Απλές κουβέντες, αλλά με μεγάλο νόημα, όταν λέγονται από μεγάλους άνδρες. Και σίγουρα και ο πιο απλός πολίτης τούτες τις μέρες θα συνδυάζει το παραπάνω απόφθεγμα με τα διαδραματιζόμενα στην περιοχή της Ανατολικής  Μεσογείου και στα νερά του Αιγαίου κοντά στο Καστελλόριζο, στη Ρόδο, στην Κρήτη και πιο κάτω στην Κύπρο.

Εδώ και δυο μήνες το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, βρίσκεται σε ετοιμότητα και παρακολουθεί το τουρκικό ΟRUC REIS που έχει αποσταλεί από τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ερντογάν, να κάμει σεισμικές έρευνες. Από τις περιοχές αυτές άλλες είναι σε διεθνή ύδατα και άλλες εντός της Ελληνικής και της Κυπριακής ΑΟΖ. Στην πρώτη περίπτωση έχει καλώς, στην δεύτερη όμως καμία δύναμη μέχρι στιγμής δεν μπορεί να σταματήσει τον πλού και τις έρευνες από το “πειρατικό” τούρκικο καράβι. Στις 23 και ακολούθως στις 28 Αυγούστου επίσημα η Τουρκία ενημέρωσε με NAVTEX για τις επικείμενες έρευνες, τις οποίες και συνεχίζει με νεώτερες NAVTEX χωρίς καμία ενόχληση από την Ελλάδα αλλά και την σύμμαχό μας Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια Ευρωπαϊκή Ένωση, που θεωρείται ενωμένη, αλλά άβουλη και αναποφάσιστη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και τις ορέξεις του αλλοπρόσαλλου Τούρκου “Σουλτάνου”, λες και τον φοβούνται και τρέμουν μην θυμώσει! 27 κράτη, βλέπουν καταφανώς πως παραβιάζονται τα σύνορα της Ενωμένης Ευρώπης από αέρα και θάλασσα αλλά κωφεύουν και κάνουν πως δεν βλέπουν. Πού είναι τα πλοία να προστατεύσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα και τις θάλασσές της; Ένα μόνο γαλλικό αεροπλανοφόρο εμφανίστηκε για υποστήριξη του ελληνικού στόλου, που βρίσκεται εν συνόλω επί ποδός, αλλά “ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη”, όπως λένε. Οι Γερμανοί και οι Αμερικανοί, αλλά και οι δουλικά “προσκείμενοι”  σ’ αυτούς, ως απλοί προξενητές επιδιώκουν και προτρέπουν πιεστικά την Ελλάδα σε διάλογο με τους Τούρκους και μάλλον …εφ΄όλης της ύλης, όπως το επιθυμεί ο Ερντογάν. Σε μια τέτοια περίπτωση είμαστε χαμένοι από χέρι. Και πώς να πας σε διάλογο με κάποιον που σε απειλεί, σε προκαλεί και σου ‘χει την θηλιά το λαιμό ;. Όσο για το πολυσυζητούμενο ΝΑΤΟ, όπως αποδεικνύεται διαχρονικά είναι ίσως ο λιγότερο κατάλληλος οργανισμός που θα μπορούσε να αναπτύξει μια πρωτοβουλία για την μείωση της έντασης και την αποφυγή τυχόν “ατυχήματος”.

Ορόσημο σε κάθε περίπτωση είναι η Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, στην οποία Άγκυρα και εταίροι μας θα βρεθούν αντιμέτωποι με την αλήθεια. Μέχρι τότε η Τουρκία θα έχει προχωρήσει σε έμπρακτη αποκλιμάκωση της κρίσης στο Αιγαίο, προϋπόθεση που προτείνει η ελληνική πλευρά, με την απόσυρση του “πειρατικού” καραβιού και των πολεμικών της που το υποστηρίζουν; Σε ενάντια περίπτωση η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προχωρήσει σε επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας; Παράλληλα η εσωτερική εθνική συνεννόηση και στρατηγική πρέπει να είναι δεδομένη και η συνέχιση της οικοδόμησης ισχυρών συμμαχιών στην ευρύτερη περιοχή (Ισραήλ, Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία κ.λ.π) αποφασιστική και ρεαλιστική. Αλλιώς θα μπούμε, αν και ήδη έχουμε μπει σαν έθνος, σε μεγάλες και απρόβλεπτες περιπέτειες με την επιθετικότητα και αδιαλλαξία των κακών γειτόνων μας..!

                                                           Κώστας Μπουμπουρής  

                                                   Αστυν.Δ/ντής ε.α.-Συγγραφέας

                                                       ( k. boubouris@yahoo.gr)