Πάνω από 250 αυτοδιοικητικοί, πολιτικοί & πολίτες στο Συνεδριακό

Με προεκλογικό ‘αέρα’ Υπουργοί, Βουλευτές και δήμαρχοι της Στερεάς

Προβληματισμός για ενεργειακό κόστος και υποστελέχωση

Μεγάλη ήταν η προσέλευση των Αυτοδιοικητικών στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε στις 11 και 12 Νοεμβρίου, για πρώτη φορά, στο Καρπενήσι, έπειτα από δυο χρόνια απουσίας λόγω κορωνοϊού. Τις εργασίες του Συνεδρίου παρακολούθησαν περισσότεροι από 250 αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι φορέων και πολίτες. Βασικό θέμα στην ατζέντα των συζητήσεων ήταν το ενεργειακό κόστος και οι φόβοι των δημάρχων για εκτροχιασμό των προϋπολογισμών των Δήμων σε περίπτωση που δεν υπάρξει έκτακτη χρηματοδότηση.Παρόντες στο συνέδριο ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, διαβεβαίωσαν τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης ότι τις επόμενες ημέρες έρχεται έκτακτη χρηματοδότηση για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους.

Η 1η μέρα του συνεδρίου

Αναλυτικότερα, την 1η ημέρα του Συνεδρίου ημέρα Παρασκευή, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας και Δήμαρχος Καρπενησίου, κ. Νίκος Σουλιώτης χαρακτήρισε ως  μια δύσκολη αυτοδιοικητική περίοδο την τρέχουσα τετραετία, ενώ τόνισε ότι από την πανδημία του κορωνοϊού περάσαμε πλέον στην ενεργειακή κρίση που δυσκολεύει την καθημερινότητα των πολιτών και τα κέντρα αποφάσεων πρέπει να τα αντιμετωπίσουν άμεσα. Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη του κεντρικού κράτους να προχωρήσει σε στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους, ώστε να μην υπάρξει εκτροχιασμός του προϋπολογισμού των Δήμων. Ο κ. Σουλιώτης έβαλε τα ζητήματα των διεκδικήσεων και των προτεραιοτήτων των Δήμων:

 • διαχωρισμός αρμοδιοτήτων μεταξύ Κεντρικού Κράτους, Περιφερειών και Δήμων για μια σύγχρονη διακυβέρνηση χωρίς επικαλύψεις και γραφειοκρατία,
 • ανάγκη προσλήψεων στους Δήμους, νέων ανθρώπων με υψηλή εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες,
 • ολοκλήρωση διαδικασιών για την πρόσληψη όλων των εργαζομένων του «Βοήθεια στο Σπίτι»,
 • ανάγκη αλλαγής τρόπου κατανομής χρηματοδοτήσεων – συνυπολογισμός κριτηρίων όπως η έκταση, η διασπορά πληθυσμού, η ορεινότητα, η νησιωτικότητα, κ.α.,
 • ενεργειακό και ανάγκη αλλαγής του τρόπου χρέωσης των Δήμων – πρόταση η χρηματοδότηση να γίνεται στην πηγή προκειμένου η τιμή χρέωσης να συμπίπτει με την τιμή του Ιουνίου του 2021,
 • ανάγκη μετάβασης στην ενεργειακή αυτονομία των Δήμων με τη στήριξη της ίδρυσης ενεργειακών κοινοτήτων, με δημόσια χρηματοδότηση και εξασφάλιση κατά προτεραιότητα ηλεκτρικού χώρου στα δίκτυα του ΔΕΔΔΗΕ,
 • διαχείριση απορριμμάτων και άμεση ανάγκη υλοποίησης των έργων για την ολοκληρωμένη διαχείριση με δημόσια χρηματοδότηση,
 • στήριξη ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, με θέσπιση ειδικών φορολογικών κινήτρων για πολίτες (πχ χαμηλό ΦΠΑ στα προϊόντα) και επιχειρήσεις (χαμηλός φόρος της τάξης του 10%) και εφαρμογή προγραμμάτων επιδότησης εργασίας για νέους έως 30 ετών για να μπορούν να επιστρέφουν και να παίρνουν τα πρώτα τους μεροκάματα στον τόπο τους,
 • προμήθεια εξοπλισμού και μέσων πολιτικής προστασίας,
 • καταστατική θέση αιρετών,
 • αναδιάρθρωση ειδικού χωροταξικού για ΑΠΕ, και πολλά άλλα.

Η βραδιά της πρώτης μέρας έκλεισε με γεύμα σε τοπική ταβέρνα της πόλης, όπου οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να γευτούν παραδοσιακά φαγητά της Ευρυτανίας.

Η 2η μέρα του Συνεδρίου

Tη 2η ημέρα του Συνεδρίου, ημέρα Σάββατο, παρουσιάστηκαν οι εισηγήσεις των 16 θεματικών επιτροπών της Π.Ε.Δ., ενώ τοποθετήθηκαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, κ. Στέλιος Πέτσας, ο Δήμαρχος Αθηναίων και μέλος του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε., κ. Κώστας Μπακογιάννης, όλοι οι παριστάμενοι Δήμαρχοι της Στερεάς Ελλάδας και συμμετέχοντες σύνεδροι. Ο κ. Πέτσας καθόρισε τους τρεις άξονες δράσεων για την τοπική αυτοδιοίκηση και ανακοίνωσε έκτακτη χρηματοδότηση 50 εκ. € για τους δήμους και αύξηση των ΚΑΠ κατά 120 εκ. € για το 2023, για την αναβαθμισμένη λειτουργία τους. Μέσα από τη σύνθεση των θέσεων των Θεματικών Επιτροπών και του συνόλου των παρεμβάσεων καθορίστηκε το πλέγμα των προτάσεων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας για μια σύγχρονη και αποτελεσματική αυτοδιοίκηση, για μια ισχυρή Στερεά Ελλάδα, που θα παρουσιαστούν στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ στις 21-23 Νοεμβρίου, στον Βόλο.Επίσης, η Γενική Συνέλευση αποφάσισε την έκδοση ψηφίσματος ΚΑΤΑ οποιοσδήποτε νέας τοποθέτησης αιολικού πάρκου στην Εύβοια, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη Περιφερειακή Ενότητα έχει ήδη σηκώσει πολύ μεγαλύτερο βάρος από αυτό που της αναλογεί, ενώ η ανταπόδοση στις τοπικές κοινωνίες είναι πενιχρή.Όλοι δήλωσαν απόλυτα ικανοποιημένοι από τις εργασίες και τα αποτελέσματα του συνεδρίου, συγχαίροντας τον Πρόεδρο, Νίκο Σουλιώτη και τους συντελεστές της άψογης διοργάνωσης του μεγαλύτερου αυτοδιοικητικού Συνεδρίου στη Στερεά  Ελλάδα. Οι σύνεδροι εντυπωσιασμένοι από τη μαγευτική φύση και τους φιλόξενους κατοίκους της Ευρυτανίας δεσμεύτηκαν για νέα επίσκεψη στην περιοχή, στο άμεσο μέλλον.

Με προεκλογικό ‘αέρα’

Το γεγονός ότι το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους υπουργοί, βουλευτές, περιφερειάρχες και λοιποί αυτοδιοικητικοί από ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα και από διάφορα κόμματα, έδωσε στο διήμερο έναν προεκλογικό αέρα, μιας και βρισκόμαστε σε χρονιά εκλογών, βουλευτικών και αυτοδιοικητικών. Το Συνέδριο παρακολούθησαν ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Θοδωρής Λιβάνιος, η Υφυπουργός Τουρισμού κα. Σοφία Ζαχαράκη, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο Περιφερειάρχης κ. Φάνης Σπανός και ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Άρης Τασιός, Βουλευτές: Ευρυτανίας, κ. Κώστας Κοντογεώργος (Ν.Δ.), Φθιώτιδας, κ. Γιώργος Κοτρωνιάς (Ν.Δ.) και κ. Θέμης Χειμάρας (Ν.Δ.), Βοιωτίας, κα. Γιώτα Πούλου (ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ.), Ευβοίας, κ. Γιώργος Μαρίνος (Κ.Κ.Ε.),κ. Θανάσης Ζεμπίλης (Ν.Δ.), Δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι καθώς και εκπρόσωποι των περιφερειακών και τοπικών αρχών και φορέων.

Στους χαιρετισμούς τους, οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, των Κομμάτων, της Περιφέρειας και Φορέων της Στερεάς Ελλάδας αναφέρθηκαν στον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης και στα πολλά και δύσκολα που έχει καταφέρει κατά την δύσκολη αυτοδιοικητική περίοδο, όπου Covid19 και ενεργειακή κρίση διαμόρφωσαν μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Αναφέρθηκαν επίσης σε δικές τους πρωτοβουλίες ή παρεμβάσεις.Χαιρετισμό απέστειλαν επίσης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και βουλευτής (Ν.Δ.) Φθιώτιδας, κ. Γιάννης Οικονόμου, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και βουλευτής (Ν.Δ.) Ευβοίας, κ. Σίμος Κεδίκογλου και ο βουλευτής Βοιωτίας κ. Γιώργος Μουλκιώτης (ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ.).

Τι δήλωσαν οι Υπουργοί και αυτοδιοικητικοί

Από την πρώτη κιόλας μέρα του Συνεδρίου οι καλεσμένοι Υπουργοί τοποθετήθηκαν και υποσχέθηκαν επιχορηγήσεις για την ελάφρυνση του προϋπολογισμού των δήμων από το δύσκολο ενεργειακά χειμώνα που είναι προ των πυλών. Χαρακτηριστικά, είπαν από το βήμα του Συνεδρίου:

Δήλωση Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα

“Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει και επιτυγχάνει παρά τις κρίσεις να ενισχύει κάθε χρόνο τους πόρους, να ενισχύει κάθε χρόνο τους ΚΑΠ. Οι ΚΑΠ το 2021 ήταν 2,55 δισεκατομμύρια ευρώ, το 2022 είναι 2,66 δισεκατομμύρια ευρώ και το 2023 στον προϋπολογισμό θα υπάρχει ένα ποσό αυξημένο, κατά επιπλέον 128 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε και που ήδη κάναμε είναι να έχουμε προσθέσει 90 εκατομμύρια ευρώ, για βοήθεια για το ενεργειακό κόστος. Μάλιστα μέχρι το τέλος της χρονιάς θα προσθέσουμε ακόμη 50 εκατομμύρια ευρώ βοήθεια για τους Δήμους της χώρας”.

Δήλωση Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θεόδωρου Λιβάνιου

“Υπάρχουν προβλήματα τα οποία έχουν συσσωρευτεί δεκαετίες. Οι ορεινές περιοχές έχουν πρόβλημα στην ταχύτητα του ίντερνετ. Έχουν εξαγγείλει σημαντικό πρόγραμμα για τις οπτικές ίνες και είναι πολύ σημαντικό ότι το κράτος επιχορηγεί την εγκατάσταση οπτικών ινών εκεί που δεν υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον. Σε 2-3 χρόνια σχεδόν σε όλη την Ελλάδα θα υπάρχουν 400 χιλιάδες συνδέσεις εκεί που δεν υπήρχαν όπως στη Βίνιανη και εκεί το κράτος λέει ότι θα τις επιχορηγήσω εγώ για να υπάρχει δυνατότητα. Ένα άλλο πρόβλημα που αναδείχτηκε χάρη στον πρόεδρο της ΠΕΔ αφορά την τηλεοπτική κάλυψη. Αυτό το θέμα ολοκληρώνεται προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι Δήμοι της τάξης των 36 εκατομμυρίων ευρώ πανελλαδικά, όπου το 1/6 αφορά τη Στερεά Ελλάδα. “

Δήλωση Υφυπουργού Τουρισμού Σοφίας Ζαχαράκη

Αναφορικά με τον τουρισμό και συγκεκριμένα τον χειμερινό τουρισμό η κα. Σοφία Ζαχαράκη ανέφερε “Για μας ο τουρισμός δεν είναι μόνο ήλιος και θάλασσα. Για μας είναι το ηπειρωτικό. Είναι υποχρέωσή μας να μιλάμε για μια Ελλάδα η οποία θα μπορούσε να υποδέχεται ταξιδιώτες και ταξιδιώτισσες όλο το χρόνο. Φέτος θα επαναλάβουμε την καμπάνια για τον χειμερινό τουρισμό και να τους πούμε ότι εδώ έχουμε βουνά, χιονοδρομικό και λίμνες”.

Η δήλωση αναπλ. Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα

«Τα τελευταία χρόνια περάσαμε από πολλαπλές κρίσεις. Η Αυτοδιοίκηση όμως τα κατάφερε. Διατήρησε υψηλά ποσοστά εισπραξιμότητας από ιδίους πόρους της και γιατί η Κυβέρνηση ήρθε να συνδράμει σε έκτακτες χρηματοδοτήσεις, ώστε να μπορέσει η Αυτοδιοίκηση να σταθεί στα πόδια της. Ξέρουμε ότι η ενεργειακή κρίση συνεχίζεται γι’ αυτό τις επόμενες ημέρες θα μεταφέρουμε άλλα 50 εκατομμύρια ευρώ στους Δήμους σύμφωνα με τη συμφωνία που κάναμε με το υπουργείο Οικονομικών».

Τι δήλωσαν Μπακογιάννης, Σπανός, Τασιός, Καρδαμπίκης

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης από το βήμα είπε:

«Παρά τις δυσκολίες και τις κρίσεις που έχουμε περάσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται πάντα στέκεται όρθια και με το κεφάλι ψηλά παρ’ ότι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Καμία άλλη Αυτοδιοίκηση σε όλη την Ευρώπη δεν αντιμετωπίζει τέτοιες δυσκολίες και τόσο μεγάλες προκλήσεις. Όπως και καμία άλλη Αυτοδιοίκηση στην Ευρώπη δεν τα καταφέρνει τόσο καλά. Μην έχουμε αυταπάτες. Η Αυτοδιοίκηση έχει βγει πληγωμένη από την προηγούμενη δεκαετία. Λειτουργούμε με πενιχρά μέσα, υποστελεχωμένοι και ταυτόχρονα πρέπει να κλείσουμε πληγές πολλών ετών».

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός

“Αυτός ο ιστορικός τόπος έχει γνωρίσει το τελευταίο διάστημα τις περισσότερες προκλήσεις. Να θυμίσουμε ότι μαζί δουλεύοντας γιορτάσαμε  τις μεγάλες μας νίκες από την έγκριση του νέου ΕΣΠΑ σε υπερδιπλάσιο ποσό από το προηγούμενο. Έπρεπε και πρέπει να χειριστούμε πολλές προκλήσεις. Ευθύνη όλων μας είναι όλο αυτό που βιώνουμε να το κάνουμε πιο διαχειρίσιμο”.

Ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ευρυτανίας Αριστείδης Τασιός

«Η χώρα μας έχει σχέδιο, έχει πόρους και το ΕΣΠΑ είναι μια πρόκληση, όπως και το Ταμείο Ανάκαμψης. Η Στερεά Ελλάδα είναι μπροστάρης σε αυτό το θέμα. Η περιοχή μας, η Ευρυτανία αξίζει να βρει το βηματισμό της στον οικονομικό χάρτη της χώρας. Ζούμε σε μια ευλογημένη περιοχή και καλό είναι να γίνει σε όλους μας αντιληπτό».

Ο Δήμαρχος Αγράφων Αλέξης Καρδαμπίκης

Πολλά ήταν τα θέματα που έθεσε στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Αγράφων. Μεταξύ άλλων είπε:

«Τον τελευταίο καιρό έχουμε διαχειριστεί πολλές διασώσεις και άλλα πράγματα στην περιοχή των Αγράφων. Μιλώντας με τα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της ΕΜΑΚ και με άλλους φίλους πιστεύουμε ότι είναι ένας κατάλληλος τρόπος να γίνει ένα κέντρο μόνιμης εκπαίδευσης αυτών των ανθρώπων. Αυτό θα μπορούσε να γίνει και στο Καρπενήσι, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Από τη στιγμή που έχουμε ποτάμια, 3 φαράγγια και το Χιονοδρομικό πιστεύουμε ότι είναι το κατάλληλο μέρος για να εκπαιδεύονται. Γιατί μέσα από την εκπαίδευση θα μπορούν να αποδώσουν. Αυτό μπορεί να γίνει και σε τακτά χρονικά διαστήματα, οι υπηρεσίες τους θα μπορούν να έρχονται για 15-20 μέρες και να παίρνουν μια πιστοποίηση για αυτά τα πράγματα. Και γιατί όχι να έρχονται και από το εξωτερικό και αν γίνει σωστή δουλειά όλα μπορούν να γίνουν».