Την παραμονή του γενεθλίου του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, στις 24 Ιουνίου, σε όλη την χώρα αναβιώνουν τοπικά έθιμα, γιορτάζοντας την ημέρα αυτή. Οι ρίζες τους λέγεται ότι βρίσκονται στις  γιορτές του θερινού ηλιοστασίου, που γίνονταν από την αρχαιότητα, όχι μόνο στον ελλαδικό χώρο, αλλά και σε λαούς της Βόρειας Ευρώπης.

Γνωστές και εντυπωσιακές οι φωτιές του Αη Γιαννιού του Φανιστή, ή Ριζικάρη ή Ριγανά ή Λιοτρόπη ή Λαμπαρδιάρη ή Κλείδωνα ή Μελά, όπως ονομάζεται για την περίσταση ο Άγιος σε διάφορες περιοχές της χώρας.  Ο ‘Μελάς’ όπως τον γιορτάζουν στη Δυτική Ευρυτανία, θεωρείται ο προστάτης των μελισσοκόμων.

Και φέτος του Αη Γιάννη του Μελά στο Ραπτόπουλο του Δήμου Αγράφων, σύμφωνα με την τοπική παράδοση, οι μελισσοκόμοι της περιοχής πήγαν στην πρωινή Θεία Λειτουργία, κηρύθρες και μέλι για να ευλογηθούν και να έχουν καλό τρύγο! Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση ‘Η ΕΥΡΥΤΗ’, που σαν στόχο έχει τη διατήρηση των τοπικών εθίμων και των παραδόσεων της Ευρυτανίας, πρόσφερε σε όσους βρέθηκαν στη γιορτή, μελωμένα σουσαμοπιτάκια, με ευχές για καλό τρύγο και ποιοτικό μέλι!