Ευγνωμοσύνη για τη νέα χρονιά!

20559

Πάντα υπάρχει κάτι για το οποίο μπορούμε να αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη

Η νέα χρονιά ήρθε και το στοίχημα είναι ένα. Να γίνουμε καλύτεροι, να ζήσουμε καλύτερα, να εξελιχθούμε. Ένας από τους τρόπους επίτευξης κάτι τέτοιου που όλες οι σχολές ψυχολογίας, αυτοβελτίωσης ή εναλλακτικών θεραπειών ακόμη και θρησκείες, προτείνουν είναι η ευγνωμοσύνη.
Όσο και να ακούγεται περίεργο μελέτες έχουν αποδείξει ότι όταν κάποιος νιώθει ευγνωμοσύνη, έχει καλύτερη σωματική υγεία από κάποιον άλλον που γκρινιάζει συνεχώς, καλύτερη ψυχική υγεία αλλά και γρηγορότερη αποθεραπεία σε περίπτωση ασθένειας.
Κάνοντας πρακτική λοιπόν πάνω στην ευγνωμοσύνη όλο τον Δεκέμβριο, έπεσα πάνω σε ένα σχετικό άρθρο στο ThriveGlobal.gr, όπου ο συγγραφέας Κρις Γουίνφιλντ μοιράζεται μαζί μας τα μυστικά της ευγνωμοσύνης και υποστηρίζει ότι υπάρχει πάντα κάτι για το οποίο πρέπει να αισθανόμαστε ευγνώμονες.
Chris Winfield
“Γιατί έπρεπε να συμβεί αυτό σε εμένα”; Αυτές οι λέξεις έβγαιναν καθημερινά από το στόμα μου. Δεν είχε σημασία αν αυτό που μου συνέβαινε ήταν κάτι μικρό ή κάτι μεγάλο. Πάντα λυπόμουνα τον εαυτό μου. Πάντα ήθελα κάτι περισσότερο και δεν μπορούσα να είμαι χαρούμενος.
Όλα αυτά άρχισαν να αλλάζουν όταν άρχισα να καλλιεργώ ένα πολύ δυνατό συναίσθημα που έμενε αδρανές για πολλά χρόνια. Την ευγνωμοσύνη. Ακολουθούν τα σημαντικότερα πράγματα που έμαθα για την ευγνωμοσύνη:
1.Η αρχή δεν είναι εύκολη
Το να φτιάχνω λίστες ευγνωμοσύνης ξεκίνησε σαν μία πρόκληση από τον μέντορά μου. Μου είπε να του στείλω 3 πράγματα για τα οποία νιώθω καθημερινά ευγνωμοσύνη. Ακούγεται πολύ εύκολο, ωστόσο δεν ήταν καθόλου, γιατί όταν έχεις περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής σου χωρίς την ευγνωμοσύνη, δεν είναι εύκολο να το αλλάξεις.
2.Πάντα υπάρχει κάτι για το οποίο είσαι ευγνώμων
Ότι και αν συνέβαινε στη ζωή μου, αν είχα προβλήματα στην δουλειά, αν ήμουνα άρρωστος, αν κάποιος με νευρίαζε στον δρόμο, πάντα υπήρχε κάτι για το οποίο να είμαι ευγνώμων: η υγεία μου, το χαμόγελο της κόρης μου, το ότι είχα τη δυνατότητα να πίνω καθαρό νερό και πολλά άλλα. Άρχισα να παρατηρώ ότι…
3.Η ευγνωμοσύνη ήταν παντού γύρω μου
Αν περιβάλλεσαι από άτομα που είναι ευγνώμονα, θα είναι πολύ πιο εύκολο να καλλιεργήσεις τη δική σου ευγνωμοσύνη. Όταν καλλιέργησα τη δική μου, παρατήρησα ότι όλο και περισσότερα άτομα έκαναν το ίδιο. Μιλώντας για την ευγνωμοσύνη άρχισα να συνειδητοποιώ ότι…
4.Η ευγνωμοσύνη αυξάνεται όσο περισσότερο την εκφράζεις
Ξεκίνησα τη λίστα ευγνωμοσύνης μου από τα πολύ βασικά και προσπάθησα πολύ να βρω πράγματα για τα οποία ήμουνα ευγνώμων, ειδικά τις πιο δύσκολες ημέρες. Αλλά με τον καιρό συνειδητοποίησα ότι ήταν πολύ πιο εύκολο.
5.Η ευγνωμοσύνη προκαλεί ριζική αλλαγή
Γράφοντας μία λίστα ευγνωμοσύνης και όντας ευγνώμων, ξεκίνησα σιγά σιγά να αλλάζω τον τρόπο σκέψης μου. Συνειδητοποίησα ότι μπορώ να είμαι ευγνώμων για τα πάντα, ακόμα και για τα άσχημα. Αν κάποιος ήταν αγενής μαζί μου, ήμουνα ευγνώμων που μου έδειχνε ποιος δεν θέλω να γίνω. Αυτό με έκανε να καταλάβω ότι…
6.Όσο περισσότερη ευγνωμοσύνη νιώθεις, προετοιμάζεις τον εαυτό σου για ακόμα περισσότερη
“Όταν είσαι ευγνώμων, ο φόβος εξαφανίζεται και νιώθεις γεμάτος”— Anthony Robbins Σκέψου λίγο: αν δεν είσαι ευγνώμων με όσα ήδη έχεις, γιατί να αποκτήσεις περισσότερα;
Η ευγνωμοσύνη σε κάνει να παραμερίσεις τον εγωισμό σου και σε βοηθάει να βρεις πραγματικά τον εαυτό σου. Δεν μπορείς την ίδια στιγμή να νιώθεις εγωισμό και ευγνωμοσύνη.
7.Μπορεί να αυξήσει και να διατηρήσει ένα θετικό συναίσθημα
Η ευγνωμοσύνη, όχι μόνο σε βοηθάει να γίνεις περισσότερο χαρούμενος, αλλά….
8.Μπορεί να σε βοηθήσει να σταματήσεις τις αρνητικές σκέψεις
Δεν μπορούμε απλά να πούμε στον εαυτό μας μην σκέφτεσαι αρνητικά τώρα. Γιατί μάντεψε τι κάνει το μυαλό μας. Αρχίζει να σκέφτεται αρνητικά! Όπως επισημαίνει ο ψυχοθεραπευτής Carl Jung “αυτό στο οποίο αντιστέκεσαι επιμένει”.
Η ευγνωμοσύνη μπορεί να αντικαταστήσει αυτές τις αρνητικές σκέψεις με κάποιες θετικές και αυτό σε κάνει να καταλάβεις ότι…
9.Καλλιεργείς την πεποίθηση ότι ο κόσμος είναι καλός
Κάποιος μου είπε κάποτε ότι έχουμε μία επιλογή κάθε ημέρα: να πιστέψουμε ότι ο κόσμος είναι καλός και να πιστέψουμε ότι είναι κακός.
Πιστεύω το πρώτο, συνεπώς θα ελκύω περισσότερο καλό στην ζωή μου. Πρέπει να είμαι ευγνώμων σήμερα; Αν μπορώ να απαντήσω με ένα “ναι”, ανεξάρτητα με το τι μου συμβαίνει, θα μπορέσω να βρω ακόμα περισσότερα για τα οποία είμαι ευγνώμων. Θα έχω ακόμα περισσότερο καλό στην ζωή μου. Και θα βλέπω μόνο το καλό στον κόσμο.