Τα πρόστιμα για κάπνισμα σε κλειστούς χώρους όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ξεκινούν από τα 100 ευρώ για τον καπνιστή και 500 ευρώ για τον ιδιοκτήτη

Αυξάνονται τα πρόστιμα για τους καπνιστές που παραβιάζουν την αντικαπνιστική νομοθεσία σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Τα πρόστιμα για κάπνισμα σε κλειστούς χώρους όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ξεκινούν από τα 100 ευρώ για τον καπνιστή και 500 ευρώ για τον ιδιοκτήτη, και είναι πολύ «βαριές» για κέντρα διασκέδασης και χώρους εστίασης άνω των 100 τ.μ και ειδικά άνω των 300 τ.μ.

Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση, το κατώτερο πρόστιμο των 50 ευρώ που προβλεπόταν με βάση τον νόμο του 2010 για καπνιστή που καπνίζει σε κλειστούς χώρους έγινε πλέον 100 ευρώ. Ισχύει για κάθε παράβαση σε όλους τους κλειστούς χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος ό,τι έκτασης και εάν είναι, σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας, σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων, τα αεροδρόμια εκτός των ειδικών χώρων καπνιστών, τους δημόσιους χώρους εργασίας καθώς και αναμονής δημοσίων υπηρεσιών.

Για κέντρα διασκέδασης, χώρους εστίασης, καφετέριες, μπαρ άνω των 100 τ.μ. το πρόστιμο για τον υπεύθυνο διαχείρισης ξεκινά από 2.000 ευρώ και για κάθε υποτροπή ανεβαίνει κατά 2.000 ευρώ, μέχρι την 5η υποτροπή που επιβάλλεται χρηματική ποινή 10.000 ευρώ και οριστική ανάκληση αδείας. Για τα νυχτερινά κέντρα και τους χώρους εστίασης άνω των 300 τ.μ. τα πρόστιμα για τους υπεύθυνους καταστήματος ξεκινούν από… 6.000 ευρώ και ανεβαίνουν κατά 1.000 ευρώ σε κάθε υποτροπή.

Ιδιαίτερα αυστηρά είναι τα πρόστιμα για κλειστούς και υπαίθριους χώρους που συναθροίζονται ανήλικοι, όπως παιδικούς – βρεφονηπιακούς σταθμούς, σχολεία, παιδικές χαρές, χώρους αθλητικών εκδηλώσεων και αθλοπαιδιών. Το πρόστιμο για τον καπνιστή είναι στα 200 ευρώ. Στα 1.500 ευρώ είναι το πρόστιμο για τον καπνιστή οδηγό ή επιβαίνοντα Ι.Χ. αυτοκινήτου στο οποίο επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, είπε: «Ο αντικαπνιστικός νόμος έχει εφαρμοστεί σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου και στην Τουρκία ακόμη. Είναι προφανές ότι είναι ώριμος ο ελληνικός λαός, η ελληνική κοινωνία, καπνιστές και μη καπνιστές να εφαρμόσουν τον αντικαπνιστικό νόμο», ανέφερε ο κ. Κικίλιας.

Οσον αφορά στο 20% που θα λαμβάνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από τα πρόστιμα που θα «κόβει» το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ., ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για μπόνους στους αστυνομικούς, αλλά για ενός είδους βοήθεια στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ώστε να αγοραστούν αλεξίσφαιρα, κράνη και να συντηρηθούν οι μηχανές.