Ευρυτάνας εβδομάδας

14481

Όνομα: Δημήτρης Λάππας , Θανάσης Ντρίβας

Ιδιότητα: Μαθητές

Ετών: 16

Τόπος Κατοικίας: Καρπενήσι

Η στήλη αυτής της εβδομάδας ανήκει σε δύο έφηβους που απέδειξαν έμπρακτα ότι η νέα γενιά, που πολλές φορές κατηγορείται για αδιαφορία και έλλειψη αρχών, και κοινωνική ευαισθησία έχει και αρχές και κυρίως πολιτική θέση. Γιατί η παράδοση ενός πορτοφολιού που περιέχει μεγάλο χρηματικό ποσό, με τετραψήφιο αριθμό και αντίστοιχου μεγέθους που θα μπορούσε να ζήσει κάποιος την οικογένεια του και πάνω από μισό χρόνο, με βεβαιότητα είναι μια πολιτική πράξη. Το να υπάρχουν και να μεγαλώνουν ενεργοί εκκολαπτόμενοι πολίτες, σίγουρα ξεκινά όχι από τι ψηφίζει κανείς στην κάλπη και αν αρχίζει να ψηφίζει στα 17, αλλά απ΄ την αντίληψη που έχει για τον συμπολίτη του, τον συνάνθρωπό του και την ενεργή στάση που κρατά. Ο Δημήτρης Λάππας βρέθηκε μαζί με τον φίλο και συμμαθητή του Θανάση Ντρίβα, την σωστή στιγμή, στο σωστό σημείο και πήρε την σωστή απόφαση. Τυχερός ο ιδιοκτήτης και γνωστός επιχειρηματίας της πόλης του Καρπενησίου που πληροφορήθηκε την επομένη από τους άντρες του Τμήματος Ασφαλείας Καρπενησίου, ότι το πορτοφόλι του και τα χρήματα που νόμιζε ότι είχε χάσει, είχαν βρεθεί και παραδοθεί. Η χαρά του κατόχου ήταν διπλή μιας και το ποσό προορίζονταν για την κάλυψη δανείου, όπως θα πει κατά την παραλαβή του στους αστυνομικούς. 

Ο Δημήτρης και Θανάσης επέστρεφαν στα σπίτια τους λίγο μετά τις 10μ.μ. και είδαν το πορτοφόλι και πολύ άμεσα αποφάσισαν την παράδοσή του στην Αστυνομία χωρίς δεύτερη σκέψη.

‘‘Στην αρχή νομίζαμε ότι κάποιος μας έκανε κάποια πλάκα. Έπιασα το πορτοφόλι και είδαμε ότι μέσα είχε κάποια χρήματα. Πήρα το πορτοφόλι και το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν να ειδοποιήσω τον μπαμπά μου και να πάμε στην Ασφάλεια για να το παραδώσουμε’’,  θα μας απαντήσει ο Δημήτρης στην ερώτηση ποια ήταν η πρώτη σκέψη όταν βρέθηκε το πορτοφόλι. Και συνεχίζει: ‘‘ Έτσι και έγινε, πήραμε το πορτοφόλι, πήγαμε στην ασφάλεια εγώ και ο μπαμπάς μου και εκεί έγινε η καταμέτρηση. Τα χρήματα που ήταν μέσα ήταν πολλά. Ο Αξιωματικός Υπηρεσίας με συγχάρηκε κι εγώ του διηγήθηκα την ιστορία πως το βρήκαμε. Μου είπε ότι η πράξη μου αξίζει έπαινο και ότι πρέπει να συνεχίσω έτσι. Την επόμενη μέρα θα ενημέρωναν και τον κάτοχο διότι υπήρχε και η ταυτότητα μέσα στο πορτοφόλι.  Η απόφαση να το πάμε στην αστυνομία ήταν μονόδρομος και δεν υπήρξε δεύτερη σκέψη’’.

Την επόμενη το Τμήμα Ασφαλείας ενημέρωσε τον κάτοχο του πορτοφολιού ότι βρέθηκε το πορτοφόλι με όλο το χρηματικό ποσό που είχε χάσει και με έκπληξη ο  κάτοχος δεν μπορούσε φυσικά να πιστέψει πόσο τυχερός είχα σταθεί. ‘‘Μου ζήτησε να κλείσουμε ένα ραντεβού να με βρει να με ευχαριστήσει. Μου είπε να συνεχίσω να είμαι τίμιος σ΄ όλη μου τη ζωή. Μου είπε ότι ενημερώθηκε από την ασφάλεια ότι βρέθηκε το ποσό, ο ίδιος δεν περίμενε ότι θα βρεθεί το πορτοφόλι σε καμία περίπτωση’’, θα πει ο Δημήτρης για την συνάντηση που είχε με τον τυχερό κάτοχο του πορτοφολιού. ‘‘Από την στιγμή που το πορτοφόλι δεν ανήκει σε εμάς ταυτόχρονα και  οι δύο σκεφτήκαμε ότι πρέπει να παραδοθεί στην αστυνομία και μετά στο κάτοχο του. Και όταν αυτό συνέβη αισθάνθηκα ανακούφιση και χαρά επειδή ήξερα ότι κάνω το σωστό. Δεν είχα δεύτερη σκέψη εφόσον δεν μου ανήκαν τα χρήματα’’.

‘Θα θέλατε με την πράξη σας να δώσετε κάποιο μήνυμα σε συνομήλικους και μεγαλύτερους σας;’, ρωτήσαμε τον Δημήτρη για να απαντήσει με κάθετο και ευθύ τρόπο: ‘‘ Θα θέλαμε να παρακινήσουμε συνομηλίκους να κάνουν και αυτοί το ίδιο όταν βρίσκουν κάτι που δεν τους ανήκει. Όσο αφορά τους μεγαλύτερους πιστεύω πως ξέρουν οι ίδιοι τι πρέπει να κάνουν!’’

Την ικανοποίηση και την χαρά του εξέφρασαν και οι γονείς του Δημήτρη, Κωνσταντίνος Λάππας και Ιουλία Γκούρλια: ‘‘Σαν γονείς αισθανόμαστε ότι αυτό που έπραξε το παιδί μας ήταν το καλύτερο πράγμα και σε μια ευαίσθητη και περίεργη ηλικία 16 χρονών. Μας ικανοποιεί η σκέψη του παιδιού μας. Οι αρχές που πήρε αρχές, είδαμε ότι τις τήρησε. Έπραξε το καλύτερο με ώριμη σκέψη. Ούτε ο γιός μας, ούτε ο φίλος του παρασύρθηκαν από τα χρήματα’’.

Αλλά και οι γονείς του Θανάση, Κωνσταντίνος Ντρίβας και Μαρία Φανέλη δήλωσαν χαρούμενοι με την στάση των παιδιών: ‘‘Συγχαρητήρια στα παιδιά, να είναι πάντα έντιμα και να προοδεύσουν’’.

Το καλό παράδειγμα λοιπόν πρέπει να επιβραβεύεται και να αναδεικνύεται με την ελπίδα ότι το ‘νέο αίμα’ συμπολιτών μας είναι ενεργοί και ορθοί πολίτες.

‘‘Θα θέλαμε να παρακινήσουμε συνομηλίκους να κάνουν και αυτοί το ίδιο όταν βρίσκουν κάτι που δεν τους ανήκει. Όσο αφορά τους μεγαλύτερους πιστεύω πως ξέρουν οι ίδιοι τι πρέπει να κάνουν!’’

Οι 16χρονοι Δημήτρης Λάππας και Θανάσης Ντρίβας

‘‘Τα παιδιά έκαναν το σωστό και δεν παρασύρθηκαν από την  ηλικία 16 χρονών’’ θα πει ο πατέρας του Δημήτρη, κ. Κωνσταντίνος Λάππας