Και οι πανίσχυροι κάποτε φοβούνται !

Στις 20 Αυγούστου 2020 ο Ναβάλνι, κατά το αεροπορικό του ταξίδι από το Τόμσκ για τη Μόσχα δηλητηριάστηκε με το νευρο-παραλυτικό παράγοντα Novichok. H Γερμανία έστειλε αμέσως ιατρικό κλιμάκιο και ο ασθενής διακομίστηκε ημιθανής στο Βερολίνο, όπου νοσηλεύτηκε για ένα 5μηνο. Η δηλητηρίαση προήλθε έπειτα από ενέργειες και εντολή των πολιτικών του αντιπάλων, που δεν είναι άλλοι από τους υποστηρικτές του Πούτιν, αλλά και αυτού του ιδίου. Ο Ναβάλνι κατηγόρησε για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του τον ίδιο τον Ρώσο Πρόεδρο, δηλώνοντας χαρακτηριστικά, “ξέρουμε ποιός και γιατί το έκανε”. Ποιός είναι όμως ο Αλεξέι Ναβάλνι;

Ο 45χρονος Ρώσος ακτιβιστής και δικηγόρος, είναι πολιτικός αντίπαλος του Πούτιν, ιδρυτής του κόμματος “Ρωσία για το μέλλον” και του ιδρύματος “Κατά της Διαφθοράς” (FBK). Κατά καιρούς έχει δώσει στη δημοσιότητα απόρρητα έγγραφα, τα οποία, όπως υποστηρίζει, αποδεικνύουν την διαφθορά που υπάρχει στις κρατικές εταιρείες της χώρας, αλλά και σε ιδιωτικούς κολοσσούς που συνεργάζονται με την κυβέρνηση. Όσο, όμως ο Ναβάλνι στρέφει την δημόσια δυσαρέσκεια σε υποθέσεις διαφθοράς και όχι σε ζητήματα όπως οι πρόσφατες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, τόσο η Ρωσική κυβέρνηση μένει ήσυχη. Συνεχίζοντας ο Ναλβάνι να ασχολείται εμμονικά με ζητήματα διαφθοράς και του παράνομου πλουτισμού Πούτιν και των στενών φίλων του, χάνει την ευκαιρία να αποκτήσει πολιτικό ανάστημα και οπαδούς ψηφοφόρους. Και τούτο επειδή αυτά συνιστούν ακτιβισμό κι όχι πολιτική. Οι χιλιάδες διαδηλωτές που βγαίνουν στους δρόμους, όταν ο Ναβάλνι και οι συνεργάτες του καλούν σε διαμαρτυρίες, δεν είναι υποστηρικτές του ιδίου, αλλά απογοητευμένοι πολίτες από τον Πούτιν. Η υποκίνησή τους από τον Ναβάλνι απλώς αποτελεί αφορμή να εκφράσουν οι αντιφρονούντες Ρώσοι την δυσαρέσκειά τους  ελλείψει κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης.

Τον Δεκέμβριο 2016 ο Ρώσος ακτιβιστής ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του 2018, αλλά η εγγραφή του ως υποψηφίου Προέδρου αποκλείστηκε από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή Ρωσίας τον Δεκέμβριο 2017. Έγινε έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο Ρωσίας, αλλά και αυτή απορρίφθηκε τον Μάιο 2018.

Για το θέμα της δηλητηρίασής του, η Γερμανία δήλωσε ότι εργαστηριακές εξετάσεις σε τρεις χώρες έδειξαν ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με Novichok, ενώ οι Δυτικές Κυβερνήσεις απαίτησαν επίσημες εξηγήσεις από τη Ρωσία. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, προειδοποίησε τους ξένους διπλωμάτες, που παρακολουθούν την υπόθεση, να μην παρεμβαίνουν στις ρωσικές εσωτερικές υποθέσεις. Η Ρωσική αντιπολίτευση καταγγέλλει πως οι Αρχές της χώρας έχουν θέσει στόχο την πολιτική εξόντωση Ναβάλνι εν όψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Με την επιστροφή του, στις 17 Ιανουαρίου, από την νοσηλεία του στη Γερμανία ο αντίπαλος του Πούτιν συνελήφθη στο αεροδρόμιο μαζί με την σύζυγο και τον αδελφό του. Αυτό οδήγησε σε εκτεταμένες διαδηλώσεις και συγκρούσεις μεταξύ των οπαδών Ναβάλνι και της Ρωσικής Αστυνομίας. Έγιναν 4.400 συλλήψεις από το κέντρο πολλών πόλεων, μεταξύ αυτών και της Μόσχας. Ο “υπαίτιος” των κοινωνικών αναταραχών συνελήφθη και πάλι και οδηγήθηκε στα Δικαστήρια. Οι αντιδράσεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλά κρατούν για την απελευθέρωση Ναβάλνι και έπεται συνέχεια από την ρωσική ακαμψία.

Απ’ όλα αυτά θα τολμήσουμε να πούμε, πως η συμπεριφορά Πούτιν δεν διαφέρει και πολύ από αυτήν του γείτονά μας Σουλτάνου Ερντογάν. Τυχαίο που έχουν στενές σχέσεις; Δεν νομίζω..!                 

                          Κώστας Μπουμπουρής

                                                   Αστυν.Δ/ντής ε.α-Συγγραφέας

                                                        (k.boubouris@yahoo.gr)