Χειρόγραφα

Γράφει ο Θεοφάνης Λ. Παναγιωτόπουλος

Συγγραφέας, Αρθρογράφος & Ραδιοφωνικός Παραγωγός

theofanhspap@outlook.com

«Το μωρό ήταν γυμνό. Μπουσούλαγε με κόπο πάνω στο σκληρό μάρμαρο για να τη φτάσει, κάτι που πλήγωνε τη λεπτή του επιδερμίδα, σχεδόν τη χάραζε. Εκείνη απλώς το κοίταζε. Οι παλάμες τους βρέφους γλιστρούσαν κι έπεφτε. Χτύπαγε μα πάλι ανασηκωνόταν, εκδηλώνοντας ένα πείσμα άγνωρο και ακατάβλητο. Ήταν μόλις οκτώ μηνών, μα δεν το έβαζε κάτω, κι ας ένιωθε πόνο σε όλο του το κορμάκι.»

Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε το νέο μυθιστόρημα του συγγραφέα ΣΠΥΡΟΥ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗ με τίτλο Η ΝΥΧΤΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ. Πρόκειται για μια συγκλονιστική ιστορία γεμάτη μυστήριο. Το κουβάρι ξετυλίγεται γύρω από το πρόσωπο ενός βρέφους, το οποίο βρίσκεται βουτηγμένο στο αίμα. Η εξαφάνιση της μικρής Φένιας από την κατασκήνωση θα φέρει μια θύελλα που θα αφανίσει τα ψέματα πολλών χρόνων επιτρέποντας να λάμψει Η ΑΛΗΘΕΙΑ!

«Η μικρή Φένια έτρεμε ολόκληρη. Κατά κύματα έρχονταν τα ρίγη και διαπερνούσαν σαν ηλεκτρικό ρεύμα το λεπτό της κορμί… Δεν ήξερε πως να τιθασεύσει τον νου της, τι να σκεφτεί και πως να καλμάρει τούτη την πρωτόγνωρη ταραχή που την είχε κυριεύσει τις τελευταίες ώρες σαν πορθητής. Εικόνες από το σπίτι της, το πρόσωπο της μητέρας της, το σχολείο της… Όλα αυτά εισέβαλλαν με ορμή στη φαντασία της ταράζοντας ακόμη περισσότερο τη λογική.»

Οι ζωές δύο παιδιών του εμφυλίου θα αντέξουν στο χρόνο ώσπου κάτι τρομερό και αναπάντεχο θα τους χωρίσει για πάντα. Το φόντο γεμάτο αίμα και δάκρυ. Οι ήρωες από την Ιθάκη καταφεύγουν στα ψηλά βουνά της Ευρυτανίας. Όμως, όσο δύσβατο μονοπάτι κι αν ακολουθήσει κανείς για να κρύψει ένα ψέμα… όσο πηχτό κι αν είναι το σκοτάδι της νύχτας… τρία αστέρια θα δώσουν το φως τους στην αλήθεια!

«Ξημέρωνε στα χωριά των Αγράφων. Η βροχή της προηγούμενης μέρας είχε αναδείξει σε όλη τους τη λαμπρότητα όσα χρώματα μπορούσε να διακρίνει το ανθρώπινο μάτι. Σταγόνες δροσιάς έλαμπαν παιχνιδίζοντας στην πρωταυγή κι έπεφταν στο χώμα να ποτίσουν τη γη. Η ευωδία των ελάτων σε συνδυασμό με τη μυρωδιά που ανάδιναν τα πεσμένα φύλλα έφτιαχνε ένα θεσπέσιο άρωμα. Όλα πρόβαλλαν ήρεμα και φιλικά και τίποτα δεν προμήνυε τη λαίλαπα που θα ακολουθούσε…»

Ό,τι πίστευες για τη ζωή ανατρέπεται σε μία μόλις νύχτα. Ένα βρέφος βρίσκεται βουτηγμένο στο αίμα. Όχι το δικό του, αλλά της μητέρας του. Τα στοιχεία οδηγούν με απόλυτη ακρίβεια στον πατέρα, ο οποίος και συλλαμβάνεται. Αποδέχεται την κατηγορία και καταδικάζεται. Η μικρή Φένια εξαφανίζεται από την κατασκήνωση και σιγά σιγά ξεφυλλίζεται ένα παλιό βιβλίο που κρύβει δεκάδες ανοιχτές πληγές. Ο ηλικιωμένος Διονύσης κρατάει κλειδωμένα μέσα του τα πιο βαθιά μυστικά, ενώ τα πάντα θα διαταράξει η καταλυτική ορμή της Ελευθερίας. Εκεί όπου ακροβατεί ο έρωτας με το μίσος, η πίστη με την απιστία και το χρήμα έχει τη δύναμη να καθορίσει τις ζωές, η ανθρωπιά θα βρει έδαφος να ανθίσει σαν ένα ξεχωριστό λουλούδι. Η Ιθάκη και τα βουνά της Ευρυτανίας γίνονται ο καμβάς για τις πιο συναισθηματικές πινελιές και η Νύχτα της Αλήθειας κρύβει στον ουρανό της μόλις τρία αστέρια. Τρία ολόχρυσα αστέρια.(Οπισθόφυλλο)