Στις 10 Ιουνίου 1944 στο Δίστομο, τα στρατεύματα της ναζιστικής Γερμανίας έδειξαν το  αποτρόπαιο και ειδεχθές πρόσωπο του ναζισμού, δολοφονώντας αδιακρίτως άνδρες, γυναίκες, μικρά παιδιά, ανήμπορους και ηλικιωμένους, ξεκληρίζοντας ένα ολόκληρο χωριό. Δεν σεβάστηκαν τίποτε, δολοφονώντας ακόμα και τις εγκύους γυναίκες του χωριού, μαζί με  τα βρέφη που κυοφορούσαν στην κοιλιά τους. Δολοφόνησαν, έκαψαν σπίτια και περιουσίες, σε μια άνευ προηγουμένου θηριωδία που για μια ακόμα φορά οι Έλληνες υπέστησαν στο πετσί  τους, από τους ναζιστές. 

Τιμούμε τους νεκρούς μας και τα θύματα της ναζιστικής λαίλαπας. Έχουν στερέψει τα λόγια  και τα δάκρυά μας. 

Επιτέλους, πρέπει να δραστηριοποιηθούμε και να ενεργοποιηθούμε στον μέγιστο βαθμό.  Ολόκληρος ο Ελληνικός Λαός και οι πολιτικές δυνάμεις του Δημοκρατικού τόξου στην χώρα  μας, και να απαιτήσουμε με όλα τα νόμιμα μέσα την καταβολή αποζημιώσεων και πολεμικών  επανορθώσεων από την Γερμανία. 

Το ΕΣΔΟΓΕ, οι αντιστασιακές οργανώσεις και όλοι οι φορείς σε συνεργασία με κυβέρνηση,  πολιτικά κόμματα και τοπική αυτοδιοίκηση, να βροντοφωνάξουν: 

Όχι άλλη κοροϊδία εκ μέρους της Γερμανίας. Οι ψυχές των προγόνων μας και τα αθώα θύματα  στο Δίστομο, αλλά και σε όλα τα ολοκαυτώματα στην Ελληνική Επικράτεια κατά την διάρκεια  της Γερμανικής Κατοχής ζητούν εδώ και τώρα δικαίωση. 

Ο αγώνας μας είναι δίκαιος και θα πάμε μέχρι τέλους αυτήν την εθνική προσπάθεια, γιατί το  οφείλουμε στους προγόνους μας, στα αθώα θύματα και στην Ιστορία μας. Γιατί πρέπει να  δικαιωθεί το μεγαλειώδες Έπος της Εθνικής μας Αντίστασης και ο αντιφασιστικός,  αντικατοχικός αγώνας του Λαού μας.