Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023 – Παγκόσμια Ημέρα Βουνού

1691

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Βουνού στις 11 Δεκεμβρίου 2023, το Σαββατοκύριακο 9 και 10 Δεκεμβρίου θα οργανωθούν πεζοπορίες σε βουνά όλης της χώρας και σε τόπους που απειλούνται, και το απόγευμα της Δευτέρας 11 Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί πορεία στο κέντρο της Αθήνας. Η διαδήλωση θα ξεκινήσει από το Μοναστηράκι στις 19:00.

Η πρωτοβουλία Αθήνας για την προστασία των Αγράφων «Ελεύθερα Βουνά χωρίς αιολικά» αναφέρει:

«Δεν έχει τελειωμό η λεηλασία της φύσης από τα ενεργειακά έργα που αδειοδοτούνται στις βουνοκορφές, τα νησιά, τα ποτάμια και τους κάμπους σε όλη την χώρα. Δεν έχουν τελειωμό η καταστολή και οι διώξεις όσων υπερασπίζονται τα δάση, τις θάλασσες και τις πλαγιές που απειλούνται από βιομηχανικές αιολικές και φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, εξορύξεις υδρογονανθράκων και ορυχεία μετάλλων που εξυπηρετούν μόνο τα κέρδη των μεγάλων ενεργειακών και εργολαβικών εταιρειών. Είναι ανάγκη όλων μας αυτή την οργή να την εκφράσουμε σε κάθε τόπο, κάθε πόλη, κάθε χωριό και κάθε δήμο και ως ομάδες που υπερασπιζόμαστε τη φύση, τη γη, τη ζωή και την ελευθερία, να ενώσουμε τις φωνές μας δίνοντας ηχηρά το μήνυμα της αντίστασης. Αξίζει να παλέψουμε για την υπεράσπιση των τόπων που αγαπάμε και δίνουν ζωή σε εμάς και στις επόμενες γενιές.

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύ ουσιαστική δουλειά με δεκάδες τοπικές ομάδες και συλλογικότητες που ασχολούνται με τα ενεργειακά ζητήματα και με αρκετές και αξιοσημείωτες νίκες στους αγώνες. Σε αυτό το κομβικό σημείο είναι σημαντικό αυτές οι πρωτοβουλίες να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα.»