• Ποιες οι πιθανότερες ημερομηνίες
  • Ποια τα πρόσωπα που θα ζητήσουν την ψήφο μας

Σχεδόν σίγουρο φαίνεται να είναι το ενδεχόμενο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών το Σεπτέμβριο ή αρχές Οκτωβρίου του 2022, εκτός πάντα εξαιρετικού απροόπτου σύμφωνα με πηγές μέσα από την κυβέρνηση.

Οι φήμες για εκλογές, παρόλο που ακούγονται εδώ και πολλούς μήνες, τις τελευταίες ημέρες έχουν ενταθεί πολύ, φέρνοντας μια γενική κινητοποίηση σε όλα τα κόμματα και όλους τους υποψηφίους φυσικά. Για την ακρίβεια οι πηγές μας μιλούν για εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου ή στις 2 Οκτωβρίου 2022.

Τα δημοσιεύματα που εντείνουν τις φήμες

Τη διάχυτη φημολογία για πρόωρες εκλογές του προηγούμενου διαστήματος, ήρθε να ‘φουντώσει’ το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ‘Βήμα της Κυριακής’ που μιλά ανοιχτά για ‘πρόωρες κάλπες των Οκτώβριο’ και αναλύει τις αγωνίες του Μαξίμου για οικονομία, ενεργειακό και ελληνοτουρκικά, ενώ επισημαίνει ότι ο Πρωθυπουργός δεν επιθυμεί μια μακράς διάρκειας ‘τοξική’ προεκλογική περίοδο.

Σε άλλο δημοσίευμα του ενημερωτικού site in.gr διαβάζουμε ότι τον Αύγουστο θα ληφθεί η απόφαση Μητσοτάκη για τις πρόωρες εκλογές και αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Η παρουσία στη ΔΕΘ να σημάνει και έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Όπως φαίνεται για το θέμα των πρόωρων εκλογών ο κ. Μητσοτάκης αν δεν διαβεβαίωνε επισήμως ότι θα εξαντλήσει την τετραετία θα μπορούσε να πει χαριτολογώντας ότι θα λάβει τις αποφάσεις του …στη θάλασσα, σε κάποια παραλία. Και αυτό διότι τις οριστικές αποφάσεις του για το αν τελικά θα κάνει δεκτές τις εισηγήσεις που δέχεται για πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο, ο πρωθυπουργός θα τις λάβει στα τέλη του καλοκαιριού.

Παρά τις συνεχείς επίσημες διαψεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και των κυβερνητικών στελεχών στα σενάρια πρόωρων εκλογών, η σχετική συζήτηση συντηρείται ενώ σε συναγερμό βρίσκονται και τα κομματικά επιτελεία στην αντιπολίτευση που όχι μόνο δεν αποκλείουν την προσφυγή στις κάλπες πριν ολοκληρωθεί η τετραετία αλλά και την προεξοφλούν κιόλας, όπως τουλάχιστον διατείνεται ο Αλέξης Τσίπρας που εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο πρωθυπουργός θα «δραπετεύσει» με εκλογές το φθινόπωρο.

Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» τονίζει ότι «ο κ. Τσίπρας λέει ότι θα γίνουν το φθινόπωρο, ο κ. Μητσοτάκης μονότονα επαναλαμβάνει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, εμείς θα είμαστε πανέτοιμοι όποτε κι αν γίνουν» και δηλώνει αισιόδοξος ότι για την εκλογική επιτυχία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Βήματος της Κυριακής», βουλευτές της ΝΔ διακινούν την «πληροφορία» ότι η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών ετοιμάζεται για το τέλος του Αυγούστου, ώστε η παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ στις αρχές Σεπτεμβρίου να σημάνει και την έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα. Η εισήγηση που εξετάζεται ωστόσο είναι να έχουν προκηρυχθεί ως το τέλος Αυγούστου και να διεξαχθούν στις αρχές του Οκτωβρίου».

Επίσης, αναφέρει το δημοσίευμα, μιλώντας ο Πρωθυπουργός στην απονομή των βραβείων του ΕΒΕΑ έκανε μια αναφορά που συζητήθηκε. Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Η πορεία μας, λοιπόν, από εδώ και στο εξής θα είναι κοινωνικά ευαίσθητη, αυτό το έχουμε αποδείξει στην πράξη. Θα είναι όμως ταυτόχρονα και δημοσιονομικά ισορροπημένη. Είναι κάτι το οποίο οφείλουμε όλοι όσοι συμμετέχουμε στο δημόσιο διάλογο να το αντιληφθούμε. Ζυγίζοντας τις ανάγκες μας στη ζυγαριά των δυνατοτήτων μας. Ακριβώς γι’ αυτό υποστηρίζω ότι η χώρα δεν έχει το περιθώριο να παρασυρθεί σε ένα κλίμα πληθωριστικών αιτημάτων και ανέξοδων υποσχέσεων.

Και σίγουρα θα πρέπει να μείνει μακριά από την τοξική κομματική αντιπαράθεση. Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, στο τέλος της τετραετίας. Αλλά τώρα είναι ώρα για διαφορετικές προτεραιότητες».

Σε πυρετώδεις διεργασίες η Ευρυτανία

Στην Ανατολική Αττική η Σοφία Ζαχαράκη

Στην Ευρυτανία η έντονη φημολογία για εκλογές και μάλιστα σύντομα, έχει αρχίσει να κινητοποιεί κόμματα και υποψηφίους, είτε το παραδέχονται είτε όχι!

Το έναυσμα για την αναζωπύρωση των προεκλογικών σεναρίων, έδωσε την περασμένη Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022, η ανακοίνωση της Ευρυτάνισσας Σοφίας Ζαχαράκη ότι θα είναι υποψήφια Βουλευτής στην Ανατολική Αττική. Χαρακτηριστικά αναφέρει σε ανάρτησή της:

«Είναι πραγματικά μεγάλη χαρά και τιμή για μένα να είμαι υποψήφια της Νέας Δημοκρατίας στην Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής.

Ευχαριστώ τον Πρόεδρο Kyriakos Mitsotakis για την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό μου. Αισθάνομαι την τιμή, αλλά νοιώθω και την ευθύνη απέναντι στους πολίτες. Στέκομαι δίπλα τους, με αισιοδοξία για το αύριο, παρά τη δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε. Άλλωστε, οι αξίες που χαρακτηρίζουν τη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξή μας είναι αυτές που εμπνέουν και ενώνουν κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Σύγχρονη αντίληψη για την καθημερινή ζωή. Αλληλεγγύη για τους πιο αδύναμους. Ίσες ευκαιρίες στην προοπτική και την ευημερία, για όλες και όλους.

Η πολιτική μου πορεία στηρίχθηκε μέχρι σήμερα στο όραμα, το σχέδιο, τις πράξεις και το αποτέλεσμα. Στο πανεπιστήμιο με τη ΔΑΠ, στην ΟΝΝΕΔ στη συνέχεια ως πολιτικό στέλεχος της ΝΔ, ως αναπληρώτρια εκπρόσωπος και εκπρόσωπος του κόμματος στις νικηφόρες εκλογές του 2019.

Τόσο ως υφυπουργός παιδείας, όσο και σήμερα ως υφυπουργός τουρισμού.

Συνεχίζω με την ίδια αποφασιστικότητα, για την Αττική γη και τους ανθρώπους της.

Μαζί, μπορούμε να πετύχουμε πολύ περισσότερα. Στον τουρισμό, τις υποδομές, την πρωτογενή παραγωγή, την υγεία και την παιδεία. Αυτές είναι και οι δικές μου προτεραιότητες. Σε αυτές δεσμεύω όλες μου τις δυνάμεις».

Με την ανάρτησή της αυτή, η κα Ζαχαράκη βγαίνει κατευθείαν από το κάδρο των υποψηφίων για τη μονοεδρική της Ευρυτανίας, μιας και κατά καιρούς ακουγόταν το όνομά της για τον τόπο καταγωγής της.

Ποιοι θα είναι υποψήφιοι στην Ευρυτανία

Μετά από την αποχώρηση της κας Ζαχαράκη από τις πιθανές – και πολύ δυνατές –υποψηφιότητες, ερχόμαστε να χαρτογραφήσουμε την προεκλογική εικόνα της Ευρυτανίας.

Νέα Δημοκρατία

Όπως δήλωσε στον Ευρυτανικό Παλμό ο Πρόεδρος της ΔΕΕΠ Ευρυτανίας, Γιάννης Οικονομίδης, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για εκλογές από τον Πρωθυπουργό, οπότε και δεν τίθεται θέμα προετοιμασίας για αυτούς. Βέβαια τα στελέχη του νομού βρίσκονται σε ζυμώσεις για να δουν τελικά τι θα γίνει την κρίσιμη στιγμή.

Παρόλο που οι απόψεις για το αν θα κατεβεί ξανά στις εκλογές ο νυν Βουλευτής Κ. Κοντογεώργος διίστανται, θεωρείται ως πιο πιθανό σενάριο να διεκδικήσει ξανά την έδρα της Ευρυτανίας και να αναμετρηθεί ξανά με τους συνυποψηφίους του της Νέας Δημοκρατίας.

Θωμαΐς Οικονόμου

Η πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας, ιατρός Θωμαΐς Οικονόμου, η οποία έφτασε πολύ κοντά στη νίκη στις προηγούμενες εκλογές, αφού έχασε την έδρα για λίγες μόνο ψήφους, θα είναι μία εκ των δυνατών υποψηφιοτήτων για την Ευρυτανία. Έχοντας την εμπειρία της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης φαίνεται πια να κινείται δυναμικά σε ολόκληρο το νομό αδιάλειπτα από την προηγούμενη εκλογική της αναμέτρηση.

Κλεομένης Λάππας

Ο Διοικητής του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Ευρυτανίας, Κλεομένης Λάππας, είναι ένα από τα ονόματα που σταθερά ακούγεται ότι θα βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στην Ευρυτανία, μιας και ήταν ξανά υποψήφιος στις προηγούμενες εκλογές. Βέβαια, ο ίδιος σε ερώτησή μας μας απάντησε ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα θέσει υποψηφιότητα αν και είναι κάτι που γενικά τον ενδιαφέρει.

Αθανάσιος Μπαλτάς

Ένα από τα ονόματα που ακούγονται για τις επόμενες εκλογές είναι και αυτό του Θανάση Μπαλτά, Γραμματέα της ΔΕΕΠ Ευρυτανίας, ο οποίος όμως μας δήλωσε ρητά ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές και ότι δεν ισχύουν οι φήμες.

ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ευρυτανίας

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ευρυτανίας βρίσκεται σε πολύ μεγάλη κινητικότητα εδώ και αρκετούς μήνες, έχοντας μάλιστα κερδίσει και πολλά νέα εγγεγραμμένα μέλη σε ολόκληρη την Ευρυτανία, όπως φάνηκε στις πρόσφατες εσωκομματικές εργασίες. Όπως δήλωσε στον Ευρυτανικό Παλμό η Συντονίστρια της Νομαρχιακής Επιτροπής Μαρία Βεντούρη, το κόμμα στο νομό βρίσκεται σε έντονες προεκλογικές διεργασίες και οι υποψηφιότητες είναι πολλές. Θα καταλήξουν στο ψηφοδέλτιο ίσως τέλη Ιουνίου ή πιθανότερα μέσα Ιουλίου.

Μωυσής Μπερμπερής 

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας, Μωυσής Μπερμπερής, ο οποίος ήταν και στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ για τη μονοεδρική της Ευρυτανίας, μας δήλωσε ότι ακόμη δεν έχει αποφασίσει αν τελικά θα θέσει υποψηφιότητα για Βουλευτής, αφήνοντας πάντως κάθε ενδεχόμενο ανοιχτό.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ Ευρυτανίας

Σε φάση αναδιοργάνωσης βρίσκεται το νέο ΠΑΣΟΚ στην Ευρυτανία, ολοκληρώνοντας τις διαδικασίες για τη Νομαρχιακή Επιτροπή μόλις χθες. Σύμφωνα όμως με το νέο Γραμματέα της ΝΕ Ευρυτανίας κ. Καρβέλη Γεώργιο, γίνονται ήδη επαφές και υπάρχει ξανά ρεύμα προς το ΠΑΣΟΚ.

ΚΚΕ Ευρυτανίας

Σύμφωνα με την Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ στην Ευρυτανία, βρίσκονται σε πυρετώδεις προετοιμασίες για τις εκλογές και δηλώνουν έτοιμοι όποτε και αν αυτές γίνουν, με ανανεωμένο ψηφοδέλτιο μάλιστα. Το ΚΚΕ Ευρυτανίας δηλώνει σε ετοιμότητα και διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων και περιοδείες σε ολόκληρη την Ευρυτανία.

Ελληνική Λύση

Όπως μας δήλωσε το γραφείο της Ελληνικής Λύσης, βρίσκονται σε διεργασίες και για τους υποψηφίους στην Ευρυτανία, ενώ τονίζει ότι υπάρχει πληθώρα ανδρών και γυναικών υποψηφίων για το νομό μας.