Χειρόγραφα

Γράφει ο Θεοφάνης Λ. Παναγιωτόπουλος

Συγγραφέας, Αρθρογράφος & Ραδιοφωνικός Παραγωγός

theofanhspap@outlook.com

Στο πεπρωμένο σου να δίνεις σημασία
και να προσέχεις πώς βαδίζεις στη ζωή
όταν κοιμάσαι άλλος γράφει ιστορία
και κάποιος παίζει τη δική σου την ψυχή.

Β. Δημητρίου 

«Σφούγγιζε τα μάτια του από τα δάκρυα και κοίταζε την πληγή στο μεγάλο δάχτυλο του ξυπόλυτου ποδιού του, εκεί όπου είχε καρφωθεί ένα χοντρό αγκάθι, ίσως και κομμάτι ξύλου, αυτό που προκάλεσε αιμορραγία. Αλλά δεν έκλαιγε ούτε για το δάχτυλο ούτε για το σκισμένο παντελονάκι του, αυτό που έτσι κι αλλιώς ήταν κατατρυπημένο και πια είχε συνηθίσει να φοράει. Δεν είχε κι άλλο. Έκλαιγε πρώτα από ντροπή και μετά από θυμό, οργή για ό,τι είχε ματώσει τα μέσα του κι είχε κουρελιάσει την ψυχή του».

Το 2019 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός το μυθιστόρημα «ΠΙΚΡΟ ΓΑΛΑ» του δημοσιογράφου και συγγραφέα Μένιου Σακελλαρόπουλου, το οποίο βασίζεται σε αληθινή ιστορία. Σε ένα ορεινό χωριό της Ηπείρου γεννιούνται και μεγαλώνουν δύο αδέλφια. Αγόρια. Ο Φώτης και ο Σπύρος – ο  Φώτης είναι αληθινό, υπαρκτό πρόσωπο και κεντρικός ήρωας του βιβλίου. Η μητέρα τους Σοφία, χήρα και ανήμπορη να αναθρέψει τα αγόρια τους αναγκάζεται με την βοήθεια της μητέρας της -Φωτεινής- να τα οδηγήσουν στις παιδοπόλεις που είχε ιδρύσει η βασίλισσα Φρειδερίκη.

 «Μην το κάνεις! Γύρνα πίσω! Θα χαθεί το παιδί! Είναι ολόκληρο σχέδιο της βασίλισσας για να μας αποκόψει από τα παιδιά μας! Το ξεκίνησε από το 1947 για να χτυπήσει έτσι τον Δημοκρατικό Στρατό και να τιμωρήσει τις οικογένειες. Έλεγε για παιδομάζωμα των συμμοριτών κι εκείνη παρουσίαζε τις ενέργειες της ως παιδοφύλαγμα! Όλα για την προπαγάνδα της! Μην ακούς που λένε ότι τα έσωσε από τον υποσιτισμό. Έκανε πενήντα δύο πενήντα τρία ιδρύματα σε όλη την Ελλάδα για να ελέγχει η ίδια την κατάσταση. Το είδα με τα μάτια μου στο ίδιο μου το παιδί, είναι αγνώριστο!»

Η Σοφία με την μητέρα της Φωτεινή είχαν σχεδιάσει να οδηγήσουν τα δύο αγόρια σε διαφορετικά ιδρύματα κι ο Γολγοθάς ξεκινούσε…Ο Σπύρος εκτός ότι ήταν και μεγαλύτερος του Φώτη προσαρμόστηκε εύκολα στα νέα δεδομένα της ζωής του, όμως ο Φώτης ήταν ένα αγρίμι. Ένιωθε φυλακισμένος στο ίδρυμα και μονίμως σχεδίαζε αποδράσεις που αργά ή γρήγορα τον επέστρεφαν ξανά στο σημείο «εκκίνησης» -ίδρυμα- με φοβερές συνέπειες και τιμωρίες.

Με το μεγάλωμα και την ενηλικίωση του Φώτη παρατηρούμε μια Ελλάδα που συνεχώς αλλάζει…

πότε κάτω από το στέμμα της βασιλείας, πότε κάτω από τον ζυγό της δικτατορίας, φτάνοντας μέχρι την πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών και στη Μεταπολίτευση, τότε που ξεκίνησε να βασιλεύει η Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία. Το νήμα της ζωής, τυλιγμένο με αγκάθια και πόνο, ενώνει απρόσμενα δυο πιτσιρίκια σε μια από τις παιδοπόλεις της Φρειδερίκης, τον Ζηρό. Ο Φώτης κι ο Διονύσης θα περπατήσουν στον δικό τους Γολγοθά κι αποφασίζουν να γίνουν σταυραδέρφια.

Το αγρίμι της Ηπείρου θα μεγαλώνει αντιδρώντας συνεχώς με το άδικο. Θα το πληρώσει ακριβά όμως την τελευταία λέξη θα την πει η μοίρα… εκεί στην άγρια φύση των Ιωαννίνων…

Ένα σπαρακτικό και οδυνηρό μυθιστόρημα με πολλές ανατροπές, συγκίνηση κι μια ιστορική περιήγηση σε μια πολυπαθούσα Ελλάδα! Κατατάσσεται στα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία της ελληνικής λογοτεχνίας το τελευταίο διάστημα!