Στο μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντάσσεται το ΤΣΑΛΑΦΟΥΤΙ Ευρυτανίας μετά από αίτημα άτυπης ομάδας παραγωγών για το Τσαλαφούτι, το οποίο αποδέχτηκε το ΥπΑΑΤ.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΥπΑΑΤ: «Αποδέχεται το με αριθ. πρωτ. 1298/158166/8-6-2022 τελικό αίτημα της άτυπης ομάδας παραγωγών ΤΣΑΛΑΦΟΥΤΙ, για καταχώριση στο Μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ), Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ) και Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων (ΕΠΙΠ) της Ε. Ένωσης, της ονομασίας «ΤΣΑΛΑΦΟΥΤΙ», για προϊόν τυριού, ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), στο πλαίσιο του Κανονισμού (ΕΕ) 1151/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Νοεμβρίου 2012, για τα συστήματα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων».

Συγκεκριμένα, όπως όλοι οι Ευρυτάνες γνωρίζουμε πρόκειται για κρεμώδες τυρί, που παράγεται με μεράκι και από μια παραδοσιακή ξεχωριστή συνταγή που δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από άλλα ελληνικά και ξένα τυριά της ίδιας κατηγορίας. Η πιστοποίηση αυτή έρχεται για να δώσει μια νέα ώθηση στην ορεινή κτηνοτροφία που τα τελευταία χρόνια δοκιμάζεται σκληρά. Οι νέοι εξαγωγικοί δρόμοι θα κάνουν γνωστό το ιδιαίτερο αυτό προϊόν σε ολόκληρη την Ελλάδα και το εξωτερικό, κάτι που έχει ήδη ξεκινήσει με τη διάκριση που έλαβε πριν από δύο χρόνια σε διαγωνισμό στα Μεσογειακά Βραβεία στο Λονδίνο, με το χρυσό βραβείο του τσαλαφουτιού Κουτρομάνος.

Πώς παράγεται

Ο κύριος Κουτρομάνος γνωστός τυροκόμος στην περιοχή των Αγράφων  και του Καρπενησίου για την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας τσαλαφουτιού εδώ και αρκετά χρόνια έχει καταφέρει να το παράγει εμπορικά μαζί με άλλα προϊόντα που παράγει στο παραδοσιακό τυροκομείο που διατηρεί στο κέντρο της πόλης του Καρπενησίου. Όπως μας αναφέρει ο ίδιος, η παραγωγή του τσαλαφουτιού γίνεται μέσα από το συνδυασμό γιαουρτιού και βουτύρου, αλλά και της παραδοσιακής μυστικής συνταγής των παππούδων δίνοντας μια απαλή και ξεχωριστή υφή, αποτελώντας μια εξαιρετική επιλογή για σαλάτες, ως συνοδευτικό σε κρεατικά αλλά και ως αλοιφή σε ζεστό ψωμί. Βάση αυτού του προϊόντος είναι το γνήσιο πρόβειο γάλα που παράγεται από κτηνοτρόφους που βόσκουν τα κοπάδια τους στις αγνές βουνοκορφές του Καρπενησίου και των Αγράφων.

Νέα πνοή στην Ευρυτανία

Το εγχείρημα αυτό που ανέλαβε άτυπη ομάδα παραγωγών από τους ορεινούς όγκους των Αγράφων, του Ορεινού Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας, της Αργιθέας, του Ασπροποτάμου και των Τζουμέρκων και τις γύρω  περιοχές. Το άνοιγμα αυτό σε τοπικές, εθνικές αλλά και διεθνείς αγορές θα δώσει νέα πνοή στην κτηνοτροφία της Ευρυτανίας που τόσα χρόνια δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση, μέσα από τη συνεργασία με κτηνοτρόφους, ενώ πρόκειται να διαφημίσει περαιτέρω την Ευρυτανία.

Το Χρυσό βραβείο στο Λονδίνο

Αξίζει να θυμηθούμε το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Ευρυτανικού Παλμού, όταν το τσαλαφούτι του Τυροκομείου Κουτρομάνος έπαιρνε το χρυσό βραβείο στην κατηγορία κρεμώδη τυριά στα Μεσογειακά Βραβεία στο Λονδίνο το 2021:

«Το αγαπημένο στα ευρυτανικά τραπέζια τσαλαφούτι, βγήκε από τα στενά σύνορα της Ευρυτανίας αλλά και ολόκληρης της χώρας και θριάμβευσε διεθνώς.

Ο λόγος για τη συμμετοχή και διάκριση του τσαλαφουτιού της επιχείρησης Τυροκομείο Κουτρομάνος από την Ευρυτανία, το οποίο έλαβε μέρος σε έναν από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς τροφίμων της Ευρώπης μαζί με άλλες τρεις χώρες Ισπανία Γαλλία και Ιταλία στην κατηγορία των κρεμωδών τυριών, που διεξήχθη στις 15-17 Ιουνίου στο Λονδίνο. Η πίστη στο προϊόν τους και στην αυθεντικότητα του, απέδωσε τα καλύτερα αποτελέσματα για τον κ. Κουτρομάνο, το Καρπενήσι, την Ευρυτανία αλλά και για όλους τους συνεργάτες κτηνοτρόφους.

Το ευρυτανικό τσαλαφούτι διακρίθηκε με το χρυσό βραβείο γεύσης, υφής και καινοτομίας ανάμεσα από 128 κρεμώδη τυριά όλων των χωρών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό θεσμό Mediterranean Taste Awards 2021 | MTA 2021, που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο.Με τη δημοσίευση των νικητών του Mediterranean Taste Awards 2021, ολοκληρώθηκε η διαδικασία αξιολόγησης της 1ης περιόδου του διαγωνισμού το Φεβρουάριος του 2021, όπου αξιολογήθηκαν 228 δείγματα, από την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία. Η 2η και τελική περίοδος ολοκληρώθηκε το διήμερο 15-17 Ιουνίου 2021, από όπου αναδείχθηκαν και οι νικητές. Στα Mediterranean Taste Awards 2021 | Excellent Taste μπορούσαν να δηλώσουν συμμετοχή σε περισσότερες από 15 κατηγορίες, για παράδειγμα, Honey, Meat, Cheese κα, ανάλογα την παραγωγή του κάθε συμμετέχοντα.  

Όπως αναφέρουν διοργανωτές και συμμετέχοντες, έγινε σκληρή δουλειά, ώστε ο διαγωνισμός να διεξαχθεί με την απαραίτητη διαφάνεια και αδιαβλητότητα ώστε τα αποτελέσματα να δικαιώσουν τη σκληρή δουλειά κάθε εταιρείας ή παραγωγού».