Όπως διαβάζουμε στο ενημερωτικό site vimapoliti.gr, μπροστά σε ένα σπάνιο θέαμα βρέθηκαν πριν λίγες μέρες κάτοικοι της Δυτικής Ευρυτανίας, όταν αντίκρισαν ένα σχετικά μεγάλο αιλουροειδές, πιθανώς αγριόγατα ,να έχει προσεγγίσει τις βραχώδεις βουνοκορφές.

Η αγριόγατα εθεάθη στη θέση Κοκκινόβρυση στην Πρασιά Αγράφων αλλά δυστυχώς, λόγω της γρήγορης απομάκρυνσήςτης από το σημείο, δεν κατάφεραν να τη φωτογραφίσουν, ώστε να διαπιστώσουν και με αποδείξεις ότι επρόκειτογια το σπάνιο αυτό είδος. 

Οι αγριόγατες είναι ένα είδος που είναι αρκετά δύσκολο να το συναντήσει κανείς, καθώς είναι μοναχικά ζώα και αποφεύγουν τον άνθρωπο. Η παρουσία της αγριόγατας σε μια περιοχή σπάνια γίνεται άμεσα αντιληπτή με οπτική επαφή. Φωτογραφίες αγριόγατας σε φυσικό περιβάλλον έχουμε μόνο από την δεκαετία του ’50 και μετά! Ακόμη και σήμερα είναι εξαιρετικά σπάνιες φωτογραφίες αγριόγατας στο φυσικό περιβάλλον.

Το είδος που ζει στην Ελλάδα είναι η αγριόγατα της Ευρώπης Felis silvestris. Οι αγριόγατες ζουν σε δάση και είναι νυκτόβια ζώα. Πολύ σπάνια, μόνο σε εξαιρετικές συνθήκες, θα κυνηγήσουν σε ανοιχτά μέρη, μακριά από την κάλυψη του δάσους. Συλλαμβάνουν την λεία τους συνήθως με αιφνιδιαστική επίθεση, περιμένοντας σε ενέδρα ώσπου να πλησιάσει σε μικρή απόσταση. Τρέφονται κυρίως με μικρά πτηνά, τρωκτικά και άλλα μικρά θηλαστικά, βατράχους και ερπετά. Τα χαρακτηριστικά μεγάλα νύχια σε συνδυασμό με τα κοφτερά δόντια, την οξύτατη όραση και ακοή, τη δυνατότητα να αναρριχώνται στα δένδρα με πολύ μεγάλη ευκολία το καθιστούν ένα δυνατό θηρευτή, που, επιπλέον, έχει την ευκινησία που διακρίνει όλες τις γάτες.

Ο πληθυσμός της αγριόγατας έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία 250 χρόνια, εξαιτίας του κυνηγιού, της καταστροφής των δασικών περιοχών και της εξάπλωσης του ανθρώπινου πληθυσμού. Γι’ αυτό προστατεύεται από την οδηγία 92/43/ΕΟΚ ως είδος κοινοτικού ενδιαφέροντος που απαιτούν αυστηρή προστασία, από το CITE ως είδος που υπόκειται σε διάφορες ρυθμίσεις και από το Κόκκινο Βιβλίο ως ενδημικό υποείδος του ελληνικού χώρου.