Απόκριες και Κούλουμα στα Άγραφα

2098

Με Μεγάλη Επιτυχία Το Καρναβάλι Στον Τριπόταμο

Χωρίς επίσημες εκδηλώσεις κύλησε τα τριήμερο των Αποκριών στο Δήμο Αγράφων, μιας και η δημοτική αρχή δεν διοργάνωσε κάποια εκδήλωση φέτος για τις Απόκριες και την Καθαρά Δευτέρα. Τη σκυτάλη όμως, πήραν οι σύλλογοι σε διάφορα χωριά και διοργάνωσαν όμορφα γλέντια που προσέλκυσαν πολύ κόσμο και εκμεταλλεύτηκαν τον ανοιξιάτικο καιρό του τριημέρου.
Με μεγάλη επιτυχία ο Σύλλογος Νέων Τριποτάμου πραγματοποίησε και φέτος αποκριάτικη εκδήλωση, όπου έγινε αναβίωση παραδοσιακού γάμου στην πλατεία του χωριού σκορπίζοντας πολύ γέλιο στους συμμετέχοντες στη γιορτή. Οι ατάκες ξεκαρδιστικές και οι καθιερωμένες βωμολοχίες ξεσήκωναν το κοινό.
Ακολούθησε γλέντι σε τοπικούς παραδοσιακούς ρυθμούς και ο χορός κράτησε μέχρι αργά το απόγευμα. Ο αράπης ο αρχηγός του καρναβαλιού, η νύφη, ο γαμπρός, ο παπάς, ο χωροφύλακας, οι συμπέθεροι, και οι υπόλοιποι μασκαράδες ήταν οι πρωταγωνιστές του γλεντιού.
Ο Σύλλογος συνεχίζει ένα τοπικό έθιμο που κρατά πάνω από 70 χρόνια και όπως φαίνεται ήταν και η μοναδική αποκριάτικη εκδήλωση σε όλο το Δήμο Αγράφων.

Η Καθαρά Δευτέρα στα Άγραφα
Την Καθαρά Δευτέρα, διάφορες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν από συλλόγους αλλά και μεμονωμένα από ιδιώτες, σε διάφορα σημεία της Δυτικής Ευρυτανίας. Αξιόλογη ήταν η γιορτή που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Γυναικών Φραγκίστας στην πλατεία του χωριού, με νηστίσιμα εδέσματα και πολύ χορό. Επίσης εκμεταλλευόμενοι την όμορφη λιακάδα αρκετοί ήταν αυτοί που βρέθηκαν στη Λίμνη Κρεμαστών για μια εκδρομή και για το πέταγμα του παραδοσιακού χαρταετού, με ιδιαίτερη προτίμηση στην προβλήτα της Σιβίστας.