον που θα έχει τη δυνατότητα να προσφέρει στις νεότερες γενιές τις αναγκαίες και ουσιαστικές γνώσεις. Η κρίσιμη συγκυρία που βιώνουμε απαιτεί την υπεύθυνη τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας όπως συνιστούν οι ειδικοί, ενώ ο Δήμος Αγράφων στέκεται στο πλευρό της εκπαιδευτικής κοινότητας για να ικανοποιήσει κάθε ανάγκη και όλοι μαζί με συνεργασία και ασφάλεια να βοηθήσουμε να κυλήσει ομαλά κι αυτή η σχολική χρονιά. Εύχομαι ολόψυχα σε αυτή τη νέα και συναρπαστική πορεία στη γνώση και τη μόρφωση, να εφοδιαστούν όλοι, μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς, με ψυχική δύναμη, πίστη, υπομονή αλλά και όραμα για την ευόδωση των στόχων τους. Πιστεύοντας ότι η πολιτεία θα καλύψει όλες τις ελλείψεις εκπαιδευτικών που υπάρχουν στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση των σχολείων του Δήμου Αγράφων. Καλή, δημιουργική και εποικοδομητική σχολική χρονιά!»

Τα κενά και οι 48 νέοι εκπαιδευτικοί στην Ευρυτανία Με κενά στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ξεκινά και η φετινή σχολική χρονιά, καθώς έχουν σημειωθεί αρκετές ελλείψεις εκπαιδευτικών. Το Υπουργείο παρά το γεγονός ότι προέβη αρκετά πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς σε μόνιμους διορισμούς, καθώς και στην πρόσληψη αναπληρωτών με την α’ φάση, δεν υπάρχουν αρκετοί εκπαιδευτικοί για να καλύψουν όλες τις θέσεις. Ειδικότερα, όσον αφορά την Ευρυτανία 48 νέοι εκπαιδευτικοί διορίστηκαν μόνιμα, 20 από αυτούς ανήκουν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και 28 στην δευτεροβάθμια. Οι διορισμοί αυτοί όμως μαζί με τους πρώτους αναπληρωτές δεν στάθηκε αρκετή για να καλύψει όλες τις θέσεις στα σχολεία του Καρπενησίου και των Αγράφων, καθώς πολλοί έχουν λάβει νόμιμες άδεις για σοβαρούς λόγους. Οι Διευθύντριες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κα. Ρόγκα και κα. Ηλιοπούλου, ύστερα από επικοινωνία μαζί τους μας ανέφεραν ότι γνωρίζουν τα κενά που υπάρχουν, καθώς αποτελεί κύριο μέλημα των διευθύνσεων να καλυφθούν. Τόνισαν μάλιστα ότι για το θέμα αυτό είναι ενήμερο το Υπουργείο και αναμένεται η β’ φάση, η οποία θα ξεκινήσει τέλη Σεπτεμβρίου και πρόκειται να καλύψει όλες τις κενές θέσεις.