Βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στον Γιώργο Μουτάφη

1046

Στο ECOCINE Festival 2023 διακρίθηκε με το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους η ταινία του Ευρυτάνα Γιώργου Μουτάφη ‘Τhe Other Half’. Ο φωτορεπόρτερ και κινηματογραφιστής με καταγωγή από τη Χελιδώνα Ευρυτανίας, για 15 χρόνια κατέγραφε με το φακό του, ως αυτόπτης μάρτυρας, τις διαδρομές των μεταναστών στα σκοτεινά περάσματα των ευρωπαϊκών συνόρων. Τις λήψεις, την σκηνοθεσία, το σενάριο και τη διεύθυνση φωτογραφίας υπογράφει ο ίδιος, η επιμέλεια σεναρίου είναι της Τζένης Τσιροπούλου, το μοντάζ της Γεωργίας Μπεμπέλου, ενώ την πρωτότυπη μουσική έγραψε ο  Δημήτρης Μυστακίδης.

Το ντοκιμαντέρ αφορά τους μετανάστες που φτάνουν στην Ευρώπη, και η ματαίωση, ο θάνατος, η εξάντληση από τη συνεχή προσπάθεια και οι επαναπροωθήσεις καταλαμβάνουν σημαντικό μέρος στο έργο του Γιώργου Μουτάφη. 

“Σαν να μην γεννήθηκαν ποτέ. Άνθρωποι σε διαρκή μετακίνηση, εκτεθειμένοι σε κινδύνους, σε τόπους μη γνώριμους και αφιλόξενους.  Οι συνθήκες που επικρατούν στα ευρωπαϊκά σύνορα είναι ο λόγος που επέλεξα να κάνω το ντοκιμαντέρ, “The Other Half”. Θέλησα να φέρω στην επιφάνεια ιστορίες που γνωρίζουμε μόνο αποσπασματικά, ιστορίες ανθρώπων που χάθηκαν ανώνυμοι, και που όλες μαζί εν τέλει αφηγούνται τις πολιτικές γύρω από τη σύγχρονη μετανάστευση.”, ήταν το σχόλιο του κινηματογραφιστή και φωτορεπόρτερ Γιώργου Μουτάφη, μετά τη βράβευσή του.

Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε στον κινηματογράφο Δαναό στις 3 και 4 Δεκεμβρίου 2022 και έχει βραβευτεί ήδη εκτός από το ECOCINE festival  2023, στα φεστιβάλ: 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (Μάρτιος 2022) Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελόριζου (Αύγουστος 2022 – Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής Νεότητας), Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας (Αύγουστος 2022 – Βραβείο Καλύτερου Ελληνικού Ντοκιμαντέρ 2022), Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων (Οκτώβριος 2022- Βραβείο Καλύτερου Ελληνικού Ντοκιμαντέρ 2022 & Βραβείο Καλύτερης φωτογραφίας 2022), 10ο Aegean Docs (Οκτώβριος 2022- Βραβείο Ευρωπαϊκών Αξιών #ThisIsEU), San Francisco Greek Film Festival (Απρίλιος 2023- Τιμητική διάκριση), Los Angeles Greek Film Festival (Ιούνιος 2023- Βραβείο Καλύτερου Nτοκιμαντέρ), Βραβεία Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (Ιούνιος 2023-  Orpheus Award “Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ”) και είχε υποψηφιότητα στην κατηγορία «Bραβείο ντοκιμαντέρ» και στο International Festival of Environmental Film and Human Rights (Δεκέμβριος 2023).

Σήμερα ο Γιώργος Μπουτάφης βρίσκεται στην Γάζα συνεχίζοντας να κινηματογραφεί…