“Γιατί χαίρεται ο κόσμος
και χαμογελάει, πατέρα,
-Γιατί λάμπει ο ήλιος έτσι;
-Γιατί φέγγει έτσι η μέρα;…”
Αυτό το χαρωπό τραγουδάκι μου έρχεται στο μυαλό κάθε φορά που βλέπω μερικά πολιτικά πρόσωπα να μιλούν για τόσο σοβαρά θέματα σαν αυτά που αντιμετωπίζουμε όλη αυτή τη δεκαετία και να προσπαθούν να μας πείσουν έχοντας μόνιμα ένα υπομειδίαμα, τουλάχιστον προκλητικό.
Αυτό το κατά τα άλλα χαρωπό τραγουδάκι, να θυμίσουμε ότι ήταν ο ύμνος της Δικτατορίας του Ιωάννη Μεταξά που αποτέλεσε τον προπομπό στη χώρα μας μιας απολυταρχικής επιβολής και φιλοναζιστικής πολιτικής που ολοκληρώθηκε αργότερα με το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήταν τότε που ο Χίτλερ ήταν ακόμη εκλεγμένος και όχι ο σφαγέας και προβαλλόταν σαν πρότυπο από τους ακραίους ηγέτες της δικτατορίας.
Σήμερα, πολλές είναι οι φωνές που μιλούν για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η οικονομία οδεύει σε παρόμοια κρίση με εκείνη του 1939 που πυροδότησε τον Β’ Παγκόσμιο και οι συσχετισμοί μπορεί να φαίνονται υπερβολικοί ή και αβάσιμοι, και μακάρι να είναι, αλλά τα σημάδια δεν αφήνουν περιθώριο εφησυχασμού.
Στο τεντωμένο σχοινί που ακροβατούμε η ομιλία Ζελένσκι της περασμένης Πέμπτης στην Ελληνική Βουλή που συνοδεύτηκε με βίντεο πολεμιστών του «Τάγματος Αζόφ», προκάλεσε θύελλες στο ελληνικό Κοινοβούλιο.
Τι είναι λοιπόν το Τάγμα του Αζόφ; Παραθέτω άρθρο της ηλεκτρονικής εφημερίδας naftemporiki.gr που αναφέρει:
«Πρόκειται για μια ακροδεξιά, εθελοντική στρατιωτική μονάδα πεζικού, της οποίας τα μέλη -που υπολογίζονται σε 900- είναι υπερεθνικιστές και κατηγορούνται πως ασπάζονται τα ναζιστικά «οράματα» περί υπεροχής της Άριας φυλής.
Με έμβλημά του το Wolfsangel, το ρουνικό σύμβολο που χρησιμοποιήθηκε από διάφορες μονάδες των SS, το Τάγμα Αζόφ έγινε «διάσημο» για τις ωμότητές του ενάντια στους φιλορώσους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας.
Η μονάδα ιδρύθηκε αρχικά ως εθελοντική ομάδα τον Μάιο του 2014 από την υπερεθνικιστική συμμορία Patriot of Ukraine και την νεοναζιστική ομάδα SNA. Και οι δύο ομάδες μοιράζονταν τα ίδια ναζιστικά ιδεώδη και πραγματοποιούσαν άγριες επιθέσεις κατά μειονοτικών, μεταναστών, Ρομά και γενικότερα εναντίον όσων δεν ασπαζονταν τις απόψεις τους.
Ως τάγμα, η ομάδα πολέμησε στην πρώτη γραμμή κατά των φιλορώσων αυτονομιστών στο Ντόνετσκ.
Λίγους μήνες μετά την ανακατάληψη του στρατηγικού λιμανιού της Μαριούπολης από τους, υποστηριζόμενους από τη Ρωσία, αυτονομιστές, η μονάδα ενσωματώθηκε επίσημα στην Εθνική Φρουρά της Ουκρανίας στις 12 Νοεμβρίου 2014 και απέσπασε υψηλούς επαίνους από τον τότε Πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο.
«Αυτοί είναι οι καλύτεροι πολεμιστές μας», είπε σε μια τελετή απονομής βραβείων το 2014. «Οι καλύτεροι εθελοντές μας».» Και συνεχίζει το άρθρο:
«Το Τάγμα Αζόφ έχει έδρα τη Μαριούπολη και θεωρείται υπεύθυνο για μερικές από τις μεγαλύτερες αγριότητες που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια στην εμφύλια σύγκρουση του Ντονμπάς.
Εκθέσεις του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα συνέδεσαν την οργάνωση με εγκλήματα πολέμου, όπως βασανιστήρια, μαζικές λεηλασίες και παράνομες κρατήσεις.
Η έκθεση περιγράφει μεταξύ άλλων. περιστατικά κατά τη διάρκεια της περιόδου από τον Νοέμβριο του 2015 έως τον Φεβρουάριο του 2016, όπου η Ομάδα προχωρούσε σε λεηλασίες και εκτόπιζε δια των όπλων, κατοίκους του φιλορωσικού Ντονμπας.
Πολλά βίντεο, η γνησιότητα των οποίων είναι δύσκολο να εξακριβωθεί, δείχνουν επιθέσεις του Αζόφ εναντίον άοπλων πολιτών. Μέλη της οργάνωσης καυχώνται άλλωστε συχνά στο Twitter για τις δολοφονίες αμάχων ή αυτονομιστών, αναφέροντας μάλιστα και τον αριθμό των θυμάτων της κάθε επίθεσής τους».
Άραγε, γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελάει πατέρα..;