Είναι καλύτερα να πάρει κανείς το καράβι ραφήνα μύκονος στο μέσον του καλοκαιριού. Η καλύτερη περίοδος για ταξίδια είναι η περίοδος αιχμής, δηλαδή το καλοκαίρι. Το να ταξιδεύει κανείς μόνος είναι βαρετό. Όλες οι προαναφερθείσες δηλώσεις δεν είναι τίποτα άλλο παρά μύθοι στον κλάδο του ταξιδιού.

Ας το παραδεχτούμε, ως Έλληνες, είμαστε λάτριες των μύθων. Μπορεί να έχουν διαδικτικό χαρακτήρα. Μπορούμε μέσα από αυτούς με νύξεις να περάσουμε κάτι, που δε θα λέγαμε ευθέως. Όσο διασκεδαστικό χαρακτήρα κι αν έχουν ορισμένες φορές, άλλο τόσο παραπλανητικοί μπορεί να είναι. Γι’ αυτό ακολούθως θα δούμε ορισμένους από τους πιο διαδεδομένους ταξιδιωτικούς μύθους, που ήρθε η ώρα να καταρριφθούν.

  1. Η περίοδος υψηλής κινητικότητας είναι καλύτερη για διακοπές

Κάθε εποχή είναι κατάλληλη για να ταξιδέψει κανείς. Σίγουρα κάποιοι προορισμοί αναδεικνύονται σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, όπου λαμβάνουν χώρα ετήσιες εκδηλώσεις. Έχετε παρόλα αυτά υπόψη, ότι τις ίδιες ακριβώς ημερομηνίες κοιτάζουν πολλοί ακόμη ταξιδιώτες ανά τον κόσμο. Έτσι η αυξημένη ζήτηση για τα ίδια χρονικά διαστήματα έχει σαν αποτέλεσμα ψηλότερες τιμές και απίστευτο συνωστισμό. Και οι δύο παράμετροι λειτουργούν αποτρεπτικά στο να ευχαριστηθείτε έναν προορισμό.

Κάντε τη διαφορά, ταξιδέψτε… ήσυχα

Γεγονός είναι, ότι συγκεκριμένες εκδηλώσεις, που αξίζει να δείτε πέφτουν σε ορισμένες ημερομηνίες. Ωστόσο υπάρχουν εξίσου ή και περισσότερο ενδιαφέροντα πράγματα να δούμε σε ένα μέρος, και στις περιόδους που δεν έχει κοσμοσυρροή. Κλασικό παράδειγμα η Τήνος. Μπορείτε να πάρετε το καράβι ραφήνα τήνος τον δεκαπενταύγουστο, που επικρατεί το αδιαχώρητο λόγω του προσκυνήματος της εικόνας της Παναγίας.

Μπορείτε όμως να την επισκεφθείτε και τον Σεπτέμβρη και να εξερευνήσετε με την ησυχία σας όλες τις ομορφιές του νησιού: Πανέμορφα τοπία, εντυπωσιακές παραλίες, μοναδικά μονοπάτια και γαστρονομικά και πεζοπορίας. Επίσης μπορεί να εξερευνήσει την καλλιτεχνική πλευρά του νησιού με τα γραφικά χωριά και το περίτεχνα λαξευμένο μάρμαρο, που τα στολίζει. Αναζητήστε τις ημερομηνίες, όπου εκτυλίσσεται κάποια ιδιαίτερη εκδήλωση στον αγαπημένο σας προορισμό. Βρείτε πότε θεωρείται high season για τον εν λόγω προορισμό και πότε όχι. Εντοπίστε σε κάθε περίπτωση εκδηλώσεις, γιορτές και ενδιαφέροντα events. Θυμηθείτε: Η τέλεια εποχή για ένα ταξίδι είναι αυτή, που εξυπηρετεί εσάς και την παρέα σας!

  1. Ο σχεδιασμός ενός μεγαλεπίβολου ταξιδιού μπορεί να είναι κουραστικός

Τα μοναδικά, υπερπόντια ταξίδια σε κάτι παντελώς διαφορετικό απ’ ότι έχετε ζήσει ως τώρα, εκείνα που είναι εμπειρία ζωής, δε χρειάζεται να σας αγχώνουν. Μόνο ενθουσιασμός πρέπει να σας διακατέχει από τη στιγμή, που το σχεδιάζετε, κατά τη στιγμή που το ζείτε ως και τη στιγμή της επιστροφής, που γυρνάτε για πάντα αλλαγμένος.

Στο σημείο αυτό να πούμε, ότι μερικές φορές είναι το ταξίδι και όχι ο προορισμός, που μας ενθουσιάζει. Εν προκειμένω ο σχεδιασμός και η οργάνωση του ταξιδιού προσφέρει μια μοναδική συγκίνηση. Για παράδειγμα το ταξίδι ραφήνα άνδρος μπορεί να είναι σύντομο. Η ηρεμία όμως που θα βιώσει κανείς στο νησί, η γνωριμία με τον πολιτισμό μέσω μιας από τις πάμπολλες καλλιτεχνικές εκθέσεις, που φιλοξενούνται, το καταπράσινο τοπίο, είναι όσα χρειάζονται για να βιώσει κανείς τη μεταμορφωτική εμπειρία ενός ταξιδιού.

  1. Τα πολυτελή ταξίδια δεν έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα

Κι αν δυσκολεύεστε να βγάλετε νόημα από αυτό, που μόλις διαβάσατε να σας ενημερώσουμε για έναν νέο τρόπο ταξιδιών, που αποκτά όλο και περισσότερους φίλους. Λέγεται responsible travel. Σε αυτά τα ταξίδια ο ταξιδιώτης κάνει μεν τις διακοπές του περνώντας όμορφα, ενώ ταυτόχρονα συνεισφέρει στην κοινότητα ή το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, που επισκέπτεται. Και πάμε στο διά ταύτα. Θεωρητικά τα πολυτελή ταξίδια δεν είναι και ανταποδοτικού χαρακτήρα. Εξαρτάται όμως το τι θεωρεί κανείς πολυτέλεια. Πολυτέλεια δεν είναι μόνο τα πεντάστερα ξενοδοχεία, οι ακριβοί πολυέλαιοι και τα πορσελάνινα σερβίτσια.

Πολυτέλεια για τις σύγχρονες τσιμεντένιες μεγαλουπόλεις είναι η επαφή με τη φύση. Κι αν κάτι διαθέτει σε πλούτο η χώρα μας, αυτό είναι τα απείρου κάλλους φυσικά τοπία. Από τα γραφικά ορεινά τοπία της Πίνδου μέχρι και την κλασική Κυκλαδίτικη ομορφιά, που αντικρίζει κανείς ακολουθώντας το δρομολόγιο ραφήνα πάρος, παντού μπορεί να βρει κανείς μαγευτικά τοπία. Καταφύγια της άγριας ζωής, εθιστικές γαστριμαργικές λιχουδιές σερβιρισμένες σε ειδυλλιακά τοπία, βιώματα εκπαιδευτικά και διαφωτιστικά που φέρνουν κοντά τους ανθρώπους, αυθεντικές εμπειρίες σε έναν ξεχωριστό πολιτισμό, όλα αποτελούν πτυχές του ίδιου φάσματος. Όλα καθιστούν το ταξίδι μια πραγματικά μεταμορφωτική εμπειρία.

  1. Τα μοναχικά ταξίδια είναι βαρετά

 Ειδικά αυτός ο τελευταίος μύθος προέρχεται από ανθρώπους, που διστάζουν να τολμήσουν. Το μοναχικό ταξίδι είναι απελευθερωτικό. Είναι μια πρόκληση για να αποσυνδεθεί κανείς από την πίεση της καθημερινότητας και να επανασυνδεθεί, όχι μόνο με τη φύση, αλλά με τον εαυτό του. Προσφέρει ευελιξία, ελευθερία, μοναξιά και αυθορμητισμό, μα πάνω απ’ όλα ιδιωτικότητα. Μάλιστα τα μικρά γκρουπ είναι ο ιδανικός τρόπος να συνδυάσει κανείς τη μοναχικότητα με τη συντροφικότητα σε ένα ταξίδι. Ο ταξιδιώτης χαίρει της ιδιωτικότητας του προσωπικού χώρου αφενός. Αφετέρου απολαμβάνει την ασφάλεια της εξερεύνησης ενός άγνωστου τόπου συντροφιά με άλλους, που συμμερίζονται την ίδια νοοτροπία.

Υπό αυτό το πρίσμα ένα ταξίδι στο κατάμεστο πλοίο, που ακολουθεί το δρομολόγιο santorini naxos, κάθε άλλο παρά μονότονο θα μπορούσε να είναι. Άλλωστε ο άνθρωπος που έχει εντρυφήσει στο πραγματικό νόημα των ταξιδιών, ξέρει να προσαρμόζεται και να απολαμβάνει κάθε περίσταση, ακόμη κι αν τα πράγματα μερικές φορές δεν είναι τόσο τέλεια όσο θα περίμενε.