Γιατί ο καρκίνος από μόνος του δεν μας έφτανε…(!)

24951

Σοκ έχει προκαλέσει τις τελευταίες μέρες η αποκάλυψη σκανδάλου με υπεξαίρεση και παράνομη διακίνηση αντικαρκινικών φαρμάκων από κύκλωμα στο οποίο συμμετείχαν και εργαζόμενοι σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας, στο παράρτημα του οποίου γίνονται εκατοντάδες χημειοθεραπείες κάθε εβδομάδα.

Στη φυλακή οδηγήθηκαν τέσσερις από τους κατηγορούμενους για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση που διακινούσε παράνομα αντικαρκινικά φάρμακα ζημιώνοντας το Δημόσιο με 13 εκατομμύρια ευρώ και αφήνοντας αβοήθητους πολλούς βαριά ασθενείς, οι οποίοι μετά τις πολύωρες απολογίες τους η ανακρίτρια κατά της διαφθοράς, με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα, τους έκρινε προσωρινά κρατούμενους.

Πρόκειται για δύο νοσηλεύτριες, έναν πρώην νοσηλευτή και μία διαχειρίστρια φαρμακείου. Οι δύο νοσηλεύτριες από το Λαϊκό Νοσοκομείο, οι κατηγορούμενες φέρονται να μείωναν κατά το δοκούν τη δοσολογία της χημειοθεραπείας στους καρκινοπαθείς προκειμένου να εξασφαλίσουν μεγαλύτερες ποσότητες για να υπεξαιρέσουν. Οι ίδιες αρνήθηκαν την εμπλοκή τους στην υπόθεση και σημείωσαν ότι γίνονταν έλεγχοι στα σκευάσματα και δεν είχε διαπιστωθεί κανένα έλλειμμα, ενώ ο συνταξιούχος νοσηλευτής, ο οποίος φέρεται να είχε αναλάβει τη διαχείριση των σκευασμάτων, παραδέχθηκε ότι είχε πάρει μερικές φορές σκευάσματα, αλλά… εκείνα που άφηναν οι συγγενείς των καρκινοπαθών που είχαν φύγει από τη ζωή.

Η όλη υπόθεση λάμβανε χώρα κυρίως στο τμήμα χημειοθεραπειών στο παράρτημα του Λαϊκού Νοσοκομείου στην οδό Σεβαστουπόλεως, όπου  σύμφωνα με το ρεπορτάζ η ογκολόγος γιατρός Ελ.Γκ. του Λαϊκού, έκανε αναφορά στο Διοικητή του νοσοκομείου με την οποία αποκαλύπτει ότι εντόπισε 44 ακόμη πλαστές συνταγές ασθενών. Η συγκεκριμένη γιατρός, η οποία είναι και καθηγήτρια στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, απευθυνόμενη στον διοικητή του νοσοκομείου δηλώνει σοκαρισμένη από την αποκάλυψή της και τον καλεί να διαβιβάσει τα στοιχεία το ταχύτερο δυνατόν στον αρμόδιο εισαγγελέα. Προσθέτει δε ότι επιφυλάσσεται να ολοκληρώσει το συντομότερο την έρευνα για την πρωτοφανή αυτή υπόθεση, που, όπως δηλώνει, την έχει συγκλονίσει. Βέβαια στο ίδιο σκάνδαλο εμπλέκονται πάρα πολλά νοσοκομεία σε όλη τη χώρα.

Τα σκάνδαλα με τα φάρμακα σκάνε το ένα μετά το άλλο, αλλά το συγκεκριμένο προσωπικά με σοκάρει περισσότερο. Με σοκάρει γιατί έχω περάσει αρκετές μέρες αγωνίας και ταλαιπωρίας στο παράρτημα του Λαϊκού κάνοντας χημειοθεραπείες, πριν από κάποια χρόνια, και θα μπορούσε κάλλιστα να είμαι ένας από τους ασθενείς που το συγκεκριμένο κύκλωμα μείωνε τη δόση του φαρμάκου για να το υπεξαιρέσει και άφηνε ακάλυπτους τους καρκινοπαθείς, αφού ο γιατρός τους είχε δώσει συγκεκριμένη δοσολογία. Με σοκάρει γιατί σαν να μην έφτανε ο αγώνας σου να νικήσεις τον καρκίνο, πρέπει να σκέφτεσαι και αν πέφτεις θύμα εκμετάλλευσης από ανθρώπους χωρίς ίχνος συνείδησης. Με σοκάρει γιατί  βλέπεις τους ανθρώπους που σε φρόντιζαν σε μια τέτοια δύσκολη περιπέτεια, όπως είναι οι νοσηλευτές, να σε ξεπουλάν για λίγα χιλιάρικα.

Πάω να χάσω την πίστη μου στον άνθρωπο, αλλά τότε έρχονται όλες οι μνήμες εκείνης της περιόδου. Θυμάμαι τις νοσηλεύτριες που βρίσκονταν μαζί μου όταν έκανα χημειοθεραπείες στη Σεβαστουπόλεως, οι οποίες με πολλή προσοχή και συμπόνια φρόντιζαν όλους μας στην αίθουσα και απάλυναν την επίπονη διαδικασία. Θυμάμαι τη γιατρό μου που με στήριξε σε όλη αυτή τη διαδρομή και χαίρομαι σήμερα να μαθαίνω ότι είναι αυτή που κατήγγειλε το παράνομο κύκλωμα. Και μέσα σε αυτό το πικρό σκάνδαλο, νιώθω μια ανακούφιση για το ανθρώπινο είδος. Ξέρω ότι το κακό μπορεί να υπάρχει, αλλά το καλό θα νικήσει…

Η σκέψη και η καρδιά μου σήμερα σε όλους όσους κάνουν αυτή τη στιγμή χημειοθεραπείες…

Ελένη-Ευαγγελία Αρωνιάδα

Εκδότρια