Αφιέρωμα στη μνήμη του Αθ. Καρπενησιώτη Νέο βιβλίο από τον Δημήτρη Ευαγγελοδήμο

4610

Κυκλοφόρησε πριν μερικές εβδομάδες το νέο βιβλίο του δημοσιογράφου και συγγραφέα Δημήτρη Ευαγγελοδήμου με τίτλο «Θανάσης Καρπενησιώτης», από τις εκδόσεις Σ.Ι.Ζαχαρόπουλος. Το βιβλίο όπως προδίδει και ο τίτλος του είναι ένα αφιέρωμα στη μνήμη του αγωνιστή της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, Αθανάσιο Καρπενησιώτη, που έπεσε ηρωικά στις 17 Ιούνη 1821 στη Μάχη του Σκουλενίου. Πρόκειται για το πρώτο και μοναδικό έως σήμερα βιβλίο που αναφέρεται στη ζωή και τη δράση του Αθανασίου Καρπενησιώτη, πρωταθλητή και πρωτομάρτυρα της Ελευθερίας. Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει σε εκδήλωση την Κυριακή 28 Ιουλίου και ώρα 10.30 π.μ., στον Άγιο Ανδρέα και για το βιβλίο θα μιλήσουν ο εκπαιδευτικός Διονύσης Παρούτσας και η επιμελήτρια του βιβλίου, φιλόλογος Κατερίνα Τσιούμα. Συνδιοργάνωτες της εκδήλωσης θα είναι ο Δήμος Καρπενησίου, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ο Σύλλογος Καρπενησιωτών Αθήνας “Το Βελούχι”.
Λίγα λόγια για τον ήρωα
Γεννήθηκε στον Άγιο Ανδρέα Καρπενησίου το 1780. Το οικογενειακό όνομα του ήταν Φουλλίδας. Έφυγε μικρός 12 ετών για την Πόλη, όπου δούλεψε στην αρχή ως “τουφεξής” (επιδιορθωτής όπλων). Αργότερα εγκαταστάθηκε στο Ιάσιο της Μολδαβίας, όπου ασχολήθηκε με την ενοικίαση κτημάτων.
Με την έκρηξη του Ρωσοτουρκικού πολέμου τον Δεκέμβριο του 1806, ο Καρπενησιώτης προσχώρησε στον ρωσικό στρατό, στους καταλόγους του οποίου αναφέρεται με το βαθμό του χιλίαρχου, δηλ. του λοχαγού. Πριν τελειώσει ο Ρωσοτουρκικός πόλεμος, το 1810, ο Καρπενησιώτης, προήχθη στο βαθμό του συνταγματάρχη και του απονεμήθηκε το παράσημο του Αγίου Βλαδίμηρου. Πολέμησε στον Ρωσοτουρκικό πόλεμο, τιμήθηκε με το μετάλλιο του Αγίου Βλαδίμηρου και προάχθηκε μέχρι τον βαθμό του συνταγματάρχη. Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρία το 1818 από τον αρχιμανδρίτη Λουκά Λεονταρίτη.
Όταν στις 5 Μαρτίου 1821 ο Αλέξανδρος Υψηλάντης διαβαίνει τον Προύθο, υψώνοντας τη σημαία της Επανάστασης και μπαίνει στο Ιάσιο, ο Καρπενησιώτης τάχθηκε κάτω από τις διαταγές του. Στις 1 του Μάη του 1821 στο Γαλάτσι της Μολδοβλαχίας έδωσε την πρώτη πραγματική μάχη ανάμεσα στις δυνάμεις της Φιλικής Εταιρίας και των στρατευμάτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στην Ελληνική επανάσταση του 1821 οδήγησε τους Έλληνες στην μάχη του Γαλατσίου και του Σκουλενίου, όπου και έπεσε ηρωικά, σε μια από τις 2 τελευταίες μάχες στην Μολδαβία.