Αρνητική ήταν η γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης της Περιφερειακού Συμβουλίου της Στερεάς σε ό,τι αφορά στην αιολική εγκατάσταση στη θέση «Πικροβούνι» του Βελουχιού. Η υπόθεση τώρα οδηγείται στο Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ), στο οποίο προεδρεύει ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς, όπου θα συζητηθεί η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ). Ελπίζουμε κι εκεί η απόφαση να είναι αρνητική.

Οι 13χρονοι κινηματικοί αγώνες στην Ευρυτανία υποχρέωσαν τα μέλη της Επιτροπής να αναλάβουν τις ευθύνες τους μπροστά και στο διαπιστωμένο πρόβλημα με το ασταθές έδαφος και την υπάρχουσα κατολίσθηση στο Πικροβούνι. Αν επιδεινωθεί η κατάσταση με την κατολίσθηση, τότε ο φόβος να κλείνει ο δρόμος για τη Λαμία είναι υπαρκτός. Η εισήγηση έδειξε ότι πήρε υπόψη της τις ενστάσεις των Κινήσεων Πολιτών και κυρίως το γεγονός ότι η εγκατάσταση Ανεμογεννητριών στις βουνοκορφές δεν είναι συμβατή με τις κατευθύνσεις ανάπτυξης -ειδικά στους ορεινούς όγκους- του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου 2018.

Αντίθετα η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά (7-2) για την αιολική εγκατάσταση στη “Μεγάλη Λούτσα” στον Ελικώνα, παρά τις ομόφωνες αρνητικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Λιβαδειάς και της τοπικής κοινωνίας. Αρνητικά ψήφισαν μόνο οι περιφερειακοί σύμβουλοι Ιουλία Καραβασίλη και Μωυσής Μπερμπερής. Αυτή η υπόθεση θα πάει στη ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – και όχι στο ΠΕΣΠΑ, εφόσον δεν υπάρχουν αρνητικές γνωμοδοτήσεις – για την τελική απόφαση.

fb page Stefanos Stamellos