Βιβλιοπαρουσίαση

3307

‘‘Ὅλα ἐν τῷ Καρπενησίῳ μεγαλοπρεπῆ’’

Το γοητευτικό, περιπετειώδες και περίεργο ταξίδι του Αλέξανδρο Μωραϊτίδη, από την Εύβοια, στη Στυλίδα, τη Λαμία και μετά μέσα από χάνια, βουνά, έλατα και χιόνια στη πρωτεύουσα του νεοσυσταθέντος νομού Ευρυτανίας, το Καρπενήσι, περιγράφει το νέο βιβλίο του Κωνσταντίνου Τσιώλη.  Ανήμερα της 89ης επετείου του θανάτου του Αλέξανδρο Μωραϊτίδη το 1929, στη Σκιάθο, κυκλοφόρησε από το «Ευρωπαϊκό Κέντρο Ευρυτανικών Σπουδών και Ερευνών», με τίτλο ‘‘Ὅλα ἐν τῷ Καρπενησίῳ μεγαλοπρεπῆ. ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΩΡΑΪΤΙΔΗ ΣΤΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ (1901)’’

Ο Αλέξανδρος Μωραϊτίδης γεννήθηκε το 1850 στη Σκιάθο και ήταν συγγενής του Παπαδιαμάντη. Σταδιοδρόμησε ως διηγηματογράφος, ακαδημαϊκός, δημοσιογράφος, θεατρικός συγγραφέας, μεταφραστής και δοκιμιογράφος. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ’ την οποία αποφοίτησε το 1881 και δίδαξε ως φιλόλογος. Από το 1872 ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία σε έντυπα των Βλάση Γαβριηλίδη και Δημήτριου Κορομηλά, έγινε μέλος του Φιλολογικού συλλόγου Παρνασσός και εργάστηκε για μία εικοσαετία ως καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση. Το 1874 ανέλαβε τη δημοσίευση των πρακτικών της Ελληνικής Βουλής στην Εφημερίδα, ενώ παράλληλα διακωμωδούσε την πολιτική κίνηση από τις στήλες της σατιρικής εφημερίδας Αγορά, την οποία εξέδιδε ο ίδιος. Το 1919 τυπώσει τον πρώτο τόμο των διηγημάτων του . Την ίδια χρονιά τιμήθηκε με το Αριστείο των γραμμάτων και των Τεχνών. Το 1926 έγινε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και το 1928 αναγορεύτηκε πρόσεδρος της Ακαδημίας Αθηνών. Λίγο πριν από το θάνατό του έγινε μοναχός με το όνομα Ανδρόνικος.

«…ὅλα ἐν τῷ Καρπενησίῳ μεγαλοπρεπῆ, τὰ ψύχη του, τὰ δάση του, τὰ κυνήγια του. Μεγαλοπρεπὴς ἀκόμη καὶ ἡ μόνωσις τῆς σφριγώσης πολίχνης, θλιβομένης διὰ τὴν ἔλλειψιν τὴν ἔνοχον τῆς συγκοινωνίας, ἥτις τὴν ἀποκλείει ἀπὸ τῆς Ἑλλάδος χειρότερον τῆς χιόνος, καταδικάζουσα αὐτὴν νὰ ζῇ ὡς ἐρημίτης μέσα εἰς τὰ μαῦρα πένθη τῆς μοναξίας καὶ μέσα εἰς τὰ μαῦρα ἔλατα…»

Κωνσταντῖνος Σπ. Τσιώλης