O χαιρετισμός του εκπροσώπου Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ-ΕΦΚΑ Ευρυτανίας και Δημοτικού Συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης Δημήτρη Γκορόγια

Συναδέλφισες και συνάδελφοι συνταξιούχοι, εργαζόμενες και εργαζόμενοι, νέες και νέοι σας απευθύνω θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό  

Πέρασε το κατώφλι της Βουλής των Ελλήνων και ήδη συζητείται στις αρμόδιες επιτροπές το Νομοθετικό Τερατούργημα  της κυβέρνησης για τα εργασιακά. Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για την ανατροπή του αιώνα, για ένα οδοστρωτήρα που θα ισοπεδώσει ότι είχε μείνει ακόμα όρθιο, ύστερα από τις αλλεπάλληλες επιδρομές όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων. Αυτό το νομοθετικό έκτρωμα, αποκύημα των πιο αφιονισμένων εγκεφάλων του συστήματος, δεν γκρεμίζει απλώς κάποια επίπεδα του εργασιακού δικαίου που κατακτήθηκαν με αγώνες ιδρώτα και αίμα:

 Χτυπάει κατευθείαν στα θεμέλια, θέλει να το τελειώσει οριστικά!

Αφού προηγήθηκε ένα ανελέητο προπαγανδιστικό μασάζ από την κυβέρνηση, με σχεδιασμένες ρίψεις τροχιοδεικτικών βολών, που προϊδέαζαν τους εργαζόμενους για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, το έκτρωμα συζητείται από προχθές στη Βουλή. Συνοδεύεται μάλιστα από έναν οχετό χυδαίας κατασυκοφάντησης της συνδικαλιστικής δράσης, δυσφήμισης του απεργιακού αγώνα, ανοιχτού καλέσματος σε απεργοσπασία από πολύμορφα παπαγαλάκια. Συνοδεύεται και από την προσπάθεια των άλλων κομμάτων – που πρωτοστάτησαν στο ξήλωμα εργασιακών δικαιωμάτων τα προηγούμενα χρόνια, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ- να ξεπλυθούν στην κολυμβήθρα του νομοσχεδίου της ΝΔ και να αξιοποιήσουν τις δίκαιες εργατικές αντιδράσεις για να μαζέψουν «κουκιά στον πολιτικό τους ντορβά».

Στο προηγούμενο διάστημα, εκατοντάδες σωματεία σε όλη τη χώρα οργάνωσαν την πάλη ενάντια στο νομοσχέδιο, από τον περασμένο Νοέμβρη ακόμα, με συλλαλητήρια και δεκάδες κλαδικές κινητοποιήσεις, με εκατοντάδες εξορμήσεις, συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις στους χώρους δουλειάς, με πολύμορφη δράση που δεν σταμάτησε ούτε κάτω από τους περιορισμούς της καραντίνας.

Προπάντων, με την οργάνωση δύο απεργιακών κινητοποιήσεων στις 26/11 και στις 6/5, με αποφάσεις εκατοντάδων Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και σωματείων, τις οποίες εν χορώ προσπάθησαν να υπονομεύσουν η κυβέρνηση, η εργοδοσία, τα τσιράκια τους στο συνδικαλιστικό κίνημα, με πρώτο βιολί την ηγεσία της ΓΣΕΕ, που την ίδια περίοδο «συνδιαμόρφωνε με το υπουργείο Εργασίας» το αντεργατικό τερατούργημα.

 Το οργανωμένο και ταξικά προσανατολισμένο εργατικό κίνημα με τις δυνάμεις του, απάντησε με αποφασιστικότητα σε ύπουλες τοποθετήσεις ότι δήθεν το νομοσχέδιο «έχει και θετικά στοιχεία», ότι «αν αλλάξουν ορισμένες διατάξεις, θα είναι ένα καλό νομοσχέδιο» κ.λπ. Ανέδειξαν την ανάγκη να ξηλωθεί όλο το αντεργατικό – αντιλαϊκό πλαίσιο όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων πάνω στο οποίο στηρίζεται αυτό το ελεεινό κατασκεύασμα.

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι η κυβέρνηση, όταν πρωτοπαρουσίαζε το νομοσχέδιο, έκανε λόγο για «φιλεργατικά μέτρα», και σήμερα αναγκάζεται να οχυρωθεί πίσω από το επιχείρημα ότι «αυτά εφαρμόζονται σε όλη την ΕΕ», επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά τι σημαίνουν για τους εργαζόμενους οι «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές». Η προσπάθεια αυτή από τις ταξικές δυνάμεις κλιμακώθηκε βήμα – βήμα όλες τις προηγούμενες μέρες, άσκησε πίεση στην ηγεσία της ΓΣΕΕ ακυρώνοντας την προσπάθειά της να αποσυντονίσει και να αποδιοργανώσει το απεργιακό μέτωπο. Η ΓΣΕΕ εξαναγκάσθηκε εκ των πραγμάτων να απευθύνει κάλεσμα σε απεργία για τη «βελτίωσή» του νόμου.

Άκου.. « βελτίωση του νόμου..», οι άνθρωποι εκεί μέσα έχουν απίστευτο θράσος, πραγματικά όμως…..

Δεν θα εξαντλήσω την υπομονή σας περιγράφοντας στο σύνολό του το «Χαντζηδάκειο πόνημα», την διευθέτηση του χρόνου εργασίας τα θεσμοθετούμενα 10ωρα και τα 12ωρα με ανταλλαγή σε άλλες ημέρες αντίστοιχα μειωμένου ωραρίου. Δεν θα σχολιάσω την μείωση της αποζημίωσης απόλυσης, ούτε για την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, ούτε την … προϋπόθεση να συναινεί ο εργαζόμενος για το σακάτεμα του 8ώρου!. Αν θέλετε να σας πω ένα καλύτερο ανέκδοτο με τον Τοτό.

 Θα πει σήμερα ένας εργοδότης, θέλω να μου κάνεις και τόσα 10ωρα το μήνα, ο εργαζόμενος θα διαφωνήσει και το θέμα θα κλείσει έτσι ανώδυνα κι απλά!

Α ρε κούνια που σας κούναγε…να σας έχωνε ο λαός όλους εσάς τους φωστήρες σε μια φάμπρικά να δουλέψετε, να δείτε τι θα πεί «ταξική συνεργασία» και «κοινωνικός εταιρισμός»!

Ποδοπατήσατε κάθε νόμιμο δικαίωμα του εργαζόμενου, δώσατε γη και ύδωρ στην μεγαλοεργοδοσία, γίνατε χαλί να σας πατάει ο κάθε ΣΕΒ και μιλάτε ακόμα για βελτίωση των εργασιακών συνθηκών.

Δεν φταίτε εσεις και σίγουρα όχι μόνο εσείς…

Συναδελφοι συνταξιούχοι φίλες και φίλοι εργαζόμενοι

Η απεργία δεν είναι μια απουσία από την εργασία αλλά ευθεία αντιπαράθεση με το σύστημα της εκμετάλλευσης, καθώς αποτελεί δράση που κατευθύνεται στη διακοπή της καπιταλιστικής παραγωγής. Γι’ αυτό άλλωστε κάθε απεργία που θίγει τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων βρίσκει απέναντί της «λυτούς και δεμένους», από το κράτος και τη μεγαλοεργοδοσία έως τους κατασταλτικούς μηχανισμούς και τις έδρες των δικαστηρίων. Αυτή είναι η μία και καθαρή αλήθεια προς την οποία ο εργαζόμενος λαός η λαϊκή οικογένεια πρέπει να πάρει θέση.

Όχι από τον καναπέ του σαλονιού με την δια της ψήφου  ανάθεση της υπόθεσής του, σε πολιτικούς σωτήρες κάθε τέσσερα χρόνια.

Με τους αγώνες μας θα το πράξουμε, με την οργανωμένη πάλη μας απέναντι σε ότι καταστρέφει τη ζωή μας. Δεν πρέπει να απογοητευόμαστε από την όποια οπισθοχώρηση του εργατικού κινήματος. Προσωρινή είναι και θα περάσει, αυτό είναι στο χέρι μας ,αρκεί να το θελήσουμε και να παλέψουμε με ενότητα στη βάση και  συνέπεια στους στόχους.   Με το ευρύ οπλοστάσιο που έχει εξασφαλίσει η εργοδοσία από όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις, κοιτάει μακροπρόθεσμα, εξελίσσει την τακτική της. Με το μάτι στην επόμενη μέρα, επιδιώκει να τελειώνει μια για πάντα με τις απεργίες και τη συνδικαλιστική δράση. Σε αυτή την πραγματικότητα δεν χωράει αμφιβολία ούτε όσο πατάει ένας ψύλος….

Ας κοιτάξουμε λοιπόν κι εμείς στα ίσια τη ζωή και τις πραγματικότητές της. Δεν θα καλυτερέψει με όνειρα θερινής νυκτός και με βαθιές υποκλίσεις προς το σύστημα που γεννάει από τη φύση του εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους.

Να μην επιτρέψουμε τη ραγδαία επιδείνωση της ζωής μας!

  • Να μη μείνει εργαζόμενος ανενημέρωτος για το περιεχόμενο του αντεργατικού εκτρώματος! 
  • Όσα ψέματα κι αν χρησιμοποιούν η κυβέρνηση και οι εργοδοτικές ενώσεις, όσο φτιασίδωμα προσπαθεί να του ρίξει η ηγεσία της ΓΣΕΕ, το νομοθετικό έκτρωμα ΔΕΝ ΔΙΟΡΘΩΝΕΤΑΙ!

Να δυναμώσει ο απεργιακός αγώνας για:

  • Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο-έκτρωμα!
  • Να καταργηθούν οι νόμοι της διευθέτησης, της ευελιξίας, του χτυπήματος των συλλογικών συμβάσεων και της ΕΓΣΣΕ, του παγώματος των μισθών, των νόμων που μετατρέπουν την ασφάλιση σε τζόγο. 
  • Να καταργηθούν οι απεργοκτόνοι νόμοι του ΣΥΡΙΖΑ (νόμος Αχτσιόγλου) και του χτυπήματος των διαδηλώσεων (νόμος Χρυσοχοΐδη), τα αντεργατικά μέτρα που πέρασαν με αφορμή την πανδημία.
  • Ζωή και δουλειά με δικαιώματα με αυξήσεις στους μισθούς, τις συντάξεις, τις κοινωνικές παροχές.
  • Μείωση του εργάσιμου χρόνου, για 7ωρο – 5ημερο – 35ωρο!

Δε θα επιτρέψουμε τον εργασιακό μεσαίωνα!

 Είναι χρέος προς τα παιδιά μας, είναι η ουσία για το παρόν και το μέλλον μας, για τη ζωή μας!

Το χρωστάμε στις προηγούμενες γενιές εργατών που με θυσίες και αιματοβαμμένους αγώνες κατέκτησαν και υπερασπίστηκαν τα δικαιώματα που κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι θέλουν να τα τελειώσουν!

Δούλοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε!