Πριν από κάποιους μήνες είχα διαβάσει ένα άρθρο για το επίτευγμα των επιστημόνων στη Βιέννη να έρθουν λίγο πιο κοντά στη τηλεμεταφορά με ένα επιτυχημένο πείραμά τους και εντυπωσιάστηκα. Αυτές τις μέρες έχοντας διανύσει πολλά χιλιόμετρα και πολλές ώρες στο δρόμο, το θυμήθηκα με την ελπίδα μήπως είναι στα αλήθεια πολύ κοντά η μέρα που απλώς θα ‘διακτινιζόμαστε’ στο σημείο του κόσμου που θέλουμε!

Το άρθρο που διάβασα στο newsit.gr αναφέρει πως Ευρωπαίοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι πέτυχαν ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ κβαντικής υπέρθεσης, δοκιμάζοντας την εν λόγω αρχή της κβαντομηχανικής για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλη κλίμακα. Συγκεκριμένα, ερευνητές από τα πανεπιστήμια της Βιέννης και της Βασιλείας έφεραν σε κατάσταση κβαντικής υπέρθεσης καυτά πολύπλοκα μόρια που αποτελούνταν συνολικά από σχεδόν 2.000 άτομα.

Επιβεβαίωσαν έτσι σε μαζική κλίμακα το φαινόμενο της κβαντικής υπέρθεσης, το οποίο βρίσκεται στην «καρδιά της κβαντομηχανικής», σύμφωνα με τα λόγια του διάσημου φυσικού Ρίτσαρντ Φάινμαν. Το επίτευγμα, με επικεφαλής τους Μάρκους Αρντ και Μαρσέλ Μαγιόρ, παρουσιάστηκε στο περιοδικό φυσικής «Nature Physics».

Στην υπέρθεση, που προκύπτει από τη θεμελιώδη εξίσωση της κβαντομηχανικής (του Σρέντιγκερ), δύο κβαντικές καταστάσεις προστίθενται μεταξύ τους με τρόπο που τους επιτρέπει να συνυπάρχουν ταυτόχρονα. Το φαινόμενο έχει πιστοποιηθεί κβαντικά σε φωτόνια, ηλεκτρόνια, νετρόνια, άτομα, ακόμη και μόρια. Κανείς όμως δεν έχει ιδέα αν και πώς η υπέρθεση «μεταφράζεται» στον κόσμο της καθημερινής εμπειρίας μας. Στο νέο πείραμα τα σχεδόν 2.000 άτομα παρέμειναν σε κβαντική υπέρθεση για περισσότερα από επτά χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Λίγα χρόνια νωρίτερα, το 2015, ο διακεκριμένος διεθνώς Έλληνας φυσικός Δημήτρης Νανόπουλος, σε συνέντευξή του στο ΒήμαFM, υποστήριξε, η τηλεμεταφορά θα είναι σε λίγο καιρό γεγονός. Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Θα γίνει. Θα μπαίνουμε σε ένα σωλήνα, φαντάζομαι, δεν ξέρω πώς θα το κάνουν, και μετά θα βγαίνουμε στη Νέα Υόρκη κατευθείαν και θα μας ξαναφτιάχνουν. Θα γίνει, είμαι σίγουρος, ήδη το κάνουν».

Η πρόσφατη βέβαια, νέα ανακάλυψη των επιστημόνων αναμένεται να σηματοδοτήσει μια νέα ταχύτερη γενιά ιντερνετ με μεταφορά ακόμα μεγαλύτερου όγκου πληροφοριών.

Ειδικότερα, οι ερευνητές της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών και του Πανεπιστημίου της Βιέννης, μαζί με τους συναδέλφους τους από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας, πέτυχαν για πρώτη φορά στην ιστορία την τηλεμεταφορά τρισδιάστατων κβαντικών καταστάσεων ή αλλιώς «qutrits». 

Σύμφωνα με το phys.org, ενώ οι επιστήμονες έχουν συνειδητοποιήσει ότι η πολυδιάστατη κβαντική τηλεμεταφορά ήταν δυνατή από τη δεκαετία του ’90, η ομάδα έπρεπε πρώτα να αναπτύξει τα μέσα που απαιτούνται για να εκτελέσει αυτό το αξιοσημείωτο κατόρθωμα.

Όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα, αυτό το επίτευγμα σηματοδοτεί ένα «σημαντικό βήμα» για την παραγωγή πρακτικών εφαρμογών όπως ένα «μελλοντικό κβαντικό διαδίκτυο», καθώς τα τρισδιάστατα κβαντικά συστήματα μπορούν να μεταφέρουν μεγαλύτερες ποσότητες πληροφοριών από τους δισδιάστατους ομοίους τους.

Και όλα αυτά γίνονται τη στιγμή που στην καημένη Ελλάδα και κυρίως στην Ευρυτανία, ακόμα υπάρχουν πάρα πολλές περιοχές που δεν έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ και περιμένουμε μήπως και αποφασίσουν κυβερνήσεις και εταιρείες να συνδέσουν όλες τις περιοχές με την παρωχημένη πια οπτική ίνα ή με κάποιο δορυφορικό σύστημα, για να υπάρχει έστω και μια πιο ‘αργή’ σύνδεση στον κόσμο του διαδικτύου…

Ελένη Ευαγγελία Αρωνιάδα

Εκδότρια