Επικίνδυνη ασθένεια απειλεί τα πλατανοδάση της  Ευρυτανίας

3906
  • Καθορισμός των επηρεασμένων ζωνών και λήψη μέτρων από το Δασαρχείο Καρπενησίου

Η καταστροφική ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους φαίνεται ότι απειλεί τα πλατανοδάση του νομού, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Δασαρχείο Καρπενησίου. Πρόκειται για μία ασθένεια που προσβάλλει τα πλατάνια και προκαλείται από έναν μικροσκοπικό μύκητα, που ονομάζεται Ceratocystis platani. Το παθογόνο αυτό αναπτύσσεται μέσα στο ξύλο των δένδρων και προσβάλλει τις ρίζες, τον κορμό και τα κλαδιά των δένδρων. Η ασθένεια είναι θανατηφόρος και η καταστροφή των προσβεβλημένων φυτών είναι αναπόφευκτη και το παθογόνο αυτό προσβάλλει μόνο είδη πλατάνου. Το παθογόνο έχει τη δυνατότητα να νεκρώσει δένδρα οποιαδήποτε μεγέθους και ηλικίας. Ήδη στην Πελοπόννησο και στην Ήπειρο τα νεκρά δένδρα από την ασθένεια είναι χιλιάδες.

Η άμεση κινητοποίηση προέκυψε από αναφορά της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Έρευνας τον Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, από την οποία προκύπτει η προσβολή με τον μύκητα Ceratocystis platani, σε περιοχές των Δημοτικών Ενοτήτων Ποταμιάς & Καρπενησίου, τον Δήμου Καρπενησίου και Φραγκίστας, Βίνιανης, Απεραντίων, Ασπροποτάμον & Αγράφων τον Δήμου Αγράφων Π.Ε. Στην σχετική ανακοίνωση γίνεται από το Δασαρχείο ο καθορισμός ζωνών και λήψη μέτρων για τον περιορισμό και την εξάλειψη τον επιβλαβούς οργανισμού Ceratocystis platani που προκαλεί την ασθένεια τον μεταχρωματικού έλκούς Πλατάνού, στην περιοχή ευθύνης τον Δασαρχείου Καρπενησίου. Ευρυτανίας. Για την αντιμετώπιση της ασθένειας καθορίστηκαν σαράντα έξι (46) οριοθετημένων ζωνών στις οποίες απαγορεύεται χωρίς την άδεια της Δασικής Υπηρεσίας να πραγματοποιηθούν χωματουργικές εργασίες σε περιοχές που φύονται πλατάνια (όπως οι καθαρισμοί δρόμων και ρεμάτων, αμμοληψϊες). Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και στην περίπτωση που δοθεί άδεια από την Δασική Υπηρεσία για να εκτελεσθούν έργα στις συγκεκριμένες περιοχές Θα πρέπει να ακολουθηθούν επισταμένως οι παρακάτω οδηγίες:

  • Σχολαστικό πλύσιμο των μηχανημάτων
  • Απολύμανση με μυκητοκτόνο σκεύασμα για την απολύμανση των μηχανημάτων αλλά και των λοιπών εργαλείων που τυχόν έχουν χρησιμοποιηθεί.

Επίσης σε ζώνη ασφαλείας ακτίνας ενός (1) χλμ γύρω από την εστιακή ζώνη, εντός της οποίας θα γίνονται συνεχείς έλεγχοι για τον εντοπισμό της ασθένειας και άμεση επέμβαση για την καταστροφή των προσβεβλημένων δένδρων στα αρχικά στάδια της προσβολής. Η μεταφορά φυτευτικού υλικού ή ξύλου Πλατάνού απαγορεύεται από τις προαναφερόμενες καθορισμένες ζώνες προς άλλες περιοχές.

Το Δασαρχείο Καρπενησίου, παρακαλείται για την έναρξη των σχετικών διαδικασιών για την έκδοση της σχετικής Δασικής Απαγορευτικής Διάταξης (Δ.Α.Δ), για τη ρύθμιση της υλοτομίας του πλατάνου στη χωρική περιοχή αρμοδιότητάς του. Οι παραβάτες της παρούσας απόφασης θα τιμωρούνται σύμφωνα με αυστηρές κυρώσεις.