Διαβάζω πριν από μέρες στην ιστοσελίδα της οικολογικής οργάνωσης WWF Greece, ότι με νομοσχέδιο που βρίσκεται τώρα στη Βουλή, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ξηλώνει σταδιακά την προστασία των περιοχών Natura 2000. Το νομοσχέδιο που περιέχει την απαράδεκτη διάταξη συνυπογράφεται και από τον αρμόδιο για την προστασία περιβάλλοντος υπουργό Κώστα Σκρέκα!

Με μία εμφανώς αντίθετη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και περιβαλλοντικά καταστροφική ρύθμιση, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ακυρώνει τον ίδιο τον σκοπό της προστασίας των περιοχών Natura. Ζώνες προστασίας ξηλώνονται και απομονώνονται περιοχές, όχι για να προστατευτούν οι σημαντικοί οικότοποι και τα είδη που ζουν εκεί, αλλά για να αναπτυχθούν επενδυτικά έργα μέσα σε αυτές. Για ακόμη μια φορά μία κυβέρνηση προσπαθεί να υποβαθμίσει τη φύση που είναι ο μοναδικός μας δρόμος για να εξασφαλίζουμε την υγεία και την ευημερία μας. 

«Η φύση σε χρειάζεται τώρα!» μας λέει το wwf.gr και προτρέπει όλους να συμμετάσχουμε σε ηλεκτρονική διαμαρτυρία. Οι υπογραφές θα αποσταλούν σε όλους τους βουλευτές, μια μέρα πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Με τον τρόπο αυτό ζητείται από τους Έλληνες βουλευτές η άμεση απόσυρση του άρθρου 219 του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή στις 23 Φεβρουαρίου και που:

  • Κατακερματίζει τις περιοχές προστασίας και απομονώνει τμήματά τους με βάση αόριστα επενδυτικά κριτήρια και όχι την περιβαλλοντική τους σημασία.
  • Αγνοεί την πρόσφατη καταδικαστική για τη χώρα μας απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μη συμμόρφωση με την οδηγία για τους οικοτόπους.
  • Προσπαθεί να παρακάμψει τα αιτήματα της Κομισιόν για εξηγήσεις σχετικά με τη μη εφαρμογή σημαντικών νομικών υποχρεώσεων για την αποτροπή υποβάθμισης των περιοχών Natura.
  • Υποσκάπτει τις προοπτικές της χώρας για βιώσιμη ανάπτυξη.

Tη στιγμή που η πανδημία έχει αναδείξει με τον πλέον δραματικό τρόπο την άρρηκτη σχέση ανάμεσα σε ανθρώπινη υγεία και υγιές φυσικό περιβάλλον, η υποβάθμιση των προστατευόμενων περιοχών είναι το λιγότερο μία λάθος επιλογή!

Την απόσυρση του πρωτοφανούς άρθρου 219 του νομοσχεδίου “Εκσυγχρονισμός, απλοποίηση και αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων, ειδικότερες ρυθμίσεις προμηθειών στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας και άλλες διατάξεις για την ανάπτυξη και τις υποδομές”, ζητούν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ΑΝΙΜΑ, Αρκτούρος, ΑΡΧΕΛΩΝ, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, Καλλιστώ, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace, MΟm, και WWF Ελλάς.

Κι επειδή πολλά νέα νομοσχέδια ψηφίζονται εν μέσω καραντίνας και υπό τη σκιά των μεγάλων σκανδάλων κακοποίησης που κατακλύζουν τα ΜΜΕ, δεν μαθαίνονται ποτέ, θα ήταν χρήσιμο για μια πιο υγιή κοινωνία να ψάχνουμε και να διαβάζουμε τα νομοσχέδια και ό,τι άλλο ‘περνάει’ από τη Βουλή και μας αφορά. Τρανταχτό παράδειγμα το νομοσχέδιο για την παιδεία, το οποίο περνάει και δεν θα έχουμε πάρει είδηση του τι γίνεται. Πρώτη είδηση εδώ κι ένα χρόνο είναι η πανδημία κορωνοϊού, μαθαίνουμε καθημερινά με περισσό στόμφο και τρόμο πόσοι αρρώστησαν και πόσοι πέθαναν από αυτή, αλλά φυσικά δεν γνωρίζουμε το νομικό πλαίσιο γύρω από τη διαχείρισή της ούτε τους νόμους που ψηφίζονται για τη μετά εποχή.

Όπως και να έχει, μεγάλο τμήμα της Ευρυτανίας ανήκει σε περιοχές Natura και αξίζει να διαβάσουμε τις λεπτομέρειες του επίμαχου άρθρου 219 που θα ψηφιστεί, στο wwf.gr ή και σε άλλες ενημερωτικές σελίδες, κι αν συμφωνούμε να ψηφίσουμε για την κατάργησή του, παίρνοντας τη θέση του ενεργού πολίτη κι όχι του παρατηρητή.

Ελένη Ευαγγελία Αρωνιάδα

Εκδότρια