Βιβλιοπαρουσίαση

8161

«Η    ΜΟΝΗ    ΠΡΟΥΣΟΥ   ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ,   ΙΣΤΟΡΙΑ   ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ»

Ο ιστορικός και θρησκευτικός πλούτος της Ι.Μ. Προυσού σε ένα βιβλίο

Μέσα σε 126 σελίδες και 247 φωτογραφίες η Πανευρυτανική Ένωση κυκλοφόρησε ένα βιβλίο ιστορική και θρησκευτική παρακαταθήκη για την Ι.Μ. Προυσού και την Ευρυτανία. Ο Ευρυτάνας συγγραφέας Γιώργος Κων. Γιαννίτσαρης, Δρ Aρχιτέκτων και Λέκτωρας του Eθνικού Mετσόβιου Πολυτεχνείου παρουσιάζει με το βιβλίο του όλη την ιστορική διαδρομή του μοναστηριού, μέσα από τα αρχιτεκτονικά και λαογραφικά στοιχεία, τα χειρόγραφα, τα κειμήλια και τις αγιογραφίες της Μονής. Αν και το βιβλίο είναι γραμμένο με καθαρά επιστημονική μεθοδολογία σε ότι αφορά την χαρτογράφηση των αρχιτεκτονικών στοιχείων της Μονής, παράλληλα κατορθώνει να αποτυπώσει ιστορικά, θρησκευτικά στοιχεία και ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό του μοναστηριού.

Το βιβλίο προλογίζει ο Μητροπολίτης Καρπενησίου κ.κ. Γεώργιος και γράφει: «Η Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική της Ευρυτανίας», «Οι νερόμυλοι της Ευρυτανίας», οι παλαιοί ναοί  του τόπου μας μέσα από τη σειρά  «Εκκλησίες στην Ελλάδα μετά την Άλωση», είναι μια απόδειξη της αγάπης του στη πατρώα γη.

                Η Μονή της Παναγίας της Προυσιώτισσας με κορωνίδα την θαυματουργό εικόνα Της έχει μια παρουσία στον Ελλαδικό χώρο πάνω από μια χιλιετία.  Η  ιστορία της στο πέρασμα των χρόνων, οι τοιχογραφίες,, τα χειρόγραφα, τα κειμήλια και η αρχιτεκτονική των κτιρίων της είναι εκφράσεις του πολιτισμού των προγόνων μας. Αυτή την αρχιτεκτονική αναλύει  στο έργο του ο ελλογιμώτατος κ. Γιαννίτσαρης. Μαζί με τα ξυλόγλυπτα τέμπλα των ναών της Μονής, τις τοιχογραφίες, μία σύντομη ιστορική αναδρομή και αρκετό φωτογραφικό υλικό, παραδίδει στον αναγνώστη μια ολοκληρωμένη εργασία, ευχάριστη και κατατοπιστική στον αναγνώστη…» 

Ο ίδιος ο συγγραφέας προλογίζοντας το έργο του γράφει: «Το παρόν βιβλίο περιέχει το επιστημονικό υλικό που προέκυψε στο πλαίσιο της έρευνας, σχετικά με την ιστορία και την αρχιτεκτονική του κτηριακού συγκροτήματος που ευρίσκεται στο μοναστήρι του Προυσού και περιλαμβάνει: την Πύλη, το Καθολικό, τον Παλαιό Ξενώνα, το Καλογερικό, τον Νέο Ξενώνα και τον Εξωτερικό Ξενώνα. Επίσης  των κτηρίων που ευρίσκονται στην περιφέρεια της μονής και είναι: ο ναός των Αγίων Πάντων, η Σχολή Γραμμάτων και οι δυο Πύργοι του Καραϊσκάκη….»

 Το βιβλίο διατίθεται από τον συγγραφέα.