Τα rapidtest, η ανησυχία, η ετοιμότητα του Δήμου και η Ειδική Αγωγή

Τι δηλώνουν η Διευθύντρια Πρωτοβάθμια Εκπαίδευσης και ο Διευθυντής του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Καρπενησίου

Η ανησυχία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ν. Ευρυτανίας

Στα θρανία τους επέστρεψαν οι μαθητές των δημοτικών, νηπιαγωγείων, και της Ειδικής Αγωγής, καθώς και τα μικρά παιδιά στους βρεφικούς-παιδικούς σταθμούς τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021, μετά από απόφαση της Κυβέρνησης και της Υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, ύστερα από αρκετό διάστημα αποχής από τις αίθουσες διδασκαλίας. Η επιστροφή των μαθητών πραγματοποιήθηκε με τη λήψη νέων μέτρων, ενώ σε ισχύ τέθηκαν και τα παλιότερα μέτρα. Ειδικότερα, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους, ενώ θα πρέπει τα σχολεία να διαθέτουν αντισηπτικά. Σημαντικός θεωρείται ο σχολαστικός καθαρισμός και αερισμός των σχολικών αιθουσών. Όπως έγινε γνωστό τις τελευταίες μέρες οι αρμόδιες αρχές στοχεύουν στο να έχουν μία επιδημιολογική εικόνα για τα σχολεία και για το λόγο αυτό ο ΕΟΔΥ θα πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους στα σχολεία σε συνδυασμό και με την εθελοντική εξέταση εκπαιδευτικών μέσω της πλατφόρμας που είναι προληπτικής φύσεως. Για την αποφυγή συγχρωτισμού κατά την άφιξη και αποχώρηση των μαθητών και των μαθητριών από τα σχολεία προβλέπεται διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων, όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο, ενώ όσα σχολεία διαθέτουν περισσότερες της μίας εισόδου καλούνται να τις χρησιμοποιούν.

Στην Ευρυτανία οι πρώτες δύο ημέρες κύλησαν ομαλά στα σχολεία των Δήμων Καρπενησίου και Αγράφων, με τους μαθητές να επιστρέφουν με χαρά στις σχολικές αίθουσες και τους γονείς να φοβούνται από τη μία τον ιό και από την άλλη την παγωνιά στις αίθουσες από τα ανοικτά παράθυρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί ήταν οι γονείς που επέλεξαν να μην στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο σε αυτή τη φάση, ειδικά στους παιδικούς σταθμούς που δεν υπάρχουν απουσίες.

Η ανησυχία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ν. Ευρυτανίας

Την έντονη ανησυχία του εξέφρασε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ν. Ευρυτανίας για την επανέναρξη της δια ζώσης διδασκαλίας, αλλά και για τα μέτρα ασφαλείας που είναι απαραίτητο να ληφθούν για να εξασφαλιστεί η υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Συγκεκριμένα οι εκπρόσωποι του Συλλόγου αναφέρουν: «Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν είναι η ιδανική εκπαίδευση για τα παιδιά, ούτε παιδαγωγικά, ούτε διδακτικά, ούτε ψυχολογικά. Είναι όμως, ιδανική η δια ζώσης εκπαίδευση χωρίς ασφαλή μέτρα; Έχουν περάσει σχεδόν 10 μήνες από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα μας και δεν έχει γίνει τίποτα απολύτως που να χαρακτηρίζεται από σοβαρότητα,υπευθυνότητα και προγραμματισμό ώστε να μπορέσουν τα σχολεία να λειτουργήσουν με ασφάλεια… Μέτρα, όμως, που θα κάνουν τον γονιό να αφήνει με σιγουριά το παιδί του στο σχολείο και τον εκπαιδευτικό να πηγαίνει στη δουλειά του χωρίς να φοβάται, δυστυχώς δε λαμβάνονται. Άραγε με ποια κριτήρια οι «ειδικοί» αποφάσισαν ότι η περίοδος έξαρσης όλων των ιώσεων, κατά την οποία δύσκολα αερίζεις χώρους ή δύσκολα βγαίνεις στο προαύλιο λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών (ειδικά σε μια ορεινή περιοχή σαν την Ευρυτανία), είναι κατάλληλη να γυρίσουμε στις τάξεις, χωρίς να έχει αλλάξει ουσιαστικά το οτιδήποτε σε αυτές;» Τέλος, οι ίδιοι ζητούν «μείωση των μαθητών ανά τμήμα με διαχωρισμό των μεγάλων τμημάτων τουλάχιστον στα σχολεία που υπάρχουν κενές αίθουσες, μαζικά τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού πριν το άνοιγμα των σχολείων, διενέργεια συχνών και επαναλαμβανόμενων τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, αλλά και  ύπαρξη του αναγκαίου προσωπικού καθαριότητας με παράλληλη παροχή των αναγκαίων υλικών (μάσκες, υλικά απολύμανσης κ.λπ.)».

Σε ετοιμότητα ο Δήμος Καρπενησίου

Μοριακοί έλεγχοι σε εκπαιδευτικούς και προσωπικό των σχολικών μονάδων

Από τη μεριά του ο Δήμος Καρπενησίου μετά από τη σχετικά απόφαση για τη διά ζώσης διδασκαλία ολοκλήρωσε την προετοιμασία για την υποδοχή των μαθητών, φροντίζοντας για την αυστηρήκαθαριότητα και απολύμανση όλων των εκπαιδευτικώνχώρων, διανέμοντας μάσκες προστασίας από τον Covid-19 στους Διευθυντές των Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων που απέστειλε η κεντρική Κυβέρνηση. Με πρωτοβουλία του Δήμου και σε άμεση συνεργασία με τον ΕΟΔΥ διενεργήθηκαν μαζικά rapidtests και μοριακά σε όλους τους εργαζομένους των Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών πριν την έναρξη λειτουργίας των δομών, καθώς και όσων εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Επίσης το προσωπικό καθαριότητας όλων των εκπαιδευτικών δομών υποβλήθηκε σε δειγματοληπτικό έλεγχο για την αποφυγή της διασποράς του Covid – 19. Οι αρμόδιοι του Δήμου Καρπενησίου δήλωσαν «Ευχαριστούμε θερμά όλους για τη στενή συνεργασία, τους Διευθυντές των Σχολείων, τους Εκπαιδευτικούς, τη Σχολική Επιτροπή Εκπαίδευσης, την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και τον ΕΟΔΥ. Μέσα από την κοινή προσπάθεια καταφέραμε να ξαναχτυπήσει το κουδούνι στα σχολεία μας με ασφάλεια για όλους αλλά και με ελπίδα και αισιοδοξία για επαναφορά στην κανονικότητά μας.Ευχή μας να είναι η αρχή της ομαλής ένταξης στην κανονικότητα της ζωής μας!»

Ανοιχτά τα σχολεία Ειδικής Αγωγής

Ανοιχτές παρέμειναν οι δομές Ειδικής Αγωγής όσον αφορά την Ευρυτανία, τόσο του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Καρπενησίου, όσο και του ειδικού δημοτικού καθ’ όλη τη διάρκεια της καραντίνας. Σε επικοινωνία μας με τον Διευθυντή του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. κ. Δημήτρη Τσιγαρίδα μας δήλωσε τα εξής: «Ήταν θετικό ότι δεν έκλεισαν οι δομές Ειδικής Αγωγής, καθώς αν συνέβαινε αυτό θα διαταράσσονταν η καθημερινότητα των μαθητών. Η Ειδική Αγωγή δεν εκπληρώνει μόνο το δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση αλλά βοηθάει ένα ολόκληρο σύστημα που λέγεται οικογενειακή λειτουργία. Η λειτουργία των δομών και μάλιστα κατά τη διάρκεια της καραντίνας συνέβαλε και συμβάλλει στην αποσυμφόρηση δύσκολων καταστάσεων, καθώς δεν μπορεί ένα παιδί να αντιληφθεί τους λόγους του εγκλεισμού και πιθανόν να υπάρχουν και ξεσπάσματα. Η τηλεκπαίδευση θεωρώ ότι δε βοηθά τους μαθητές των δομών μας, καθώς δεν έχουμε τη δυνατότητα να παρέμβουμε, αλλά και να έχουμε να επιθυμητά αποτελέσματα. Εμείς από την πλευρά μας τηρούμε όλα τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, ενώ παράλληλα πραγματοποιούμε συχνή καθαριότητα και αερισμότων αιθουσών. Φιλοξενούμε λίγους μαθητές γεγονός που μας διευκολύνει, ώστε να τηρούνται και οι απαραίτητες αποστάσεις. Η συνεργασία μας με το Δήμο Καρπενησίου είναι πολύ καλή, έχοντας χορηγήσει στη δομή μας τον απαραίτητο υγειονομικό εξοπλισμό, ενώ παράλληλα έχουν πραγματοποιηθεί δύο φορές τεστ κορωνοϊού στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές μας».

Η δήλωση της Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ευρυτανίας

Η Διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ευρυτανίας κα. Ευαγγελία Ρόγκα ύστερα από επικοινωνία μας μαζί της, προέβη στις εξής δηλώσεις σχετικά με την επανέναρξη της δια ζώσης εκπαίδευσης: «Είναι θετικό το γεγονός ότι οι μαθητές γύρισαν στα θρανία τους. Οι μαθητές επέστρεψαν όλοι στα σχολεία τους. Εμείς ήμασταν καθ’όλα έτοιμοι πριν ακόμη μπουν τα παιδιά στα σχολεία. Αναμφισβήτητα το φυσικό περιβάλλον των παιδιών είναι το σχολείο, παρ’ ότι ήδη έχουμε πάρει τα εύσημα με την τηλεκπαίδευση. Οι εκπαιδευτικοί της περιφέρειας και των γύρω χωριών επέδειξαν σημαντικό έργο με την υλοποίηση προγραμμάτων κατά τη διάρκεια της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Σε περίπτωση κλεισίματος εκ νέου έχουμε στα χέρια μας ένα ισχυρό εργαλείο την τηλεκπαίδευση. Τα παιδιά εξοικειώθηκαν με την τεχνολογία, παρά τα εμπόδια που αντιμετώπισαν οι πρώτες τάξεις του δημοτικού.Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, αν και είναι νωρίς να μιλάμε ακόμη γι’ αυτό, χρειάζονται προγραμματισμό».