Με σύμμαχο τον αίθριο καιρό το τριήμερο της Απόκρεω γιορτάστηκε σε Καρπενήσι και Άγραφα με μεγάλη επιτυχία και παρουσία πλήθους κόσμου ντόπιων και επισκεπτών. Οι κεντρικές πλατείες γέμισαν από μικρούς και μεγάλους που έλαβαν μέρος στα αποκριάτικα δρώμενα, τα οποία ήταν γεμάτα με μουσικές σύγχρονες και παραδοσιακές καθώς και γεύσεις σαρακοστιανές. Η πανδημία του κορωνοϊού είχε «παγώσει» τα τελευταία χρόνια όλες αυτές τις εκδηλώσεις, με τον κόσμο πλέον να ανταποκρίνεται με μεγάλη απήχηση, προσπαθώντας να κερδίσει το χαμένο χρόνο και να διασκεδάσει με την καρδιά του. Ιδιαίτερα η πόλη αλλά και η ευρύτερη περιοχή του Καρπενησίου, με πρωταγωνιστές όπως πάντα τα χωριά της Ποταμιάς, κυριολεκτικά ‘βούλιαξε’ από κόσμο ξεπερνώντας κάθε προσδοκία.

Σχετικά με την κίνηση που σημειώθηκε το τριήμερο αυτό στην Ευρυτανία ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Χρήστος Τσάμπρας δήλωσε τα εξής: «Η επισκεψιμότητα στο Καρπενήσι κυμάνθηκε σε γενικά καλά επίπεδα αναφορικά με την εστίαση που γνωρίζω. Ήρθε πολύ κόσμος στο Καρπενήσι φέτος. Βέβαια ο κόσμος ήταν συγκρατημένος και γι’ αυτό ο τζίρος μας ήταν χαμηλός. Η εικόνα του τριημέρου πλησίαζε τις παλιότερες εποχές, αλλά δεν ήταν στα ίδια επίπεδα. Αν σκεφτούμε και τα καταλύματα, αυτά είχαν πληρότητα αλλά να τονίσουμε ότι με το κλείσιμο του ξενοδοχείου Avaris έχουμε ήδη μείωση τουλάχιστον εκατό κλινών σε σχέση με άλλα χρόνια, οπότε και τα ποσοστά πληρότητας αλλάζουν».

Με χορούς, street party και συναυλία ο εορτασμός στο Καρπενήσι

Στο Καρπενήσι οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από την Παρασκευή με τη διοργάνωση του Δήμου Καρπενησίου αποκριάτικου πάρτι μασκέ στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου. Ξυλοπόδαροι, ζογκλέρ και κλόουν μοίρασαν χαρά στα μικρά παιδιά, ενώ οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου και 3ου Δημοτικού σχολείου προσέφεραν εδέσματα σε όλους τους παρευρισκόμενους. Το Σάββατο η Ζηνοπούλου γέμισε με μουσικές, καθώς πραγματοποιήθηκε ένα ακόμη χειμερινό streetparty υπό τις μουσικές επιλογές του DJ Νίκου Χαλκούση ο οποίος κατάφερε να ενώσει ντόπιους και επισκέπτες με χορούς για όλα τα γούστα. Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου το απόγευμα πραγματοποιήθηκε το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου στην Κεντρική Πλατεία Καρπενησίου από το Δήμαρχο Καρπενησίου Νίκο Σουλιώτη, ενώ τα παιδιά από το τμήμα της Zumba του Πολιτιστικού Συλλόγου Ενορίας Αγίων Ευρυτάνων «Ο Μάρκος Μπότσαρης» χάρισαν ένα ξεχωριστό θέαμα στον κόσμο που παρευρέθηκε στα δρώμενα. Στη συνέχεια το εντυπωσιακό αυτό θέαμα διαδέχτηκε η συναυλία που ακολούθησε από το μουσικό συγκρότημα Brandy Σουαρέ, με την πλατεία να κατακλύζεται από κόσμο, που απόλαυσε μια διαφορετική βραδιά με έντεχνα τραγούδια.

Ο τριήμερος εορτασμός της Αποκριάς ολοκληρώθηκε το πρωί της Καθαράς Δευτέρας. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι της “Παναγίας”  και της Ενορίας  Ευρυτάνων Αγίων «Μάρκος Μπότσαρης»” πρωταγωνίστησαν αναβιώνοντας δρώμενα όπως τον βλάχικο γάμο, τους κουδουνάδες και τα γαϊτανάκια, ενώ παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς από διάφορους τόπους της πατρίδας μας. Σαρακοστιανά εδέσματα προσφέρθηκαν σε όλους μαγειρεμένα με φροντίδα και μεράκι από το μαγειρείο της Μαθητικής Εστίας του Δήμου. Οι εκπρόσωποι του Δήμου Καρπενησίου ανέφεραν: «Πολλά συγχαρητήρια στους συλλόγους για την σημερινή τους εμφάνιση! Ευχαριστούμε το προσωπικό του Δήμου μας καθώς και τις εργαζόμενες στο μαγειρείο της μαθητικής Εστίας για την πολύτιμη συμβολή τους».

Με καρναβάλι στον Τριπόταμο και Κούλουμα στη Βούλπη ο εορτασμός στα Άγραφα

Κέφι, χορός και πλήθος κόσμου ήταν τα συστατικά της επιτυχίας στις αποκριάτικες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν και στο Δήμο Αγράφων. Ο Δήμος πραγματοποίησε καρναβάλι στον Τριπόταμο Αγράφων, με μεταμφιέσεις δημοτών, οι οποίες σκόρπισαν άφθονο γέλιο στους παρευρισκόμενους, θίγοντας ακόμη και θέματα της επικαιρότητας.Ο Βλάχικος γάμος, ένα από τα κατ’ εξοχήν γνωστά λαογραφικά δρώμενα, μετρά πολλά χρόνια αναβίωσης στην Τοπική Κοινότητα Τριποτάμου. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, έχοντας σύμμαχο τον καλό καιρό, η αναπαράσταση του παραδοσιακού γάμου της ελληνικής υπαίθρου, με τη γαμήλια πομπή και τη συνοδεία παραδοσιακής μουσικής, ξεσήκωσαν τους παρευρισκόμενους και δημιούργησαν μια ευχάριστη ατμόσφαιρα για ντόπιους και επισκέπτες. Την Καθαρά Δευτέρα τα παραδοσιακά Κούλουμα γιορτάστηκαν στην Τοπική Κοινότητα Βούλπης. Σε μια μεγάλη γιορτή που στήθηκε στην πλατεία του χωριού, οργανώθηκε ένα παραδοσιακό γλέντι με χορό, άφθονα σαρακοστιανά εδέσματα με τους επισκέπτες να γεύονται λαγάνα, ελιές, φασολάδα και καλαμάρι, φαγητά τα οποία σημαίνουν την έναρξη της σαρακοστιανής περιόδου, ενώ σημαντική ήταν και η συμμετοχή του χορευτικού της ενορίας Αγίου Νεκταρίου Κρέντης. Ο καλός καιρός ενίσχυσε την καλή διάθεση και βοήθησε ώστε το κέφι και οι χοροί να κρατήσουν ως αργά το απόγευμα με επισκέπτες και ντόπιους να ξεφαντώνουν με την ψυχή τους απολαμβάνοντας τις ομορφιές του τόπου μας. Στις εκδηλώσεις παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Αγράφων Αλέξης Καρδαμπίκης, αντιδήμαρχοι, σύμβουλοι και πρόεδροι Κοινοτήτων. Μάλιστα δεν ήταν λίγοι εκείνοι που την ημέρα αυτή επέλεξαν να πετάξουν ψηλά στον ουρανό τους πολύχρωμους χαρταετούς τους.