Κώστας Μπακογιάννης, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Βουλευτές και Υπουργοί στην ενθρόνιση

Το Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε με τις δέουσες τιμές η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ.κ. Συμεών παρουσία πλήθος κληρικών, αρχών και πολιτών. Το πρωί του Σαββάτου ο νέος Μητροπολίτης αφίχθη στη Λαμία συνοδευόμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο. Μετά από το καλωσόρισμα του Τοποτηρητή της Ι.Μ. Φθιώτιδος, Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο και την παράδοση της ποιμαντορικής ράβδου, πορεύτηκαν προς την πλατεία Πάρκου, όπου έγινε και η επίσημη υποδοχή του νέου Μητροπολίτη από τον Δήμαρχο Λαμιέων κ. Θ. Καραΐσκο. Θερμή όμως, ήταν και η υποδοχή του λαού που περίμενε να χαιρετήσει από κοντά το νέο Ποιμενάρχη. Στην αντιφώνησή του ο Μητροπολίτης Συμεών τόνισε χαρακτηριστικά: «Θέλω να είμαι ο δεσπότης της καρδιάς σας». Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν όλοι οι παρευρισκόμενοι προς τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή της Ενθρονίσεως. Το πλήθος με χειροκροτήματα τον έκανε δεκτό ενώ παράλληλα αναφωνούσαν Άξιος! Το «παρών» στην ενθρόνιση έδωσαν άνθρωποι από την πολιτική σκηνή της χώρας, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Θανάσης Καραΐσκος, ο Δήμαρχος Αθηνών κ. Κώστας Μπακογιάννης, η Υπουργός Παιδείας  κα. Νίκη Κεραμέως, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Πατούλης, ο κ. Βασίλης Λεβέντης, η κα. Θάνου, η κα. Γεροβασίλη βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, η Ευρωβουλευτής κα. Μαρία Σπυράκη, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο κ. Χάρης Θεοχάρης Υπουργός Τουρισμού, η κα. Σοφία Ζαχαράκη, υφυπουργός Παιδείας, η κα. Φώφη Γεννηματά, η πρέσβης Καλής Θελήσεως της Unesco, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, καθώς και αρκετοί αρχιερείς, υπουργοί, βουλευτές, πρέσβεις, πρόεδροι και διοικητές Οργανισμών, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, τοπικών φορέων και συλλόγων, κληρικοί και πλήθος πιστών.

Απόσπασμα από τον λόγο του νέου Μητροπολίτη κ.κ. Συμεών

“δεν έρχομαι στη ζωή σας για να είμαι ένα άψυχο και άσαρκο σύμβολο μιας θεσμικής εξουσίας, που μέσα από τις διατυπώσεις μιας εξωτερικής εθιμοτυπίας ή τυπικής  τελετουργίας θα επιβάλλομαι στανικά στον ορίζοντα της ζωής σας. Έρχομαι για να διακονήσω το είναι σας ως πατέρας και ποιμένας της καρδιάς σας”.

Απόσπασμα από τον λόγο του Περιφερειάρχη Στερεάς κ. Φάνη Σπανό

Όλο το διάστημα που προηγήθηκε της ενθρόνισής σας, η πόλη της Λαμίας και ολόκληρη η Φθιώτιδα, βιώνουν μια μεγάλη τιμή, μια βαθιά συγκίνηση και ιδιαίτερη χαρά…

Γνωρίζετε ότι ήρθατε σε έναν τόπο ευλογημένο, στο κέντρο της Ελλάδας, στην Έδρα της Περιφέρειας μας. Σ’ έναν τόπο με ξεχωριστή Ιστορία, όπου άφησαν το αποτύπωμά τους σημαντικές μορφές της πατρίδας μας. Αλλά και σε μια Μητρόπολη με πλούσια θρησκευτική παράδοση.

Διαδέχεστε δε, το Μακαριστό κυρό Νικόλαο, έναν Ιεράρχη που εργάστηκε επί πολλά έτη στον τόπο αυτό, αφήνοντας ένα αξιοσέβαστο πνευματικό και φιλανθρωπικό έργο…

Έχουμε ανάγκη από Επισκόπους που έχουν επίγνωση του ιστορικού βάθους, αλλά ζουν στο σήμερα και κοιτάζουν στο αύριο.

Που κηρύσσουν το Λόγο του Θεού και αγγίζουν τις ψυχές των ανθρώπων.

Που οραματίζονται και να υλοποιούν έργα και δράσεις αγάπης, επ’ αγαθό της κοινωνίας και των μελών της.

Που έλκουν τους ανθρώπους κοντά τους και με όπλο την ορθόδοξη πίστη, τους βοηθούν να γίνονται φορείς δημιουργικότητας και προσφοράς.

Που αγωνίζονται για τους νέους ανθρώπους, όταν αυτοί χρειάζονται στήριγμα.

Που στέκονται στο πλευρό των αναξιοπαθούντων.

Που αγγίζουν εν τέλει τις χορδές εκείνες, που δυσκολεύεται να αγγίξει η Πολιτεία.

Και εμείς, Σεβασμιώτατε, είμαστε εδώ. Δηλώνουμε το «παρόν» και τείνουμε χείρα συνεργασίας για να συνδράμουμε στο έργο σας. Να δουλέψουμε μαζί, για έργα και δράσεις που θα υπηρετήσουν όλους αυτούς τους σκοπούς. Για καθετί που μπορεί να ανακουφίσει την ψυχή και να κάνει πιο όμορφη τη ζωή του ανθρώπου.

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Φθιώτιδος κκ Συμεών,

διερμηνεύοντας τα αισθήματα όλης της κοινωνίας, σας καλωσορίζουμε εγκάρδια, εξαιτούμενοι την ευλογία σας.

Δεχθείτε τις πιο θερμές ευχές μας για υγεία, δύναμη, μακροημέρευση και μια ευλογημένη και καρποφόρα πνευματική ποιμαντορία στον τόπο μας.

Στεκόμαστε με σεβασμό δίπλα σας για μία κοινή πορεία για το καλό του τόπου μας και του λαού μας.Άξιος!!!’’